BITTERT POENGTAP: Vikings Zymer Bytygi lå skuffet igjen på matta etter 0-0 mot Sarpsborg. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
BITTERT POENGTAP: Vikings Zymer Bytygi lå skuffet igjen på matta etter 0-0 mot Sarpsborg. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

Jonevret: - Hvorfor kan de ikke hjelpe dommeren?

Fortvilte etter strafferop.

Viking-Sarpsborg 08 0-0:

(Dagbladet): Etter å ha slått Vålerenga 2-0 borte mandag, kunne Viking innta tabelltoppen med en solid seier mot Sarpsborg 08. På en kald palmesøndag i Stavanger hadde 8536 tilskuere tatt veien for å forhåpentlig bli varmet av god fotball, men en lite velspilt kamp endte til slutt 0-0.

Viking var det beste laget, og smalt ballen i treverket ved to anledninger. På overtid var det også et høyt rop om straffe etter en handssituasjon i feltet, men dommeren vinket spillet videre.

- Jeg kan forstå at dommeren ikke ser det, men hvorfor kan ikke de andre (i dommerteamet) hjelpe ham da? sier en fortvilet Viking-trener Kjell Jonevret til TV 2/CMore etterpå.

Idet reporteren spør om det er meningen at den situasjonen skal bli den viktigste å gripe fatt i etter 0-0 mot Sarpsborg, svarer Jonevret:

- Nei, absolutt ikke, men man har regler, og de skal jo følges.

Sarpsborg-trener Geir Bakke har ikke uventet et annet syn på det som skjedde da ballen traff en høyt plassert Sarpsborg-hånd inne i feltet fem minutter på overtid:

- Hvor fort kommer den ballen, da? 200 km/t? Jeg ser det ikke, sier Bakke.

I intervjusonen etter kampen utdypet Jonevret sin kritikk:

- Det er ufattelig. Om de ikke har endret reglene forstår jeg ingenting, sier Jonevret, som også ble bedt om å kommentere en situasjon hvor Sarpsborgs Ole Heieren Hansen kunne ha blitt utvist rett før pause.

MISFORNØYD: Kjell Jonevret mente Viking ble snytt for straffe på overtid. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
MISFORNØYD: Kjell Jonevret mente Viking ble snytt for straffe på overtid. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg forstår enda mindre av at det ikke blir straffe på overtid. Vi gjør ingen bra kamp, og jeg liker ikke å stå her å snakke om dommeren. Men jeg det er dumt de tok i fra oss muligheten på overtid, sier Jonevret.

- Hva tar du med deg fra kampen?

- Jeg er fornøyd med at vi ser sterke ut, og det er bra vi holder nullen. Jeg føler vi er bra defensivt i etablert spill, sier han.

Ropte på rødt Den nevnte situasjonen med Ole Heieren Hansen oppstod rett før pause. Suleiman Abdullahi viste frem sin enorme hurtighet, passerte to Sarpsborg-spillere og kom alene mot Østbø. På hjørnet av 16-meteren ble han taklet av Hansen, som var bakerste mann. Viking-spillerne og hjemmepublikummet ropte på rødt kort, men dommer Ola Hobber Nilsen nøyde seg med det gule.

- Der og da er vi veldig sikre på at det er gult kort, men i ettertid er vi ydmyke og innrømmer at det er feil, sa dommer Ola Hobber Nilsen etter kampen.

Nilsen innrømmet også at det burde ha vært blåst for hands - og dermed Viking-straffe - på overtid:

- Ut i fra de bildene vi har sett, er det straffe, sa Hobber Nilsen.

- Hva var det som gjorde at du ikke så dette?

- Det er bare sånn det er. Det går veldig fort, og man har et ønske om å se alt, men det gjorde vi faktisk ikke.

Om rødkortet som glapp, sier han:

- Vi er ydmyke på at det er feil. Vi er våre største kritikere, sier Nilsen, og fortsetter:

YDMYK: Dommer Ola Hobber Nilsen innrømmet to feil som kunne ha bikket kampen i Vikings favør. Foto: Håkon Norheim
YDMYK: Dommer Ola Hobber Nilsen innrømmet to feil som kunne ha bikket kampen i Vikings favør. Foto: Håkon Norheim Vis mer

- Dette er på en måte livet mitt. Det å være fotballdommer er noe av det beste jeg vet. Man gjør en god kamp, men på dette nivået er det nøkkelsituasjonene som er avgjørende og det er to stykker av de i dag som vi ikke lykkes med. Da er det bare å brette opp armene, og kline til videre, sier han.

Delte førsteomgangen Før de omdiskuterte situasjonene fikk vi en førsteomgang hvor lagene hadde hver sin halvdel. Sarpsborg 08 åpnet best. Etter seks minutter fikk Joachim Thomassen et godt treff fra 20 meter, men Iven Austbø slo til corner. På den påfølgende corneren fikk en Sarpsborg-spiller stå fri på bakerste stolpe, men avslutningen gikk i nettveggen.

Viking fikk ikke noe særlig til, og ble gang på gang stoppet så fort de kom de kom seg innpå Sarpsborgs banehalvdel.

Store muligheter Utover i omgangen våknet Viking litt mer til, og kom til to store muligheter med kort tids mellomrom. Først smelte Abdullahi ballen over mål fra kort hold, før samme mann sendte i vei et skudd som ble blokkert rett etterpå. Nå hadde Viking for alvor våknet, og et skudd fra Samuel Adegbenro ble stoppet av Sarpsborg-keeper Arild Østbø.

Etter 32 minutter var Sarpsborg 08 farlig frempå igjen. Jonas Lindberg ble spilt alene gjennom, men satte ballen til side for Austbøs venstre stolpe. Så var det Viking sin tur igjen. Andre Danielsen slo et hjørnespark, ballen landet midt i feltet, men Viking-spillerne fikk ikke avsluttet - og ballen ble etter hvert klarert.

Viking best I andre omgang kom Viking kjapt ut av startblokkene, uten å skape de helt store sjansene. Utover omgangen var det hjemmelaget som hadde ballen mest, uten å greie å trenge gjennom det kompakte Sarpsborg-forsvaret. Etter 75 minutter slo innbytter Zymer Bytyqi et hjørnespark på første stolpe. Ballen traff hodet til Bjørn Daniel Sverrisson, før den gikk i stolpen. To minutter senere fikk Abdullahi stå helt alene på fem meter, men han traff ikke ballen skikkelig.

På overtid hadde Viking et enormt trykk. Først dunket Danielsen ballen i tverrliggeren fra kort hold, før hele stadion ropte på hands og straffe da et skudd traff hånda til en Sarpsborg-spiller.

Dommeren vinket imidlertid spillet videre, til store protester fra Viking-leiren. Dermed endte kampen 0-0.

- Vi er fornøyd. Det er en tøff arena å være på, og Viking er veldig komplette i alle ledd, sier Sarpsborg-trener Geir Bakke.