<strong>KLAR TIL NHL-DEBUT:</strong> Jonas Holøs (t.h) vet ennå ikke om han får spille i NHL-premieren denne uka. Her fra en treningskamp mot LA Kings. Foto: Doug Pensinger/Getty Images
KLAR TIL NHL-DEBUT: Jonas Holøs (t.h) vet ennå ikke om han får spille i NHL-premieren denne uka. Her fra en treningskamp mot LA Kings. Foto: Doug Pensinger/Getty Images Vis mer

Jonas (23) blir Norges sjette NHL-proff

Hvis han debuterer natt til fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Jonas Holøs er klar til debutkamp for Colorado Avalanche i verdens tøffeste ishockeyliga NHL. Torsdag droppes puckene for en ny sesong.

23 år gamle Holøs kan fredag morgen bli den sjette norske spilleren som står bokført med NHL-kamper. Han er med i troppen til Colorado Avalanche som innleder en tøff sesong hjemme mot regjerende Stanley Cup-mester Chicago Blackhawks.

Jonas Holøs har overrasket alle inkludert seg selv med å spille seg inn i Avalanche-troppen som en av sju backer. Hans gode fysikk og at han gjør ting enkelt ute på banen er noe Avalanche-trener Joe Sacco tydeligvis har lagt merke til. Derfor satser han på den unge nordmannen.

- Jeg er vel i utgangspunktet 7.-back, men om jeg får spille vet jeg ikke. Det er opp til treneren, sier Jonas Holøs til NTB.

Overgangen fra svensk ishockey til nordamerikansk spillestil har gått relativt kjapt etter den første treningsleiren i midten av september.

Ikke lett - Det har på ingen måte vært lett. Vi var i utgangspunktet elleve backer som kjempet om de sju plassene. Det har gått bedre og bedre. Her må man gå mer på skøyter, men samtidig er det jo litt mindre bane å spille på, forteller Holøs.

Da han gikk fra Sparta til Färjestad for to sesonger siden var også overgangen relativt stor, men Holøs mestret det så bra at han raskt ble den mestspillende backen i klubben. Sarpingen har alltid vært flink til å trene og legger igjen mange timer i styrkerommet.

- Du kan godt si at jeg har igjen for alle de timene nå, mener Holøs.

Bare hyggelig
Hvis Holøs gjør det skarpt og Colorado Avalanche henger med kampen om en plass i NHL-sluttspillet, kan han også være tapt for Norge i VM i Slovakia. I fjor tok Avalanche seg videre som siste lag fra Western Conference. Klubben ble imidlertid slått ut i 1. runde med 2-4 i kamper av San Jose Sharks.

- Det blir i så fall en hyggelig sak, og vi tar det glatt at vi må finne en erstatter for ham på landslaget.

- Jonas er en bånn seriøs utøver. Han har liksom gått under radaren og det er tydelig at trenerne verdsetter det. Han har dessuten vist at trening lønner seg. Han har vært målbevisst og en spore for andre unge norske spillere, sier sportssjef Petter Salsten til NTB.

Mats Zuccarello Aasen så lenge ut til å sikre seg en plass i New York Rangers, men foreløpig må han ta sin læretid i farmerklubben.

Mathis Olimb har ikke fått muligheten til å kjempe seg inn på Chicago Blackhawks lag. Han har slitt med en skulderskade etter et slagsmål med en lagkamerat under en treningsleir i sommer. Han må også ta veien via AHL.

(NTB)

NORDMENN I NHL:

Bjørn Skaare: 1 kamp for Detroit Red Wings (1978-79). 0 mål og 0 assist.
Anders Myrvold: 33 kamper for Colorado Avalanche (1995-96), Boston Bruins (1996-97), New Islanders (2000-01) og Detroit Red Wings (2003-04). 0 mål og 5 assists.
Espen Knutsen: 207 kamper for Anaheim Mighty Ducks (1997-98) og Columbus Blue Jackets (2000-04). 30 mål og 81 assists.
Ole-Kristian Tollefsen: 163 kamper for Columbus Blue Jackets (2005-09) og Philadelphia Flyers (2009-10). 4 mål og 8 assists.
Patrick Thoresen: 120 kamper* for Edmonton Oilers (2006-08), Philadelphia Flyers (2007-08). 6 mål og 20 assists
• Hvis Jonas Holøs debuterer torsdag blir han den sjette nordmannen i NHL.
* inkludert 14 sluttspillkamper for Flyers i 2008.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer