Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jonathan hevdet han var 17 år, så ga han fingeravtrykk: - Min mor sier at hun ikke husker

Basketspiller i trøbbel i Canada.

I TRØBBEL: Jonathan Nicola (i midten) hevder mora hans ikke husker hvor gammel han er. Nå er han arrestert for aldersjuks. Foto: Nick Brancaccio / Windsor Star
I TRØBBEL: Jonathan Nicola (i midten) hevder mora hans ikke husker hvor gammel han er. Nå er han arrestert for aldersjuks. Foto: Nick Brancaccio / Windsor Star Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jonathan Elia Nicola har i flere måneder spilt basketball for en highschool-klubb i Windsor, Ontario. Han har utgitt seg for å være en 17 år gammel gutt, men sannheten viser seg å være en helt annen.

At en 17-åring er 192 centimeter på sokkelesten er ikke nødvendigvis uvanlig, men i dette tilfellet var det litt for godt til å være sant at den talentfulle basketballspillere var tenåring.

15. april i år ble Nicola arrestert etter å ha brukt falskt pass og falsk studentvisum for å komme inn på den videregående-skolen Catholic Central i Canada. I det falske passet sto fødselsdatoen hans oppført som november 1998.

Men da han søkte visum i april, matchet fingeravtrykkene hans en person som søkte visum helt tilbake i 2007, med fødselsdato november 1986. Dersom denne datoen stemmer, vil mannen være 29 år gammel i dag, men alderen til Nicola kan være enda høyere.

Vet ikke sin egen alder Det var da fingeravtrykkene matchet at varsellampene begynte å blinke for myndighetene i Canada, og Nicola ble arrestert like etterpå. Selv hevder han at han ikke vet sin egen alder.

- Jeg spør hele tiden min mor om hvor gammel jeg er, og hun sier at hun ikke husker, sier Nicola ifølge Toronto Star.

Nicola hevder at han ble hentet av en sportstrener som hadde speidet etter unge talenter i Sør-Sudan.

- Over der (i Sør-Sudan journ.anm.) studerer vi ikke hvert år. Vi skifter hele tiden skole, og der spør de ikke om alder. De spør ikke om noe som helst, sier Nicola.

Ifølge kanadiske CBC forteller Nicola at fødselsdokumentene hans fra Sudan først viste at han var født i 1986, men at datoen ble omgjort til 1998 da han fikk nye dokumenter. Det skjedde da Sør-Sudan løsrev seg fra Sudan i 2011.

Myndighetene mener på sin side at Nicola bevisst har løyet om sin alder, for å få oppholdstillatelse i Canada med basketballstipendet som ble gitt. De mener at det slettes ikke var et hendelig uhell fra afrikanerens side.

Vil hjelpe familien Nicola blir værende i varetekt fram til en høring i mai, på grunn av faren for at han vil rømme landet dersom han slippes fri. Han forteller at han ønsker å returnere til Sør-Sudan for å hjelpe sin familie.

Under en minihøring fortalte jurist Valerie Currie at hun forstår Nicola.

- I dag har du fortalt at ditt ønske er å hjelpe din mor og resten av familien som er i Sudan, og at du håper å kunne gjøre det ved hjelp av en utdannelse, sier Currie.

- Jeg forstår det, jeg forstår ditt ønske, men måten du har gjort det på er rett og slett ulovlig.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart