Jorda rundt som ensom ulv

Marius Bakken (23) avviser samarbeid med Friidrettsforbundet ut sesongen. Siden OL har han løpt 183 kilometer i uka med pes fra kenyanske treningspartnere. - I fjor løp jeg totalt Oslo-Beijing, sier han.

Bare Marius Bakken manglet da Friidrettsforbundet i går avholdt sitt årlige fesjå for pressen der de viste fram utøvere som ikke har gitt seg. Marius dro heller på treningstur og møtte Dagbladet etterpå.

Som eneste utøver sier Marius Bakken fortsatt nei til landslagsavtalen. Så seint som mandag i forrige uke forhandlet Bakken og manager Ståle Jan Frøynes med forbundsledelsen i et siste forsøk på å bli enige. Det ble fiasko på nytt.

- Vi håper fortsatt på å bli enige, sier friidrettspresident Marius Rooth.

- Uaktuelt. Sesongen er i gang for min del nå, sier Marius Bakken.

Lover framgang

Han sesongdebuterer på 2000-meter i Florø torsdag med solid trening i kroppen.

- Gjennomsnittlig har jeg løpt 183 kilometer hver uke siden jeg begynte sesongoppkjøringen i midten av november, sier han.

Det tilsvarer 26 kilometer fordelt på to- tre økter hver dag. Eller en distanse lik 65 runder rundt en friidrettsbane sju dager i uka.

Det er denne hardhausen som i fjor sommer tilbakela 5000-meter på 13.11,30 minutter i Roma. Ei tid som holdt til 36. plass på verdensstatistikken. En jernmann som Vegard Ulvang vurderte Bakkens løp som en av tidenes idrettsprestasjoner i Norge.

Marius Bakken

Født: 27. mars 1978 i Sandefjord
Bor: Oslo
Høyde: 182 cm.
Vekt: 63 kilo
Klubb: Runar
Trener: Har ansvaret selv, med Per Halle og Peter Coe - faren til Sebastian - som rådgivere.
Favorittløpere: Sebastian Coe og Vebjørn Rodal.
Personlige rekorder:
800 m: 1.51.19 (1997)
1500 m: 3.43.88 (99)
3000 m: 7.42.05 (00)
10000 m: 28.26.36 (00)
10 km. gate: 28.27 (99)

- Jeg skal løpe raskere i år, sier Bakken.

Bestemmer sjøl

Et kompromissløst krav om frihet til sjøl å velge det sportslige opplegget ligger bak Bakkens landslagsnei. Friidrettsforbundet krever at han skal forplikte seg til å stille opp på visse løp. Blant annet e-cupen 23.- 24. juni.

- Det kan godt hende jeg løper e-cupen om jeg tas ut, men jeg vil velge sjøl om det passer inn i opplegget mitt. Jeg går for 100 prosent frihet, sier Bakken, og trekker fram den omfattende høydetreningen som et viktig argument for beslutningen.

Høyt og lavt

For å nærme seg de aller beste vil Bakken gradvis øke antall treningskilometer i høyden - både i Eldoret i Kenya og hjemme i høyderommet i leiligheten på Kringsjå.

- I år trener jeg tilnærmet like mye i høyden som i lavlandet, sier han.

Det meste av høydetreningen foregår i Eldoret i Kenya. Treningen samkjøres av Frank Evertsen, som har erfaring fra trening i Kenya siden 1992.

- Hvorfor skal jeg ha unødvendige bindinger når jeg kjører et opplegg som fungerer veldig godt?

Får OL-stipend?

Økonomisk taper Bakken på å stå utenfor. Det framheves også av Friidrettsforbundet.

- Vi innstiller ham ikke til Olympiatopp-stipend så lenge han står utenfor, sier Marius Rooth.

Men dette godtar ikke toppidrettssjef Bjørge Stensbøl uten videre:

- Vi og Friidrettsforbundet hadde et møte om dette seinest i dag. Vi står bak at forbundet må ha rettighetene, men Marius er med i Team Athen 2004. Skal han kastes ut derfra for så å tas inn igjen om de blir enige? Vi diskuterer om vi skal ta kortsiktige hensyn til forbundet når Marius deltar i et langsiktig prosjekt, sier Stensbøl.

Bor billig

Etter det Dagbladet erfarer har Bakken sjøl stipulert et inntektstap ved å stå på egne bein til drøye 270000 kroner. Så mye er friheten verdt:

- Jeg er fulltidsstudent og får det til å gå rundt med studielån, stipend og egne sponsorer, sier Bakken, som ikke kan skjønne at økonomiske hensyn skal veie så tungt:

- Når jeg er ferdig med karrieren går jeg rett ut i jobb. Det hadde vært enklere å satse på jobb nå enn å slite ute i skauen og være borte halve året.

- Men blir det ikke dyrt for en student å reise til Kenya på høydeopphold mange ganger i året?

- Nei, der nede bor jeg for 150 kroner døgnet nede i byen og fire- fem kroner natta oppe i fjellet. Jeg tjener nesten inn flybilletten på de tre ukene der nede.

STÅR PÅ KRAVA: Marius Bakken kjører sitt eget treningsopplegg uavhengig av landslaget. Og Marius klarer seg utmerket.