Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Journalist knuste alle under VM - og hadde tid til et toalettbesøk på veien

Håvard Haukenes sjanseløs på 50 kilometer kappgang.

KNUSTE ALLE: Slovenske Matej Toth, som er utdannet journalist, slo alle under 50 kilometer kappgang i Beijing. Foto: AFP PHOTO / PEDRO UGARTE / NTB Scanpix
KNUSTE ALLE: Slovenske Matej Toth, som er utdannet journalist, slo alle under 50 kilometer kappgang i Beijing. Foto: AFP PHOTO / PEDRO UGARTE / NTB Scanpix Vis mer

Matej Toth var overlegen på 50 kilometer kappgang i VM. Journalisten fra Slovakia hadde råd til et toalettbesøk på sin vei mot overlegen seier under Beijings brennende sol.

Håvard Haukenes var som alle andre sjanseløs mot Toths tempo, men han gikk inn til 24.-plass og var nær sin personlige rekord.

Som ventet var varmen brutal, men Toth tok teten tidlig og ga den aldri fra seg. Han ble klokket inn til 3.40.32. Dermed sikret Toth, som er utdannet journalist, Slovakias første VM-gull.

Han var nesten to minutter foran australske Jared Tallent. Toths dominans var så stor at han tok seg tid til et toalettbesøk halvveis gjennom de 50 kilometerne.

- Forholdene var vanskelige, men jeg hadde en god følelse hele veien. Pulsen, magen, hodet, væskeinntaket, alt var under kontroll, sa Toth etter å ha gått jublende over mål innhyllet i det slovakiske flagget.

- Det var mitt løp. Det var jeg som satte tempoet, og da blir det mye lettere.

«Ren» pall Tallent fortsatte sin imponerende medaljerekke. Han har sølv fra de to siste OL og bronse fra de to siste VM. Både i Beijing- og London-OL ble han slått av utøvere som senere er tatt for doping.

Australieren har nektet å gratulere konkurrenter han mener er dopingjuksere, men han omfavnet gladelig de andre medaljevinnerne lørdag.

- Sølv er ikke medaljen jeg ønsket meg, men jeg vet at Matej er ren, så det er greit å bli slått av ham, sa Tallent.

Takayuki Tani fra Japan sikret seg bronsemedaljen.

- Dette er første gang på lenge at vi har hatt en «ren» seierspall. Det er en god dag for kappgang, sa Tallent.

Imponerte Det norske kappganghåpet Håvard Haukenes (25) innfridde med 3.56.50 og 24.-plass etter en veldisponert konkurranse i den to kilometer lange løypa som ble gått 25 ganger. Han fikk to advarsler underveis, begge i første halvdel av løpet, men ble ikke diskvalifisert. Mot slutten slet han med krampe.

- Det er ikke gøy med smerte, men du blir på en måte kvitt ditt gamle «jeg» og blir til en helt ny utgave av deg selv, sa Haukenes til friidrett.no.

Det var første gang bergenseren fullførte en mesterskapsfemmil. Han ble disket både i forrige VM og i fjorårets EM.

- Jeg er sykt imponert over Håvards prestasjon. Han var virkelig VM-plassen verdig. Nå blir det vanskelig å komme utenom ham når troppen til OL i Rio skal tas ut. Han er en framtidens mann, sa sportssjef Ronny Nilsen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling