Jøss, her er en dårlig Messi-statistikk

Gode nyheter for Milan? - Tilfeldig, tror Vidar Davidsen.

ITALIENSK SPERRE?: Lionel Messi pøser inn mål mot alt og alle, men mot italienske lag har han aldri scoret et spillemål på de sju kampene han har spilt. Messi var nære mot Milan i den første kvartfinalen, men kampen endte 0-0. Foto:   AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
ITALIENSK SPERRE?: Lionel Messi pøser inn mål mot alt og alle, men mot italienske lag har han aldri scoret et spillemål på de sju kampene han har spilt. Messi var nære mot Milan i den første kvartfinalen, men kampen endte 0-0. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACEVis mer

Følg og diskuter Barcelona - Milan i Dagbladets fotballstudio kl. 20.45!

(Dagbladet): Det er sjelden et spørsmål om Lionel Messi kommer til å score når Barcelona spiller.

Spørsmålet er heller hvor mange Messi vil score.

For to uker siden passerte han Cesar Rodriguez som tidenes mestscorende Barcelona-spiller, da han med et hattrick mot Granada nådde 254 mål for klubblaget. Siden har han plusset på to til - slik at totalantallet for 2011/12-sesongen nå er 56 scoringer på 49 kamper for klubb- og landslag.

Bare i Champions League har han notert seg for formidable 12 nettkjenninger. Men sett med Milan-øyne er det én ting å glede seg over før kveldens kvartfinaleretur på Camp Nou: Messi har aldri scoret et spillemål mot et italiensk lag.

- Pass opp!
Over sju kamper mot italiensk motstand har den argentinske trollmannen bare scoret én gang fra straffemerket - mot nettopp Milan i gruppespillkampen på San Siro i november.

Barcelona-trener Pep Guardiola dro på smilebåndet da han ble konfrontert med den dårlige statistikken på gårsdagens pressekonferanse.

- Det er ikke lett å score mot italienske forsvar: Hvis de må sette åtte mann helt nede ved eget straffemerke, gjør de det, sa Guardiola, ifølge The Guardian.

Samtidig kom han med en liten advarsel:

- Hvis du sier at han ikke scorer mot italienske lag - pass opp!

- Utur at han ikke scoret
For det har skjedd før at Messi har slitt med å score mot visse type lag, før det plutselig har løsnet. Da har det til gjengjeld løsnet skikkelig.

MURET IGJEN FOR MESSI: Inter greide å stoppe Messi i 2010, da de tok seg til Champions League-finale på bekostning av Barcelona og Messi gikk målløs av banen i begge kampene. Foto: (AP Photo/Manu Fernandez)
MURET IGJEN FOR MESSI: Inter greide å stoppe Messi i 2010, da de tok seg til Champions League-finale på bekostning av Barcelona og Messi gikk målløs av banen i begge kampene. Foto: (AP Photo/Manu Fernandez) Vis mer

For eksempel ble det gjort et stort poeng ut av at Messi aldri hadde scoret mot engelske lag. Ifølge goal.com trengte han 11 kamper på å bryte den barrieren, da han headet ballen over Edwin van der Sar i Champions League-finalen mot Manchester United.

Etter det fulgte han opp med å score åtte mål på de neste seks kampene mot engelsk motstand.

Derfor bør ikke Messis manglende uttelling mot italienske lag nødvendigvis gi Milan noen trygghetsfølelse. Viasat-ekspert Vidar Davidsen tror det første spillemålet kommer i kveld.

- Min første tanke er at den statistikken må være et utslag av tilfeldigheter. Min andre tanke er at italienske lag kanskje klarer å nøytralisere ham på en eller annen måte, men jeg så Messi i den første kampen mot Milan, og det var bare utur at han ikke scoret et spillemål i den kampen. Jeg setter det på kontoen for tilfeldigheter. Jeg tror at vi også i kveld vil se ham komme i scoringsposisjon, og da er det mer overraskende om det ikke ender med mål enn at det gjør det. Han er en ekstremt dyktig avslutter, sier Davidsen til Dagbladet.

