HYLLET: Fotballtrener i Steinkjer, FK Jon Espen Austmo, sto fram som homofil i vår. Søndag ble han hyllet av klubben. Han håper valget kan gjøre det enklere for andre i idretten. Video: Kjetil Mollan / Kristoffer Løkås Vis mer

Jon Espen (24) hyllet

I vår sto Steinkjer-trener Jon Espen Austmo (24) fram som homofil. Nå ber han om mer åpenhet.

Publisert
Sist oppdatert

Søndag ante han fred og ingen fare, men hadde mistanke om at noe var på gang da en journalist fra Trønder-Avisa var med på spillermøtet.

Da han tok Steinkjer og Spabu G14 ut på banen, ble han møtt av en hyllest, omtalt av Trønder-Avisa. Mens Austmo ga sin kaptein det vanlige svarte kapteinsbindet, ble han overrasket da alle spillerne hadde regnbue-bind rundt armene.

- Jeg visste ikke om det før det skjedde. Det var en stor overraskelse. Mitt fokus var på kampen som skulle spilles. Jeg så ikke den komme, sier Austmo til Dagbladet.

<strong>HYLLET:</strong> Jon Espen Austmo ble hyllet av klubb og spillere etter at han i vår sto fram som homofil. Foto: Privat
HYLLET: Jon Espen Austmo ble hyllet av klubb og spillere etter at han i vår sto fram som homofil. Foto: Privat Vis mer

24-årige Austmo sto altså fram som homofil denne våren. Det var noe han hadde tenkt på lenge, sier treneren til Dagbladet.

- Jeg hadde tenkt på det lenge, om hvordan det ville bli og om det var mulig. Men med god støtte rundt meg, jeg vet hva slags personer som er med i fotballen på Steinkjer og hva slags verdier de har. I det så fant jeg trygghet i at det kom til å gå fint. Det har gått som jeg håpet og forventet, sier Austmo.

Realiteten er at det er få i norsk fotball - og idrett - som er åpne homofile. Austmo tror at åpenheten rundt temaet ikke er stor nok. Derfor ønsker han at fokuset framover skal være på hvordan man behandler andre.

- Her er det nok mange som kan gjøre en bedre jobb, både i klubbledelse og lagledelse. Det gjelder ikke bare temaer knyttet til legning, men også ting som rasisme og religion. Her har vi jobbet mye med hvordan vi skal være mot hverandre, og her mener jeg det er mange som kan gjøre en bedre jobb. 14-åringer som på dette laget, trener også noen som viser vei. Det er den rollen jeg ønsker å ha, for jeg vet jo hva jeg skal kan gjøre, sier Austmo.

Han håper han nå har vist andre at de må tørre å være seg selv, og at flere tør å vise sine verdier uavhengig av legning.

- Du har et ansvar for å formidle verdier og lære bort. Min oppfordring er: Kom dere på jobb! Min drøm er at dette skal være standarden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer