Hva skjedde med Josef Wenzl?

Josef skulle bli den nye tyske langrennsstjerna. Nå vet ingen hvor han er

Josef Wenzl fikk sitt store gjennombrudd i verdenscupen på akkurat samme måte som Marit Bjørgen og nærmet seg tittelen som verdens beste sprinter. Så gikk alt galt.

FORSVANT: Josef Wenzl tok tidlig steget opp på pallen i verdenscupen, her sammen med Ola Vigen Hattestad og Emil Jönsson, men var bare fornøyd de gangene han vant. Nå er han sporløst forsvunnet fra tysk langrenn. Foto: AP Photo/The Canadian Press,Jonathan Hayward
FORSVANT: Josef Wenzl tok tidlig steget opp på pallen i verdenscupen, her sammen med Ola Vigen Hattestad og Emil Jönsson, men var bare fornøyd de gangene han vant. Nå er han sporløst forsvunnet fra tysk langrenn. Foto: AP Photo/The Canadian Press,Jonathan Hayward Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I likhet med Marit Bjørgen var Josef Wenzl 22 år gammel da han vant sin første verdenscupseier. I likhet med Marit Bjørgen vant Josef Wenzl sin første verdenscupseier i sprinten i Düsseldorf.

En ny tysk langrennsstjerne var født. Med sin enorme fysikk og kraftfulle tak skapte Wenzl en fart på flatene og på oppløpet som de færreste kunne følge. 27. oktober 2007 vant han altså sin første verdenscupseier og satte gigantiske navn bak seg.

OL-mesteren i sprint fra sesongen før, Björn Lind ble nr. 2, John Kristian Dahl nr. 3, mens Petter Northug fulgte på 4. plass. Wenzl presterte jevnt bra i sprint og hevet også nivået i klassisk, slik at han ble nr. 3 i prøve-OL i Vancouver.

I 2013/14 løftet tyskeren stabiliteten i prestasjonene til et nytt nivå da han var på pallen i både Toblach og Szklarska Poreba og avsluttet sesongen som nr. 3 i sprintverdenscupen sammenlagt, hårfint slått av Ola Vigen Hattestad og Eirik Brandsdal.

GJORDE SOM BJØRGEN: 22 år gammel vant Josef Wenzl sin første verdenscupseier i Düsseldorf - akkurat som Marit Bjørgen gjorde fem år tidligere. Björn Lind og John Kristian Dahl ble nr. 2 og 3.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
GJORDE SOM BJØRGEN: 22 år gammel vant Josef Wenzl sin første verdenscupseier i Düsseldorf - akkurat som Marit Bjørgen gjorde fem år tidligere. Björn Lind og John Kristian Dahl ble nr. 2 og 3. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Wenzl var da verdens tredje beste sprinter. Men i stedet for å ta det neste steget og være den profilen som tysk langrenn behøvde i en periode hvor legendene Tobias Angerer og Axel Teichmann la skiene på hylla, startet motgangen.

Forsvant plutselig

På mange måter er Josef Wenzl symbolet på den gedigne kollapsen som spesielt tysk herrelangrenn har gått på de siste sesongene. Etter at han var jevnt på pallen og var verdens tredje beste sprinter i 2013/14-sesongen, har ikke tyskeren vært topp 30 i verdenscupen en eneste gang.

I dag er det nøyaktig ett år siden tyskeren sist ble sett i verdenscupen, da han ble nr. 74 i sprinten i Davos, som den gang ble vunnet av Sergej Ustjugov. Siden har ingen sett noe til Josef Wenzl.

I det tyske langrennslandslaget beskrives dette som et mysterium overfor Dagbladet.

- Hva har skjedd med ham?

- Det er interessant spørsmål. Wenzl var jevnt på pallen for noen sesonger siden, men slet stort i fjor. I august sluttet han plutselig helt å trene. Han bare ga opp, var rapportene vi fikk, forteller Tysklands langrennssjef Andreas Schlütter til Dagbladet.

- Han bare sluttet å trene?

