SKAL PRØVE SEG MOT DE STORE: Jonathan Quarcoo har hatt formidabel framgang på friidrettsbanen i år og får sjansen på 200 meter i VM. <br>Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SKAL PRØVE SEG MOT DE STORE: Jonathan Quarcoo har hatt formidabel framgang på friidrettsbanen i år og får sjansen på 200 meter i VM.
Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

VM i friidrett 2017

Jonathan (20) ødela hofta da han spilte fotball. Nå er han Norges raskeste mann

Løper 200 meter i VM i dag.

LONDON (Dagbladet): Veldig få hadde fått med seg navnet Jonathan Quarcoo før han stormet inn til medalje i U23-EM på 20.39 og kvalifiserte seg til VM på 200 meter med den tida.

Sant å si er det ikke sikkert alle har fått med seg navnet hans ennå heller, for tidene hans har ikke vært omtalt av så mange andre enn lokalavisa siden han begynte å løpe.

- Jeg har jo tatt ting gradvis, da, så jeg har jo persa hver sesong faktisk. Jeg føler jeg har mer å gå på på det meste egentlig, sier mannen som har flyttet den personlige rekorden sin ned et halvsekund bare denne sesongen.

Tatt det gradvis

Men i sprintøvelsene er det mange unggutter som løper fort. Blant annet er VM-sølvvinneren på hundremeteren, amerikanske Christian Coleman, bare et halvår eldre enn Quarcoo.

Så hva er det de aller beste har som ikke Jonathan har?

- Godt spørsmål, egentlig. Amerikanerne har jo mange flere talenter å ta av, og så kjører de alle sammen knallhardt. Et par slår til og lykkes, og så er det mange som blir skadet. Jeg har mer den gradvise tilnærmingen, så hvis jeg fortsetter å trene og legger ned innsatsen så tror jeg det på sikt kan bli veldig bra. Jeg har jo allerede kommet meg til VM, sier Quarcoo til Dagbladet.

Nå er ikke skader en ukjent problemstilling for ham. Uten de hadde han sannsynligvis ikke drevet med friidrett.

- Jeg drev med fotball fram til jeg var seksten, sytten år. Jeg hadde så mange skader fra fotballen, og da jeg begynte på videregående hadde jeg akkurat revet av en muskel i hofta. Det var ganske alvorlige greier, men på videregående var det Mette Karin Ninive som huka tak i meg. Broren min gikk på friidrett, og hun mente jeg hadde talent. Hun ville fikse meg, for jeg var jo skada, og så ble jeg med på et skolemesterskap, forteller han.

Tunge bein

Ninive er treneren som altså luktet talentet og fikk ham med på skolemesterskapet. Det mesterskapet gikk, som Quarcoo sier det, relativt bra.

Unggutten vant løpet på en tid som var femtende best i landet i sin årsklasse. Når han da ble invitert med på en treningsleir på Tenerife litt senere det året, var det bare å fortsette å trene.

Det har altså gjort ham til Norges raskeste mann denne sesongen, og nå er han altså på plass i London for å måle krefter mot verdens aller raskeste menn.

Det er han helt avslappet til etter at han innfridde i U23-EM tidligere i år. Da forventet folk rundt ham medalje, og han fikk det.

Nå derimot, er det ingen som forventer noen ting, og dermed er skuldrene tilsvarende lave.

- Beina føles litt tunge, og jeg har godfølelsen når de er dritt. Det høres litt rart ut, men det er sånn det skal være, smiler Quarcoo, og innrømmer at han drømmer om nok en fullklaff i mesterskap.

- Jeg har sett fra tidligere VM at om jeg løper på eller ned mot persen min, så kan det holde til å gå videre, sier han.

Mandag klokka 19.38 norsk tid løper Quarcoo forsøksheatet på 200 meter i VM.