Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jon Vetle «Wonderboy» Furuheim

Jon Vetle (15) er en sensasjon i MMA: - Han er som en Messi eller Ronaldo i kampsport

Har 70 000 følgere på sosiale medier. Går tittelkamp i England 7. april.

«WONDERBOY»: Stortalentet Jon Vetle "Wonderboy" Furuheim er bare 15 år. Men han er allerede verdensmester og har 16 tittelbelter. 7. april kjemper han om tittel i en semiproffkamp i England. Video: Knokefive Productions Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet): - Tusen takk for at du holdt putene Chris, sier Jon Vetle Furuheim (15) mens svetten driver av ham.

Trener Chris Nilsen har kjørt en ny tøff økt med sin elev.

Lørdag 7. april skal det 15-årige stortalentet gå sin andre semi-proffkamp i MMA i England. Om en ungdomstittel.

Egentlig er ikke Jon Vetle gammel nok. Det engelske forbundet har en aldersgrense på 16 år for fullkontakt. Men Jon Vetle er så god, at forbundet har gitt ham dispensasjon.

Han debuterte i MMA-buret i november i fjor i London. Det ble en kort affære. Jon Vetle som ser på seg selv som best stående, som det heter, avgjorde med en såkalt submission, på bakken.

- Holy shit, sa ringannonsøren etter at han hadde slått av mikrofonen.

Jon Vetle Furuheim lever og ånder for kampsport. Foreldrene synes det er fint at gutten deres driver med noe som han er så engasjert i.

- Selvfølgelig er vi klar over at kampsport innebærer risiko. Men jeg mener at alle skal få drive med det de har lyst til av idrett, når det skjer slik som her med de riktige rammene og folkene rundt seg. Jon Vetle har vært veldig heldig som er blitt kjent med Chris, sier pappa Ottar Furuheim.

Skolegang

En forutsetning stilte foreldrene for at gutten skulle få vie mesteparten av sin tid til å trene. Og det er at skolen skal settes først.

- Det er greit å ha noe å falle tilbake på etter idrettskarrieren, sier mor Lisbeth Furuheim.

Jon Vetle viser at han er tilliten verdig. To hele dager går med til lekselesing. Samt at han alltid forbereder seg dagen før en prøve. Også her er gutten seriøs.

Resten av tida tilbringer han på Frontline Muay Thai på Valhall.

- Her har jeg vennene mine, og det er her jeg trives. Chris er treneren min, men også min beste venn, sier Jon Vetle.

Når familien var bortreist, og Jon Vetle var blitt igjen for å trene, bodde han hos treneren.

Lørdag kveld går det 15-årige stortalentet inn i buret i Charter Hall i Colchester for sin andre semi-proff kamp i MMA. Kampen mot Nathan Johnson står om tittelbeltet CWASE i fluevekt.

Det høres brutalt ut at en 15-åring skal gå inn i et MMA-bur. Men det er visse sikkerhetsregler i forhold til ordinær profesjonell MMA. Det er ikke tillatt med albueslag eller knespark mot hodet.

Den engelske gutten Jon Vetle skal møte er 17 år og ubeseiret i fem kamper. Han er rangert som sjuende beste amatørutøver i sin årsklasse i Storbritania.

Johnson er siste år junior. Jon Vetle har fått dispensasjon for å gå kampen. Fordi han egentlig er for ung.

Jon Vetle har favnen full av tittelbelter fra før. Han er blant annet verdensmester i sin årsklasse i thaiboksing. Han har 16 forskjellige belter i diverse kampsportgrener.

Gutten som er født og oppvokst i Tårnåsen på Sofiemyr går i tiende klasse på Hellerasten skole. Han har en snittkarakter på 4,5. Og han har fått plass på idrettslinja på Otto Treider til høsten.

- En skole som tilrettelegger fravær i forbindelse med reiser til kamper. Vi har måttet la noen slike gå fra oss, fordi det var vanskelig å forsvare fraværet, forteller Chris Nilsen (35).