Den beste Davidsen har sett
Han påpeker at det er umulig å være god på absolutt alle statistikker, og at man alltid vil klare å finne noe som er middels eller dårligere om man graver dypt nok.

- Men den type spillere saumfarer folk alle mulige statistikker, og da er man nesten nødt til å finne et eller annet som er påfallende. Det skal godt gjøres at han har like høy uttalling i alle mulige sammenhenger. Kanskje kan du finne enkeltspillere som har klart seg bra mot ham også. Men han er den beste fotballspilleren jeg noensinne har sett. Jeg har sett Pelé, Cruyff, Beckenbauer og Maradona, og Messi overgår dem alle.

- Sammenlignet med hvor dominerende de andre spillerne var i sin tid også?

- I forhold til det han gjør, antallet mål han scorer og hvor dominerende han er til enhver tid. Maradona tok seg lange pauser i måten han spilte på, før han plutselig eksploderte. Messi er «på» hele tida. Han er kåret til verdens beste tre år på rad nå, og jeg vet ikke om andre er blitt det. Messi har så mye ferdighet at jeg mener han er den største vi har sett, sier Davidsen.

Det mest skremmende for motstanderne er kanskje at Messi bare er 24 år - tradisjonelt når fotballspillere toppen noen år senere.

- Er det mulig for Messi å bli så mye bedre?

TILBAKE PÅ CAMP NOU: Zlatan Ibrahimovic spilte ikke gruppespillkampen på Camp Nou i fjor høst, da det endte 2-2. I kveld er han på plass når Milan trenger scoring(er) for å ta seg videre. Foto:  REUTERS/Albert Gea
TILBAKE PÅ CAMP NOU: Zlatan Ibrahimovic spilte ikke gruppespillkampen på Camp Nou i fjor høst, da det endte 2-2. I kveld er han på plass når Milan trenger scoring(er) for å ta seg videre. Foto: REUTERS/Albert Gea Vis mer

- Hvis han ikke pådrar seg skader, tyder ingenting på at Messi er på sitt beste ennå. Vanligvis skjer det når man er 27-28 år. Motstanderne kan grue seg, men vi andre kan glede oss, sier Davidsen.

Toppmotivert Zlatan
I likhet med de fleste andre ser han på Barcelona som klare favoritter i kveld, etter 0-0 på San Siro i den første kampen. Men Milan har spilt på Camp Nou tidligere denne sesongen, da det ble uavgjort 2-2, og med et tilsvarende resultat denne gangen er italienerne videre.

- Jeg synes Milan gjorde et ærlig forsøk i den første kampen, selv om de ble spilt lave. Men de klarte å skape en del sjanser, særlig i starten av kampen. Hvis de er frekke presser de Barcelona høyt, og får de det første målet har de en fair sjanse. Men hvis Barcelona scorer først, tror jeg det er takk og farvel. Da må Milan fram, Barcelona får kontringsrom og blir enda bedre. På en god og litt heldig dag tror jeg likevel Milan kan klare det, de har masse kvalitet, sier Davidsen.

I så fall vil det være typisk om mannen som avgjør til Milans fordel heter Zlatan Ibrahimovic.

- Det passer egoet hans helt perfekt, og komme tilbake til Camp Nou og score. Jeg tror han kommer til å ha maksimalt tenningsnivå, og så får vi se om han klarer å kombinere det med teknikken vi vet han har. Ingenting vil glede Zlatan mer enn å gå av banen med scoring, en knallkamp for egen del og avansement for Milan. Da kan han sitte på pressekonferansen etterpå og lire av seg noen kommentarer om Guardiola. Det vil være en drøm for ham, tror Davidsen.

• For en detaljert beskrivelse av de sju kampene Messi har spilt mot italienske lag uten å score, sjekk denne saken hos goal.com.