Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Journalist-aktivister stormet tenningen av OL-ilden

Demonstrete under seremonien i Olympia.

(Dagbladet.no): I dag ble OL-ilden tent i Gamle Olympia i Hellas. Nå legger flammen ut på ferden mot Beijing. Det er ventet å bli en reise preget av demonstrasjoner og protester.Og allerede under seremonien i Gamle Olympia ble det protestert. Mens presidenten i Beijings OL-komite, Liu Qi, holdt sin tale, løp to demonstranter med svarte flagg ut på plassen der seremonien avholdes, men ble tatt hånd om av politiet.

Demonstrantene representerer «Reportere uten grenser», en Paris-basert journalistorganisasjon som kjemper for pressefrijet, melder AP.

Ifølge NTB kuttet både gresk og kinesisk TV direktesendingene da demonstrantene stjal showet i de olympiske lekers vugge. BBC sendte imidlertid protesten direkte.

Gruppen «Studenter for et fritt Tibet» protesterer mot at OL-ilden skal fraktes gjennom Tibet og over verdens høyeste fjell.

- Å føre Kinas blodige olympiske ild gjennom Tibet til toppen av Mount Everest vil være en fornærmelse etter 50 års skade som de kinesiske myndighetene har påført det tibetanske folk, sier talsmann Tenzin Dorjee ifølge AFP.

- Respekterer Kinas suverenitet 

Den internasjonale olympiske komité (IOC), og spesielt president Jaques Rogge, har fått sterk kritikk for å legge for lite press på Kina i forbindelse med situasjonen i Tibet og andre spørsmål knyttet til menneskerettigheter.

IOC har hele veien understreket at de ikke er en politisk organisasjon, og at de kun kan forsøke å påvirke positivt, ikke straffe.

PROTEST: Mens president Liu Qi (t.v.) i Beijings OL-komite taler i Olympia, blir en protestant tatt hånd om. Ifølge Reuters er mannen fra Reportere uten grenser, en journalistorganisasjon som jobber for pressefrihet. Foto: Mal Langsdon, Reuters/Scanpix
PROTEST: Mens president Liu Qi (t.v.) i Beijings OL-komite taler i Olympia, blir en protestant tatt hånd om. Ifølge Reuters er mannen fra Reportere uten grenser, en journalistorganisasjon som jobber for pressefrihet. Foto: Mal Langsdon, Reuters/Scanpix Vis mer

Rogge sier likevel at han er i kontinuerlig dialog med kinesiske ledere - hvor også de betente spørsmålene blir drøftet.

- IOC har drevet det jeg vil kalle «stille diplomati» overfor kinesiske myndigheter siden første dag av forberedelsen til lekene. Vi diskuterer på daglig basis med kinesiske myndigheter, inkludert diskusjoner om disse spørsmålene, samtidig som vi respekterer Kinas suverenitet i sine anliggender, sier Rogge til Associated Press.

Rogge møter Kinas statsminister Wen Jiabao neste måned for å drøfte forskjellige spørsmål.

- Jeg har en rekke punkter å diskutere med ham, og jeg er sikker på at at han har ting han vil drøfte med meg, sier Rogge, som ikke vil utdype hva han skal diskutere med Wen.

OL setter søkelys på Kina

Rogge avviser at situasjonen for menneskerettigheter er forverret etter at Kina ble tildelt OL i 2001.

- Å gi lekene til Kina har satt Kina i søkelyset og eksponert disse spørsmålene for verden. Tibet er helt rettmessig på forsidene. Men det ville ikke vært på forsidene om lekene ikke ble avholdt i Kina, sier IOC-presidenten.

Rogge sier at IOC ikke kan gjøre mer enn å støtte det verdens ledere sier.

image: Journalist-aktivister stormet tenningen av OL-ilden

- USA, EU og paven har bedt om en fredlig løsning og en reduksjon av volden. Vi sier det samme som verdens ledere sier.

- Ikke naive

Han er ikke overrasket over at det nå kommer sterke reaksjoner mot tildelingen av OL til Kina.

- Da vi ga lekene til Kina, viste vi at det ville bli diskusjoner. Vi var ikke naive. Vi visste debatten ville bli opphetet det siste halvåret, og det har skjedd, sier han.

IOC-lederen håper likevel lekene vil få en positiv effekt.

- Vi kan ikke nekte en femtedel av menneskeheten (Kinas befolkning - journ. anm.) fordelene ved den olympiske ånd. Vi tror lekene vil bli en katalysator for endringer, og vil åpne et land som pleide å være et mysterium for store deler av verden, sier han.

JOURNALIST-PROTEST: Stifteren av Reportere uten grenser, Robert Ménard, holder opp et flagg der OL-ringene er framstilt om håndjern under dagens tenning av OL-ilden.
PROTESTERER: «Rogge, din stillhet dreper tibetanere» var budskapet på denne plakaten båret av tibetanske demonstranter utenfor IOC-hovedkvarteret i Lausanne tirsdag.
MØTER WEN: Neste måned møter Jaqcues Rogge igjen Kinas statsminister Wen Jiabao. Rogge vil ikke utdype hva han skal snakke med Wen om, men sier IOC er i kontinuerlig dialog med Kina om blant annet menneskerettigheter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media