- Jonathan er moden for Premier League

Riise spår lys framtid for Parr, men har ikke tenkt til å gi fra seg landslagsplassen.

JOBBER FOR STARTPLASS: Jonathan Parr har etter hvert blitt et fast innslag i landslagstroppen. Neste naturlig steg er å etablere seg i førsteelleveren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
JOBBER FOR STARTPLASS: Jonathan Parr har etter hvert blitt et fast innslag i landslagstroppen. Neste naturlig steg er å etablere seg i førsteelleveren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Kjøp fotballabonnement og se Norge - England direkte på Dagbladet.no lørdag 20.45.

HOTEL BRISTOL (Dagbladet): Siden årtusenskiftet har John Arne Riise vært det ubestridte førstevalget som venstreback på Norges landslag, og vil passere Thorbjørn Svenssens landskamprekord innen 2012 er omme.

Ingenting kan imidlertid tas for gitt i fotballen, og åtte år yngre Jonathan Parr har ikke tenkt til å ta til takke med bare å være en del av landlagstroppen i årene som kommer, selv om han føler han stadig har en vei å gå.

- Det er tøft å slå ut John Arne. Han har spilt fast i mange, mange år og hatt en god karriere og er stadig en veldig god spiller. For min del må jeg bare prøve å utvikle meg og ta steg så er jeg helt sikker på å få muligheten, og da gjelder det å ta den, sier Parr til Dagbladet.

Må prestere Riise tenker først og fremst på det han kan gjøre noe med, og mener det er vanskelig å utkonkurrere ham i den formen han er i nå. Likevel erkjenner han at konkurransesituasjonen gradvis begynner å spisse seg til.

- Han har gjort det bra. Han har stor løpskapasitet og jobber hardt. Det ser jeg på trening også. Jeg vet han er bak der og kriger og kjemper. Et par steg til, og han er på toppnivå, sier Riise om Parr.

- Tennes du av konkurransen?

- Jeg tenker ikke så mye på at jeg har noen bak meg. Så lenge jeg presterer på mitt nivå, har jeg plassen på laget. Sånn akter jeg at det skal være i noen år til. Jeg må prestere, men det har jeg også gjort de siste seks månedene. Det siste landslagsåret var for meg personlig litt under pari, og det akter jeg å forandre på, sier Riise til Dagbladet.

Mentor 32-åringen med 101 landskamper tar uansett gladelig på seg en mentorrolle.

- Det er en jobb du automatisk får når du har vært med så lenge og spilt flest kamper. Jeg snakker en del med Jonathan, og han er villig til å lære. Han er en veldig ydmyk og positiv fyr. Det kommer du langt med, så han kommer til å bli veldig bra, sier Riise.

Parr føler han nyter godt av Riises erfaring og tilstedeværelse.

- Det er veldig greit å ha John Arne der. Da jeg var yngre var han, og for så vidt fortsatt er, en rollemodell som har gjort veldig mye riktig og hatt en kjempeflott karriere. Du må bare suge til deg den læringen du kan få. Så har jeg mine kvaliteter og utvikler meg stadig og håper. Det er hovedsakelig venstreback jeg har spilt, så det er der jeg må prøve å komme meg inn. Uansett hvor du prøver å komme inn er det tøft, sier Parr.

Årets spiller Den tidligere Lyn- og Aalesund-spilleren valgte i fjor sommer å forlate Tippeligaen til fordel for spill i Crystal Palace på nivå to i England.

ÅRETS SPILLER: Jonathan Parr hadde en meget god sesong i Crystal-Palace drakta og ble kåret til årets spiller i klubben. Møtet med favorittklubben Manchester United på Old Trafford var et av de store høydepunktene. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB scanpix
ÅRETS SPILLER: Jonathan Parr hadde en meget god sesong i Crystal-Palace drakta og ble kåret til årets spiller i klubben. Møtet med favorittklubben Manchester United på Old Trafford var et av de store høydepunktene. Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB scanpix Vis mer

Etter en lang førstesesong i Championship ble holmliagutten kåret til årets spiller av såvel klubben som supporterne, blant annet i konkurranse med et annet backtalent, Nathaniel Clyne, som har blitt koblet med blant annet Manchester United det siste året.

- Det var veldig stort, og er en bekreftelse på at du har gjort det bra. En fin avslutning på sesongen. Det betyr mye, og jeg tar det med meg. Så får jeg bruke inspirasjonen og selvtilliten det gir videre. Det blir en viktig sesong neste år også, sier Parr.

Premier League-mål 23-åringen forholder seg lojalt til kontrakten, har også han tro på at han kan bite fra seg høyere i ligahierarkiet i England.

- Jeg trives kjempegodt i Palace, men har et mål på sikt å spille i Premier League. Når det blir, er ikke så lett å vite, men jeg får prøve å prestere og utvikle meg, så får du sjansen hvis du gjør det godt. Å være en del av landslaget har vært og er også et mål. Først å være fast med i troppen, så å jobbe meg til en startposisjon etter hvert, sier Parr.

Også John Arne Riise kan se for seg landslagskonkurrenten i samme divisjon som seg selv.

- Det er stor forskjell på Premier League og Championship, men sånn som han har spilt i år, er det helt klart at Premier League er neste steg for ham. Jeg tror også han er moden for det. Han jobber hardt, gir seg aldri og er mentalt sterk. Hvis han fortsetter å være profesjonell og gjør de riktige tingene, vil det gå bra. Han er veldig tålmodig og ydmyk og det kommer du langt med, sier Riise til Dagbladet.

ROLLEMODELL: John Arne Riise har vært fast innslag på den norske venstrebacken siden årtusenskiftet og er en rollemodell for Jonathan Parr. Han har imidlertid ikke tenkt til å gi fra seg plassen med det første.Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ROLLEMODELL: John Arne Riise har vært fast innslag på den norske venstrebacken siden årtusenskiftet og er en rollemodell for Jonathan Parr. Han har imidlertid ikke tenkt til å gi fra seg plassen med det første.Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer