Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jon Ludvig (19) herjer med sjakkstjernene

Tredje nordmann gjennom tidene over 2600 i rating.

KLOKT HODE: Jon Ludvig Hammer (19) gjør en imponerende prestasjon i EM for landslag i Serbia. Han har prestert bedre enn verdensstjernene, blant dem Veselin Topalov, som er rangert som verdens beste. Foto: Chessdom.com
KLOKT HODE: Jon Ludvig Hammer (19) gjør en imponerende prestasjon i EM for landslag i Serbia. Han har prestert bedre enn verdensstjernene, blant dem Veselin Topalov, som er rangert som verdens beste. Foto: Chessdom.com Vis mer

|||(Dagbladet.no): Magnus Carlsen er ikke den eneste nordmannen som spiller sjakk på høyeste nivå. Jon Ludvig
Hammer spiller nå EM for landslag i Serbia og imponerer stort.

Han har klart fire seire og to remis så langt, og det har ført han opp over den magiske ratinggrensa på 2600. I Norge er det bare Magnus Carlsen og Simen Agdestein som har klatret så høyt.

- Det har gått veldig bra. Det er klart at jeg får ikke slike resultater uten at jeg spiller godt. Det har vært tøffe partier, men jeg har klart å utnytte de sjansene jeg har fått, sier Hammer til Dagbladet.no.

- En bragd
Han er mest stolt av å ha slått Pavel Eljanov fra Ukraina, som er ranket som nummer 24 i verden.

- Det hadde vært deilig å feire nå, men det er tre partier som gjenstår og jeg har fullt fokus på det.

- Det han presterer er en bragd. Han har scoret best av samtlige spillere så langt og her deltar verdens beste sjakkspillere. Blant annet Veselin Topalav, som er rangert som den beste i verden, sier generalsekretær i Norges Sjakkforbund Dag Danielsen, til Dagbladet.no.

Carlsen trakk seg
Magnus Carlsen trakk seg fra EM etter sin sensasjonelle seier i Grand Slam-turneringen i Nanjing, Kina tidligere denne måneden.

Hammer hadde tenkt til å droppe turneringen da Carlsen trakk seg, men er nok svært glad for at han likevel tok turen til Serbia. Han overtok Carlsens plass på Norges førstebord og har vist seg verdig.

- Etter Magnus Carlsen er dette den beste norske sjakkprestasjonen noensinne. Hammer har nå vunnet fire partier og har to remis og har dermed tatt fem av seks mulige poeng. Blant annet har han slått ukrainske Pavel Eljanov, som er nummer 24 i verden. Hammers ratingprestasjon er hele 2873, Det er fantastisk, sier Danielsen.

Hammer har scoret best i turneringen, langt bedre enn verdensstjernene Veselin Topalov, Levon Aronian og Teimour Radjabov.

Topalovs svake prestasjoner kan føre til at han taper så mange ratingpoeng at Magnus Carlsen rykker forbi han og opp på førsteplass på verdensrankingen.

Den neste offisielle ratingen kommer 1. november.

Sterke laginnsats
Det norske laget er rangert som nummer 29 i turneringen, men har troen på å gjøre det bedre enn som så. Hammers innsats ser ut til å sørge for det. Så langt ligger det norske landslaget på 23. plass.

I går spilte de norske gutta uavgjort mot Romania, som er rangert som 14. best i verden, en veldig sterk prestasjon. I dag venter Slovenia, rangert som nummer 16.

- Jeg er veldig godt fornøyd med at laget har klart å overraske, det var mitt håp for turneringen. Vi har hatt mange jevne, tøffe partier, men har vist oss langt bedre enn rangeringen som nummer 29 skulle tilsi, sier Hammer.

Det norske kvinnelandslaget er rangert nest sist i EM og har fått en tung start med fire tap og én remis. 17 år gamle Marianne Wold Haug imponerte imidlertid med seier mot den internasjonale mesteren Zimina Olga i andre runde.

• Her kan du følge resultatene i EM.

ANALYSERER: Her går Jon Ludvig Hammer (t.h.) gjennom sitt første parti i turneringen sammen med tyske Daniel Fridman. Foto: Chessdom.com
ANALYSERER: Her går Jon Ludvig Hammer (t.h.) gjennom sitt første parti i turneringen sammen med tyske Daniel Fridman. Foto: Chessdom.com Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media