- Takker hver gang

Treneren er imponert over sin elev. Ikke bare for ferdighetene til den usedvanlig talentfulle ungdommen. Men også for guttens personlige egenskaper.

- Han er så ydmyk og jordnær at det nesten er uvirkelig. Jeg har holdt disse putene mens han har slått og slått i sju år. Likevel takker han meg hver gang. Jon Vetle er en spesiell gutt. Han er jordnær, høflig og hjelpsom overfor alle. Ser han ei lyspære som er gått, så skrur han i en ny. Han vasker gulv og maler, sier Chris Nilsen som eier og drifter Frontline Muay Thai.

Da Jon Vetle var ni år, ferierte han med familien i Thailand. Han hadde vært innom et treningssenter der to år før. Og året etter. Det viste seg at det var en turnering der denne gang. Fullkontakt.

- Det er bare fullkontakt der, sier Jon Vetle.

Det endte med at Jon Vetle fikk lov til å være med. Og han vant hele greia. Da var guttungen frelst for alvor.

Han hadde oppsøkt Chris Nilsen og Frontline Muay Thai året etter det første besøket i kampsportlokalet i Thailand.

Pruta og kjøpte tredemølle

Jon Vetle er voksen for sin alder. Da han var ti år, gikk han inn på finn.no på nettet og fant ei løpemølle. Han ringte og pruta på den. Alle sparepengene gikk. Men hjemme står fortsatt tredemølla. Og han bruker den mye.

- Kondisjon er viktig, sier den seriøse gutten.

Ydmykheten skal bringe Jon Vetle Furuheim inn i verdenstoppen i MMA. Ydmykhet og respekt.

FORBILDE: Jon Vetle Furuheim (t.v.) er allerede blitt et forbilde og motivator for jevnaldrende i andre idretter. Han er en sterk motivator for Lukas Garcia og den andre spillerne på Sveiva Innebandy G-15 før sluttspillet i NM. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FORBILDE: Jon Vetle Furuheim (t.v.) er allerede blitt et forbilde og motivator for jevnaldrende i andre idretter. Han er en sterk motivator for Lukas Garcia og den andre spillerne på Sveiva Innebandy G-15 før sluttspillet i NM. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Jon Vetle har de egenskapene som danner et forbilde for andre, sier trener til Sveiva, David Garcia.

Motivator

Nylig stilte 15-åringen opp som motivator og trener for Sveiva Innebandyklubb gutter 15. Laget skal spille i NM-sluttspillet helgen 14. og 15. april. Of forhåpentligvis finale helgen 21. og 22. april.

Lukas Garcia (14) spiller på laget og var med på treningene som ble ledet av Jon Vetle. Han sier at de aldri er blitt presset så hardt.

- Gutta var kjørt etter tre kvarter. Og da var det en time og et kvarter igjen av treningen, gliser far David Garcia.

- Gjør det i bøtta

- Hvis dere må kaste opp, så gjør det i den bøtta der og kom tilbake, sa 15 år gamle Jon Vetle Furuheim til innebandylaget. Og da var det over en time igjen av blodslitet.

- Jeg har lært av Jon Vetle at det er viktig aldri å gi opp. Selv om man er supersliten, så skal man stå hele løpet ut. Og så har han en veldig ro, sier Lukas til Dagbladet.

I GARDEROBEN: Jon Vetle skal dukke opp i garderoben til Sveiva G-15 før sluttspillet starter lørdag 12. april.
I GARDEROBEN: Jon Vetle skal dukke opp i garderoben til Sveiva G-15 før sluttspillet starter lørdag 12. april. Vis mer

Jon Vetle Furuheim er blitt et ikon og forbilde for spillerne på innebandylaget.

- De har jo ikke peiling, men bryter, lekeslår og sparker i garderoben før kamper. Jeg har tenkt å ta med Jon Vetle inn i garderoben før den første kampen i sluttspillet. Det tror jeg kan gi gutta på laget et ekstra kick, sier David Garcia.

