Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jone roet Vikings premierenerver

Men gullfavorittene fra Stavanger imponerte ikke.

(Dagbladet.no): Viking-Strømsgodset 1-0 (1-0) 

Viking hadde foran kampen mot Strømsgodset ikke stått med full pott etter en seriepremieren på tre år: I 2006 gikk det sju kamper før Stavanger-laget vant i Tippeligaen, mens i medaljeåret 2007 gikk det seks serierunder før trener Uwe Rösler kunne bokføre lagets første seier.

Derfor smakte det sannsynligvis usannsynlig godt med full gevinst mot gjestende drammensere for et Viking-lag med et massivt forventningspress fra både publikum og media hengende over seg.

Likevel var det en serieåpning som etterlater et inntrykk av at det er en noen usikkerhetsmomenter knyttet til årets utgave av Stavanger-laget.

For etter en førsteomgang med et jerngrep rundt initiativet i kampen, falt Uwe Röslers menn mer og mer sammen utover i andreomgang.

Og selv om lykken kanskje var bedre enn forstanden i småhete Viking-hoder mot slutten, er ikke Uwe Rösler fornøyd med hvordan kampbildet utviklet seg.

- Vi hadde full kontroll i 60 minutter, men vi fikk problemer den siste halvtimen etter at Strømsgodset la om til 3-5-2 (etter å ha startet kampen i 4-3-3 journ.anm.), konkluderer Uwe Rösler overfor TV 2. 

Matchvinner Jone Samuelsen har gjort seg de samme observasjonene som sjefen.

MATCVINNER: Jone Samuelsen scoret kampens eneste mål på Viking Stadion etter et strålende angrep fra hjemmelaget. Foto: Alf Ove Hansen
MATCVINNER: Jone Samuelsen scoret kampens eneste mål på Viking Stadion etter et strålende angrep fra hjemmelaget. Foto: Alf Ove Hansen Vis mer

- Jeg hadde håpet vi skulle prestere bedre, men vi tar selvfølgelig med oss de tre poenge, sier Samuelsen til TV 2.

Samtidig er det en stadig tilbakevendende tese innen fotballen at det å ha marginene på sin side er et kjennetegn ved tittelaspirerende fotballag.

Derfor er Strømsgodset-trener Ronny Deila blant dem som mener at Viking er i stand til å leve opp til favorittstempelet mange har påklistret Stavanger-klubben.

- Viking kommer til å være med hele veien inn. De er et godt fotballag. Det er det ingen tvil om, sier Deila til TV 2 etter debuten som hovedtrener mot sin gamle arbeidsgiver.

• Vi fulgte Viking-Strømsgodset direkte

Strålende lagmål

Det begynte bra for Viking, og et kravstort hjemmepublikum trengte ikke vente mer enn åtte minutter før den umiskjennelige lyden av nettsus kunne høres i «rett» mål på  Viking Stadion.

Og for en scoring, som var et klokkeklart prov på Stavanger-lagets iboende offensive kvaliteter.

image: Jone roet Vikings premierenerver

Tsjekkeren Martin Fillo er klubbens dyreste kjøp gjennom tidende, og viste hvorfor da han fremstod som hjernen bak kampens flotteste angrep.

Fillo, som er kaptein for fødelandets U21-landslag, spilte vegg med Allan Gaarde før han slo millimeterpresist gjennom til Jone Samuelsen.

Samuelsen var iskald i opplagt scoringsposisjon, og løftet ballen høyt opp i mål bak en Espen Johnsen på vei ned.

Vikings nummer 99 var ikke akkurat blant de som før kampen klarest aspirerte til å tegne seg i målprotokollen, spesielt med tanke på at Samuelsen kun stod med to fulltreffere på mer enn 60 kamper i mørkeblått.

- Det var et mål som kom etter kjempebra spill, hvor mange var involvert. Fillo ga meg en kanonpasning som det bare var å sette foten til på, oppsummerer Samuelsen overfor TV 2 etter kampen.

Solid Johnsen  

Viking hadde flere store muligheter til å punktere kampen, både med og uten Godset-forsvarets hjelp. Det høyeste hinderet for flere Viking-scoringer var imidlertid en Espen Johnsen i et lite medgjørlig hjørne.

Selv da Godset-stopper Glenn Andersen nesten utmanøvrerte egen keeper med en sleivete klarering med bestemt retning mot eget nett.

