- Jon reddet oss fra stygge sifre

Men Hareide fortsetter så lenge NFF vil.

DNEPROPETROVSK (Dagbladet.no): Ukraina - Norge 1-0.

Det hører med til sjeldenhetene at et fotballag går av banen uten å ha skapt én stor sjanse på 90 minutter.


Men selv om Norge spilte med én mann mindre i mer enn 40 minutter, ble bortdømt av en fløytekåt dommer og måtte unnvære John Carew på topp, er det langt fra hele forklaringen på landslagets problemer.

Og i hvert fall ingen unnskylding for at 2008 er blitt et «annus horribilis» for Åge Hareide.


En del steder i Europa ville landslagssjefen levd særdeles farlig etter et år uten seier.

Men fotballpresident Sondre Kåfjord har gjentatte ganger denne høsten fredet Hareide offentlig - og hovedpersonen selv har i hvert fall ingen planer om å gå av.

- Jeg fortsetter så lenge arbeidsgiveren vil ha meg. Motivasjonen handler veldig mye om å gjenskape det vi gjorde i 2007. Vi har vært der før, vunnet kamper og vært i nærheten av sluttspill. Vi må bare gjenskape det og legge det vonde året bak oss, sier Hareide.

Stiller strengere krav

SLÅTT, MEN IKKE FERDIG: Åge Hareide nekter å si opp jobben som norsk landslagssjef, så lenge NFF lar ham fortsette. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
SLÅTT, MEN IKKE FERDIG: Åge Hareide nekter å si opp jobben som norsk landslagssjef, så lenge NFF lar ham fortsette. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer

Og varsler at han kommer til å stille strengere krav til dem som ønsker å være en del av landslaget i tida framover - særlig når det gjelder ansvaret for egen helse.

Forfallene har nemlig stått i kø det siste halvåret, og Hareide har fått nok av alle skadene.

- Vi kommer til å være veldig nøye med disse spillerne som har hatt smeller og vært ute, og finne ut hvorfor det skjer. Og så må de passe på seg selv mye bedre hvis de skal være med på landslaget. De må sørge for at de kan spille hyppigere enn de har gjort i år. Det har vært altfor mye, mener Hareide.

En som så godt som aldri er skadet er Jon Knudsen, som reddet Norge fra ydmykelse i Ukraina. Særlig i 2. omgang vartet Stabæk-keeperen opp med en rekke klasseredninger, og holdt laget inne i kampen.

Det var et av få lyspunkter for Hareide, som har byttet førstekeeper fire ganger på halvannet år.

- Jon sto veldig, veldig godt og sikkert. Det var bra for laget, for det hadde blitt stygge sifre hvis han ikke hadde gjort det. Brede er også veldig stødig og fantastisk god, sier han.

Vil dyrke Moa og Carew

Moa fikk ikke vist seg fram slik mange hadde håpet, men Hareide varsler at han kommer til å satse på 23-åringen i spann med John Carew framover.

- Jon reddet oss fra stygge sifre

- Moa er en bevegelig, spennende spiller. Jeg håper at vi kan bygge på Moa og John til neste år, så blir dette bra til slutt, når vi får kontinuitet og vært mer sammen.

- Så du kommer til å satse på Moa framover?

- Moa kommer vi definitivt til å satse på. John er en tung mann å spille mot for enhver motstander, og det blir spennende å se Moa og John på sikt, sier Hareide til Dagbladet.no.

- For puslete

Samtidig erkjenner han at det Norge gjorde offensivt mot Ukraina var mange hakk for dårlig.

- I et lykkeøyeblikk kunne vi skapt muligheter, men det blir tungt både for Trond Olsen og Moa som løp mye aleine utpå der. Den offensive delen av turen var veldig bortkastet, sier han.

- Dere skaper null sjanser på 90 minutter?

- Vi kan heller si 50 enn 90, for det blir vanskelig med 10 mann mot et ballsikkert ukrainsk lag. Men før det var sånn «nesten». Vi var litt seine i avtrekkeren, og ble taklet når vi skulle avslutte. Det var for puslete der.

- Forsvarsspillerne til Ukraina var dyktige på å bryte foran og blokkere skudd. De har et nivå som er høyere enn det som er i Tippeligaen, sier han til Dagbladet.no.

Hareide var ingen slagen mann idet han gikk i bussen, men svarer avkreftende på spørsmål om det er blitt lettere å tape.

- Det er verre og verre, sier Hareide.

GIKK FLØYTEN: Hareide var ikke stort mer fornøyd med dommerne enn han var med å tape nok en landskamp i 2008.
STRÅLENDE: Jon Knudsen får æren for at Norge ikke tapte med styggere sifre for Ukraina.