SAVNET: Josef Wenzl har jublet for verdenscupseier, men nå vet ingen i landslagsledelsen om han satser eller ei. Foto: NTB Scanpix
SAVNET: Josef Wenzl har jublet for verdenscupseier, men nå vet ingen i landslagsledelsen om han satser eller ei. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ja, det er det jeg har hørt. Han er ikke lenger på landslaget, så jeg er ikke helt sikker, men det virker som han har mistet helt motivasjonen, selv om det er OL-sesong. Jeg har hørt rykter om at han har lyst å prøve seg igjen, men jeg aner rett og slett ikke. Ingen vet, forteller den tidligere tyske storløperen.

- Ingen vet hva som skjer

Heller ikke Tysklands norske kvinnelandslagstrener Torstein Drivenes har oversikten over kollapsen til Wenzl.

- Ingen vet helt hva som skjer med Wenzl. Han er ikke på noe landslag lenger, og ingen vet om han fortsatt satser. Vi får se om han dukker opp i kontinentalcupen snart, men jeg tviler, sier Drivenes til Dagbladet.

Problemet til Wenzl skal være at han - i likhet med mange av de øvrige tyske langrennsherrene - nærmest trente seg i senk periode, som en konsekvens av veldig stor andel hardøkter og høy treningsbelastning.

Treningsplanen ble en treningsdagbok uten at 32-åringen lyttet i stor nok grad til kroppens signaler. Den tyske «maskin-tankegangen» bikket over, blir Dagbladet fortalt. Dermed uteble både overskuddet, motivasjonen og resultatene, både for Wenzl og mange av landslagskollegene.

Schlütter tror ikke at den tyske sprinteren noen gang vil dukke opp igjen på det øverste nivået i langrennsverden.

- Det er nok håpløst å hevde seg på det nivået han har vært på før. Man må ha større kontinuitet i treningen enn han har hatt. Nivået er skyhøyt nå, og Johannes Høsflot Klæbo har satt en helt ny standard. Han er nesten umulig å slå, mener den tyske veteranen.

Mørke tider

MAKTDUELLEN. Josef Wenzl kjempet mot Ola Vigen Hattetad og Eirik Brandsdal om å vinne sprintverdenscupen sammenlagt i 2013/14-sesongen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MAKTDUELLEN. Josef Wenzl kjempet mot Ola Vigen Hattetad og Eirik Brandsdal om å vinne sprintverdenscupen sammenlagt i 2013/14-sesongen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Wenzl er ikke den eneste tyskeren som plutselig bare har forsvunnet fra det tyske herrelandslaget.

Det samme gjelder Hannes Dotzler (27) og Tim Tscharnke (27) i løpet av de siste månedene. I tillegg byttet nylig den mest meritterte kvinnelige langrennsløperen Denise Herrmann idrett fra langrenn til skiskyting.

- Det er blytungt når så mange gir seg samtidig, ikke minst når de er såpass unge. Problemet blir tydelig når Denise Herrmann (28) - i sin beste alder - bytter fra langrenn til skiskyting. Det er vanskelig å skape nye talenter og holde på dem, erkjenner Schlütter.

Det er mørke tider for tysk langrenn med sviktende resultater, seere og sponsorer. Der det var 5-6 millioner TV-seere i Tyskland under Tour de Ski i storhetstida, er tallet nå under to millioner. I tillegg sliter tyskerne med snøproduksjonen, mens skidager er på vei ut av den tyske skolen.

- Vi har mindre sendetid på TV og det er mindre penger i langrenn etter at interessen gikk ned i Tyskland. Vi vet vi må bli bedre. Det viktigste for interessen er at vi leverer bedre resultater, sier den tyske langrennssjefen Andreas Schlütter til Dagbladet.

På få år har tyskerne gått fra å ha verdens beste herrelag til en gruppe langrennsløpere som sliter med å ta verdenscuppoeng. Om du lurer på hva som har gått så fryktelig galt med tysk langrenn de siste årene, får du svaret i reportasjen under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer