Ada Hegerbergs nei til landslaget:

Josimar-intervjuet må ikke være det endelige bruddet

Kvinnefotballen har mange store oppgaver i kjølvannet av VM-exiten i Frankrike. En av dem er å få Ada Hegerberg i tale.

NEI TIL NORGE: Ada Hegerberg har takket nei til å spille for Norge. Partene må snakke sammen etter VM, mener Morten P. Foto: Reuters / NTB Scanpix
NEI TIL NORGE: Ada Hegerberg har takket nei til å spille for Norge. Partene må snakke sammen etter VM, mener Morten P. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

LE HAVRE (Dagbladet): Det synes håpløst, Josimar-intervjuet som ble publisert i forkant av VM framstår mest som det endelige bruddet med Norge, men Norges Fotballforbund kan ikke la det bli med det.

Av alle ting som helst skal falle på plass de to neste åra er Ada Hegerbergs retur til kvinnelandslaget en av de viktigste.

Når VM er over er tida inne for å gjøre et siste forsøk.

NORGE GJORDE DET bra i VM selv om kvartfinalen mot England (0–3) viser hvilken vei det er å gå. Jentene, selv om medalje var det interne håpet, leverte resultatmessig over forventningene. Spillemessig var det i perioder like skjørt og ujevnt som fryktet. Men laget er ungt, gjennomsnittsalderen er bare 24 år, og VM-turneringa viste at det er mye å bygge videre på.

Det lover godt inn mot Euro 2021.

Finner Ada Hegerberg og NFF ut av problemene blir det enda bedre.

BREDDEFOTBALLEN PÅ JENTE- og kvinnesida er fantastisk i Norge. Der er vi ledende i verden. Toppfotballen derimot, ikke like mye. Og fordi vi er få, fordi pengene er små og fordi det er lite som tyder på at ressursene vil komme strømmende selv om de siste tre ukene i Frankrike har vært en opptur, er det viktig å få alle jenter på dekk.

Også Ada Hegerberg.

Om hun vil.

JEG TROR DET er mulig. Jeg tror ikke Adas landslagsbeslutning er så endelig som Josimar-intervjuet kan gi inntrykk av. Selvfølgelig er det ikke gjort i en håndvending, konflikten er mer komplekst enn som så. Men med den rette tilnærmingen bør det være mulig å få Lyon-spissen i tale. For med til historien hører også uttalelsen i bakkant av Champions League-finalen i Budapest, da Ada sa at hun savnet å spille for landet sitt.

Den må brukes for alt den er verd.

Det er der nøkkelen til Ada Hegerbergs Norge-comeback ligger.

NORGES FOTBALLFORBUNDS DIREKTØR for elitefotball, Lise Klaveness, er selvfølgelig på ballen. Det er jobben hennes selv om hun ikke vil snakke om det. Josimar-saken gjorde inntrykk på Ullevaal stadion. Si gjerne den gjorde vondt. Men det er Lise Klaveness som det siste halve året har hatt kontakten med Ada Hegerberg, og det er hun som må gjenoppta den på en eller annen måte.

Jeg hører det har vært iskaldt de siste månedene.

Men det er uansett verd forsøket.

FOTBALLJENTENE KLARTE SEG aldeles utmerket uten Ada Hegerberg i VM. Dermed ikke sagt at det hun besitter ikke vil være en styrke for Norge. Ada Hegerberg er en av kvinnefotballens beste målscorere. Norge, som bare scoret tre spillemål på fem kamper i VM, trenger en spiss av hennes kaliber. Men det er ikke bare å komme hjem igjen, det er ikke bare å si ja - veldig mye er skjedd på to år.

Norge kvinner A er blant annet blitt veldig mye sterkere sammen.

Det er en styrke Ada Hegerberg må anerkjenne.

BRASILIANSKE MARTA, KVINNEN som har vært verdens beste fotballspiller lenger enn noen annen, har underveis i VM sagt noen kloke ord om Ada Hegerbergs valg. Marta sa hun forstår og har stor respekt problemstillingene Ada tar opp. Underforstått; hun støtter Ada i kampen for likestilling mellom kjønnene. Marta kunne ikke vært mer enig.

DET MARTA DERIMOT ikke er enig i, er måten verdens mest meritterte målscorer har valgt å håndtere kontroversen på. Der er hun dundrende uenig med Ada Hegerberg. Marta er konfliktløseren som mener man best løser problemer gjennom forandring fra innsida.

Kall det gjerne Martas råd til Ada.

NETTOPP DET, OPPFORDRINGEN til ikke å bruke posisjonen til å stå på utsida og kritisere, men heller ta del og være en direkte bidragsyter til bedre kår og forutsetninger, kan være en av nøklene til dialog med Ada Hegerberg. Alt er jo ikke riktig i norsk kvinnefotball selv om Ada bommer på deler av kritikken.

Å rette på det er også å bli sterkere sammen.

JEG VET AT Norges Fotballforbund i løpet av sommeren vil nærme seg Ada Hegerberg for om mulig å få til et møte. Viljen skal etter det jeg forstår være meget stor. NFF vil bare ikke ha noen oppmerksomhet rundt det.

Det har vært nok støy i to år.

FORSØKET PÅ Å løse konflikten og finne en vei alle kan leve med skal heller ikke henges på en person. Det er løsningen som er overordnet. Ikke hvem som gjør hva på veien. For selv om veldig mye skal falle på plass, ikke minst med laget som med rette har følt seg dolket i ryggen av en tidligere lagvenninne, er det ikke tvil om at Norge blir enda litt sterkere med Ada Hegerberg.

Det bør telle tungt om den medaljen jentene ikke vant i VM skal bli en realitet i England om to år.