- Det vil jeg gjerne, istemmer Jon Vetle.

15-åringen har ikke bare et eksepsjonelt talent. Han har også et utpreget vinnerinstinkt.

Kastet medaljen i søpla

- Jeg er kanskje verdens dårligste taper. Om det er i kortspill eller ludo hjemme, i alt mulig, sier han.

En gang stilte han opp i et kickboksing-mesterskap. En gren han da kjente lite til, men som har sine likheter med thaiboksing. Han kom til finalen, men tapte fordi han ikke kjente godt nok til regelverket og ble diskvalifisert.

- Det var noen rare regler, smiler Jon Vetle.

En prestasjon bare å komme til finalen for en som ikke trente kickboksing. Men det var ikke nok for ham. Jon Vetle ble så rasende over nederlaget at han kastet sølvmedaljen i søpla.

MOT TOPPEN: Jon Vetle Furuheim sier han ikke stopper før han har nådd verdenstoppen i UFC. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
MOT TOPPEN: Jon Vetle Furuheim sier han ikke stopper før han har nådd verdenstoppen i UFC. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Det er eneste gang Jon Vetle Furuheim har tapt en kamp. Bortsett fra første gang Jon Vetle var i et MMA-bur 3. mars i fjor. I en ren amatørkamp med restriksjoner for slag mot ansiktet og med puter på leggene. Det ble en ren brytekamp ut av det, og Jon Vetle tapte på poeng mot Max Ashton.

Semi-proff er mer alvor.

En MMA-tittel vil henge svært høyt.

Det er MMA-fighter han vil bli. Og selv om han er jordnær, så har han bare et mål.

- Jeg vil bli best, sier han til Dagbladet.

Blåveis

Han smiler under en skikkelig blåveis.

BLÅVEIS: Jon Vetle Furuheim smiler og tar imot Dagbladet med en real blåveis. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BLÅVEIS: Jon Vetle Furuheim smiler og tar imot Dagbladet med en real blåveis. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Folk vil vel tro at jeg har fått meg en ordentlig kilevink. Men det er faktisk ikke tilfelle. Jeg skallet med en brytepartner. Det var et rent uhell, sier Jon Vetle Furuheim og ler litt.

Chris Nilsen sier at Jon Vetle faktisk aldri er blitt skadet.

- Han har aldri hatt en blåveis før og aldri brukket så mye som ei tå. Han er rett og slett for god. Jeg har aldri sett maken til talent, sier Nilsen.

Han utdyper:

- Noen har et talent, blir gode og surfer på det en stund. Mens andre ikke har det store talentet, men egenskapen til å trene bevisst, seriøst og målrettet. Det spesielle med Jon Vetle er at han har begge deler.

Men Chris Nilsen legger til:

- Selvfølgelig vil Jon Vetle tape kamper. Det er ikke til å unngå når han skal møte de beste. Det er også det man vokser på. Som fighter. Det er det som bringer Jon Vetle videre på reisen. Som han nettopp har startet på.

Men det er få som tror nederlaget kommer 7. april. Selv om motstanderen er såpass mye eldre og er ubeseiret.

Jon Vetle Furuheim, Norges desidert største kampsporttalent er for god.

KLAR FOR KAMP: Her er fightposteren. Lørdag 7. april går 15 år gamle Jon Vetle Furuheim inn i buret mot den 17-årige ubeseirede motstanderen Nathan Johnstone.
KLAR FOR KAMP: Her er fightposteren. Lørdag 7. april går 15 år gamle Jon Vetle Furuheim inn i buret mot den 17-årige ubeseirede motstanderen Nathan Johnstone. Vis mer

David Garcia, som er MMA-ekspert og manager for UFC-utøver Jack Hermansson sier følgende om 15-åringen:

- Jon Vetle Furuheim er et spesielt globalt tilfelle. Og han er norsk. Han er som en Messi eller en Ronaldo i kampsport. Det kommer verden til å få se.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!