Live-published photos and videos via Shootitlive

Fotballandslaget 2018: Island-Norge

Joshua King finner seg ikke i å være reserve. Det er godt nytt for Lars Lagerbäck og Norge

Vrakingen av Joshua King var en beskjed om hva Lars Lagerbäck krever, uavhengig av navn og status. Svaret fra Bournemouth-spissen kunne ikke vært bedre.

Island-Norge 2–3 (1–1)

REYKJAVÍK (Dagbladet): 20 minutter var alt Joshua King trengte for å snu 1–2 til 3–2 med scoring og målgivende pasning. Måten han gjorde det på, da han gikk i press på en ball veldig mange spisskollegaer hadde latt Islands keeper få håndtere uten innblanding, forteller meg at landslagsplassen er viktig for Norges mest meritterte spiss.

PRESS PÅ TOPP, der spissene jobber som bikkjer på alt som kan vinnes, er en av grunnpilarene i Lars Lagerbäcks filosofi og tanker om motspill. Joshua King har ikke alltid vært der. Her på Island var han ett hundre prosent påskrudd da han kom inn sammen med Premier League-kollega Alexander Sørloth. Og på en kveld der alt ikke var like bra var det en helt avgjørende faktor for kampen som ga Norge den tredje strake seieren på rad.

Det er over fem år siden sist.

Og det skyldtes at vi gikk i krigen og tok kampen.

ISLAND OG NORGE er fotballag som normalt er klart best på egen banehalvdel. Det handler om stram struktur og god organisering, terpet og repetert over tid. Det handler om Lars Lagerbäck. Og fordi han kom til Island allerede høsten 2011, og Heimir Hallgrímsson ikke har gjort annet enn å lære og videreføre filosofien og tankene han har vært en del av i hele denne perioden – først som assistent, deretter som sidestilt landslagstrener og nå som landslagssjef med ett hundre prosent ansvar – skal Island egentlig være langt foran Norge på utviklingskurven.

Det var ikke så lett å se denne kvelden.

KLART BEST PÅ egen halvdel betyr vanskelig å spille imot. Pluss litt til når avstandene stemmer og beina flytter seg som en aggressiv kollektiv enhet. Noen mente derfor Island-Norge var en fotballkamp spilt i et speil. Andre mente trenerne møtte seg selv i døra. Hvilket betyr at kampen i utgangspunktet lå an til å bli som et parti sjakk mellom to meget godt forberedte stormestere, der alle trekk og varianter var gjennomgått og spilt til det kjedsommelig.

Sånn sett luktet det remis lange veier.

Fem scoringer og 3–2 til Norge var utenkelig.

MEN SÅNN BLE det på en kveld der defensive feil og direkte tabber preget resultatet. Vi ga bort et straffespark til 1–1 og et Islandsk ledermål på en svak inngripen av Rune Allmening Jarstein. Island ga oss utlikningen på en enda større keeperfeil da Joshua King gikk i press på en ball han egentlig ikke kunne vinne. Og da vi endelig vant den første berøringen etter et langt innkast, og Joshua King brukte den neste berøringen til å sette opp Alexander Sørloth med en pasning fra brystkassa, så vant 3–2 over Island enda en gang.

Sist vi gjorde det, før EM 2016, skjedde det ingenting da høsten kom.

Nå er det veldig mye som tyder på at Norge er på beina igjen.

DET BETYR AT framtida er enda lysere enn da vi kom hit til Island etter 4–1 over Australia og 1–0 over Albania i mars. For det første har vi fem spisser som kan score mål og som konkurrerer om to plasser. I tillegg har vi de unge som ikke bare banker på døra, men som har tatt steget inn i laget. Kristoffer Ajer (20) var god i sin tredje kamp for Norge, og omgangen Sander Berge (20) fikk i comebacket etter sju måneder på sidelinja var også meget solid.

I tillegg gjorde Iver Fossum (21) en strålende jobb som kant.

Det betyr at det har skjedd veldig mye godt på kort tid.

FEM NORSKE SPILLERE var involvert da Bjørn Maars Johnsen scoret sitt første landslagsmål og viste hvorfor han har scoret 19 i sesongen som akkurat er ferdig i Nederland. Sander Berge vant utspillet fra Islands keeper, Bjørn Maars Johnson plukket opp nedfallet og vendte framover i banen, Markus Henriksen og Iver Fossum flyttet den videre til Stefan Johansen, som i sin tur fant Maars Johnsen med alt annet enn en ferdigscoret pasning. Men Norges lengste spiller kan mer enn å vinne ballen i lufta, han er god på bakken også.

1–0 til Norge var kveldens første bevis på at vi har mangfold og konkurransen på spissplassene.

JOSHUA KING VAR benket fra start fordi Lars Lagerbäck er Lars Lagerbäck. Det betyr at det ikke spiller noen rolle hvem du er eller hvor du spiller. I Norge herrer A er alle like. Kollektivet trumfer alt. Og det så du på Bournemouth-spissen da han kom inn.

Han hadde tatt beskjeden.

Det var også en seier for Norge på Laugardalsvöllur.