KARRIEREBESTE: Jon Ludvig Hammer har klatret inn blant verdens 100 beste sjakkspillere etter en god start på den norske turneringa Fagernes Chess International. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KARRIEREBESTE: Jon Ludvig Hammer har klatret inn blant verdens 100 beste sjakkspillere etter en god start på den norske turneringa Fagernes Chess International. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Jon Ludvig Hammer inn blant verdens hundre beste: - Jeg vil etablere meg

Satser mot norsk superturnering hvor Carlsen spiller.

(Dagbladet): Norge har aldri vært bedre i sjakk. I tillegg til den suverene verdenseneren Magnus Carlsen, er hans hjelper under VM-kampene og kamerat Jon Ludvig Hammer godt inne blant verdens 100 beste spillere etter godt spill de siste dagene.

24-åringen har hatt drøyt 2600 ratingpoeng i mer enn fem år før han i mars og april har klatret inn i det celebre selskapet.

Til sammenligning har Carlsen 2863 ratingpoeng, det er 61 flere enn verdenstoer Fabiano Caruana.

- Vil etablere meg For øyeblikket spiller han den norske turneringa Fagernes Chess International, hvor en god start og ledelse etter seks runder gjør at han er oppe på 83. plass i verden på lista som oppdateres hver dag.

Hammer har aldri vært høyere.

- Jeg er fornøyd med å være inne på topp 100, men ambisjonene er ikke bare å ha en inntreden der en gang i blant. Jeg vil etablere meg, og gjerne litt høyere slik at jeg ikke ramler ut av lista med et par dårlige resultater, sier Hammer til Dagbladet.

Den eneste gangen tidligere han har vært blant verdens 100 beste spillere var tilbake i november 2010 som 98. mann.

Da ble han spådd å nå minst 2700 ratingpoeng, og bli en spiller å regne med i verdenstoppen de nærmeste årene.

- 2700 er et naturlig mål, men for meg er det vel så viktig å spille bra sjakk og ikke variere for mye. Tidligere har jeg hatt et høyt toppnivå, men et ganske råttent bunnivå. Nå håper jeg å stabilisere meg på et høyt nivå, og det går hvert fall bra så langt i denne turneringa, forklarer 24-åringen.

Misset sjansen til stor luke På Fagernes spiller han for turneringsseieren.

Etter den sjette runden torsdag er han alene i ledelsen, et halvt poeng foran israeleren Evgeny Postny og ukrainerne Yuri Vovk og Andrey Vovk.

I torsdagens parti presset han Postny med de hvite brikkene, men klarte ikke å få ballen i mål og sikret ett poengs ledelse med tre runder igjen.

- Det var lenge et veldig godt parti, og det var nær at jeg vant. Men jeg gjorde et par regnefeil og misset sjansen. Det gjør at jeg er litt deppa nå, for selv om jeg føler at mye går min vei, så er det dessverre ikke alt som går inn.

Spiller for Norway Chess-deltakelse Likevel er Hammer i førersetet i kampen om seieren. Turneringa avsluttes søndag.

24-åringen bruker partiene på Fagernes som oppkjøring til det som blir et høydepunkt dette kalenderåret. I mai møter han én ukjent sipller og andre skandinavere, blant annet nordmennene Simen Agdestein og Aryan Tari, i en kvalifiseringsturnering hvor vinneren får plass i superturneringa Norway Chess til sommeren.

Der kan Hammer møte verdens beste spillere med Carlsen i spissen.

Men Hammer har ikke slått gjennom i det ypperste sjiktet. Nå beskriver han seg selv som sjakkspiller på heltid, blant annet var han én av Carlsens viktigste hjelpere i forbindelse med de to VM-kampene mot Viswanathan Anand.

- Det blir ekstra viktig for meg. Jeg har ikke gjort det spesielt bra i slike turneringer som har hatt litt ekstra på spill tidligere, for eksempel Tromsø-OL, så jeg er spent. Det hjelper ikke å være i god form om man ikke prestere når det gjelder, men jeg vet det er mulig om jeg spiller som i det siste, sier Hammer.

Men først skal 24-åringen spille ferdig på Fagernes. Lykkes han i de tre siste rundene, blir det hans andre turneringsseier dette året etter at han triumferte i Rilton Cup i Sverige tidlig i januar.