Men Johnsen var mer en kapabel til å rette opp lagkameratens feil og vartet opp med en beinparade av ypperlig kvalitet.

Senere i omgangen fikk en «ringrusten» Peter Ijeh sin mest opplagte scoringsmulighet for kvelden da han møtte Jone Samuelsen presise innlegg rett foran kassa. Men Johnsen fikk lynraskt opp fangstarmen og fikk slått ballen ut av farlig sone.  

Johnsen toppet en solid opptreden med en akrobatisk enhåndsredning helt oppunder tverrliggeren etter et godt frisparkforsøk fra Allan Gaarde. 

Den tidligere landslagskeeperen vil med flere slike kamper under beltet definitivt ha et ord med i laget når Åge Hareide skal ta stilling til hvem som skal stå mellom stengene når VM-kvalikkalvoret tar til i september.

Våknet mot slutten

Strømsgodset hadde på sin side lite å by på offensivt i mer enn en time, og ble så definitivt holdt inne i kampen av Espen Johnsen. 

Men Vikings  manglende evne til å ta livet av årets første tellende kamp, tente Godset-spillerne.Og mot slutten av oppgjøret var drammenserne nesten i stand til å utnytte antydninger til panikk i Viking-forsvaret.

Både nyervervelsen Joel Riddez og Christer George hadde avslutningsforsøk fra farlige posisjoner som garantert fikk Viking-publikummet til å sitte på nåler i kampens avsluttende minutter.

Uansett viste Strømsgodset at laget definitivt ikke kommer til å bli noen kasteball i årets Tippeliga. Ronny Deilas disipler virker å være godt trent og flere enkeltspillere viste tidvis gode tendenser. 

- Jeg er stolt av den andreomgangen vi gjør. Gutta jobber steinhardt, de tør å ha ballen og de tør å spille. Da er det synd at vi står med lua i hånda i førsteomgang, oppsumerer Deila overfor TV 2 før han påpekerde nådeløse realitetene:

- Det hjelper ikke med hederlige tap. 

Skadetrøbbel

Det var tidvis en fysisk tøff batalje, noe som gikk hardest utover Strømsgodset. Allerede på kampens første hjørnespark smalt Thomas Sørum og Alexander Aas hodene sammen da begge i sin iver etter å gjøre årets første Godset-mål, kun hadde øynene på ballen.

Kollisjonen gikk hardest utover Alexander Aas som pådro seg et kutt i pannen og ble bandasjert i beste Terry Butcher-tradisjon.

Etter drøye 35 minutter måtte imidlertid Aas kapitulere for noe som ut i fra kroppsspråket å dømme, så ut som synsproblemer.

Da hadde allerede lagkamerat Sørum måttet kaste inn håndkle med en ankelskade etter å ha blitt taklet stygt av Jone Samuelsen.

Dermed hadde Godset allerede brukt opp to av tre bytter med mer enn en hel omgang igjen å spille.

- Vi mister alternativer, og det er synd da vi har folk på benken som hadde kunnet komme inn og gjøre en jobb. Vi visste allerede på forhånd at Mattias Andersson ikke ville holde en hel kamp, sier Deila.

Hos hjemmelaget måtte Maurice Ross ufrivillig takke for seg etter 58 minutter da skotten så ut til å pådra seg en strekk i låret da han kom stormende til for å blokkere et skuddforsøk fra Godsets Fredrik Nordkvelle.

- Han kjente det rev bak i låret etter en løpsduell, og vi så med en gang at det var noe alvorlig. Nå går han på krykker, og vil være ute i minimum fire uker, sier medisinsk koordinator i Viking, Knut Andersen, til aftenbladet.no.

Dermed kan det se ut til at innbytter René Klingbeil blir et fast innslag på venstreback for Viking i ukene som kommer.

SEIERSKYSS: Etter kampen ventet det påskjønnelse fra matchvinner Samuelsens bedre halvdel.
FAST GREP: Espen Johnsen viste tidvis gammel storhet som i sin tid gjorde ham til landslagskeeper på Viking Stadion.
OVERTOK KONTROLLEN: Fredrik Winsnes og Strømsgodset overtok initiativet mot slutten av kampen.
SKUFFELSE OG GLEDE: Ronny Deilas trenerdebut endte i tap og 0 poeng, mens Uwe Rösler (i bakgrunnen) kunne juble over Vikings første seier i en seriepremiere siden 2005.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media