Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jørn Andersen ny landslagstrener for Nord-Korea: - Fortjener et alvorlig klapp på skuldra

Har skrevet under på ettårskontrakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jørn Andersen er ansatt som ny landslagstrener for Nord-Koreas fotballandslag, melder NTB.

53-åringen har skrevet under på en ettårskontrakt, ifølge NRK. Det er familien som bekrefter det overraskende valget overfor kanalen.

Andersen skal allerede ha vært i Nord-Korea i to uker.

Ifølge Andersens familie ønsket Nord-Korea en tysk trener, og valget falt på Andersen som ble tysk statsborger i 1993. Planen er at han skal bygge et landslag inn mot neste VM, skriver nyhetsbyrået.

Fortjener ros Geir Helgesen leder Nordisk avdeling for Asiastudier ved Københavns Universitet og er ekspert på Nord-Korea. Han mener Jørn Andersen fortjener ros for å ha tatt på seg oppdraget med å lede landslaget.

- Jeg syns han fortjener et alvorlig klapp på skulderen, for dette handler ikke om å legitimere styret i Nord-Korea, men om å være en ambassadør for vesten og omverdenen i landet, sier Helgesen til Dagbladet.

- Det han sier og gjør kan være med på å gi koreanerne et positivt bilde av omverdenen, for det er et isolert og lukket land som trenger positive innspill utenfra, mener han.

Vi vet foreløpig ikke hvor mye tid Jørn Andersen vil tilbringe i Nord-Korea, men ifølge familien har han allerede vært der i to uker. Geir Helgesen forteller at hverdagslivet i landet også for utlendinger er spesielt.

- Diplomater kaller gjerne utplassering til Nord-Korea for «hardship», altså et ord man bruker om steder der det ikke er så lystig og hyggelig. Det er et spesielt sted å havne, og det er langt mellom dansehallene og kinoene med franske og italienske filmer. Samtidig er ikke Pyongyang noen ørken, det er en storby, som selvfølgelig likevel er ekstremt «koreansk», sier forskeren.

Ikke farlig Han forteller også at utenlandske journalister, diplomater og innkalt ekspertise møtes jevnlig til uformell samling der det er mulig å snakke noe friere.

- Nord-Korea har et fryktelig dårlig internasjonalt image, og ønsker å betraktes som et mer «normalt» land. I så måte kan idrettsprestasjoner internasjonalt være med på å gi koreanerne både mer prestisje og normalitet, sier Geir Helgesen.

Diktaturet bedriver streng kontroll av medier og informasjon til folket, og historier om forfalskning av idrettsresultater (ikke minst av leder Kim Jong-Uns egne) har vært utbredt. Henrettelser og annen streng avstraffing rapporteres også om jevnlig. Men kan dette være farlig for Jørn Andersen?

- Nei, det kan det egentlig ikke være, dersom han ikke blir innkalt av CIA i mellomtiden og går med på å hjelpe dem på noen måte, sier Geir Helgesen lattermildt.

- Nord-Korea er et av de tryggeste landene å være i sånn sett, men vi så jo nettopp at en BBC-journalist ble utvist fra landet etter å ha kalt lederen «diktator», så det er klart de er sensitive når det kommer til politikken. Skulle Andersen blande seg inn i det politiske bildet, må han nok regne med at kontrakten blir revet i stykker og at han får beskjed om at det står et fly klart om noen dager, sier Nord-Korea-eksperten.

- Vi i vesten er nok litt ofre for de mytene vi selv har laget. Det handler ikke om at man skal forsvare regimet, men det er ingen grunn til å gjøre det verre enn det er. Nord-Korea har også en befolkning som består av mennesker som ønsker det beste for seg og sin familie.

Geir Helgesen tror samtidig at Andersens tyske statsborgerskap også har spilt en rolle her, som Andersens familie er inne på.

- Den østtyske ambassaden i Pyongyang var jo den største, og Nord-Korea fikk også utdannet teknikere i Tyskland på den tiden. Tyskland-relasjonene er nok betydningsfulle sånn sett, og Tyskland er jo også et tidligere delt land som er samlet, påpeker Geir Helgesen.

To VM Nord-Korea har deltatt i VM to ganger, i 1966 og 2010. I sistnevnte mesterskap i Sør-Afrika havnet koreanerne i gruppe med Brasil, Portugal og Elfenbenskysten, og tapte alle kampene med en total målforskjell på 1-12.

Ji Yun-Nam scoret Nord-Koreas eneste mål i 2-1-tapet for Brasil.

Landet er ute av kampen om å nå VM i 2018.

Jørn Andersen ble tysk statsborger i 1993, og har en mangeårig trenerkarriere bak seg. Andersen har trent klubber i blant annet Tyskland, Østerrike og Hellas.

I januar i fjor overtok han Austria Salzburg, hvor han var fram til desember samme år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!