Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Journalister på oppdrag for hemmelige tjenester

Dagsrevyens medarbeider Lars-Jacob Krogh fikk en gang i 1980-årene fri fra jobben i NRK for å dra til Wien på oppdrag for de hemmelige tjenester. En tidligere CIA-offiser, James A. Everett, forteller at han har rekruttert norske journalister til samarbeid med CIA.

En tidligere CIA-offiser, James A. Everett, forteller at han har rekruttert norske journalister til samarbeid med CIA.

Dette er to av historiene Bjørn Nilsen og Finn Sjue forteller i boka «Skjult dagsorden. Mediene og de hemmelige tjenestene», som utgis av Universitetsforlaget og lanseres i morgen.

De to forfatterne setter kritisk søkelys på det samarbeidet som mange norske journalister og redaktører har hatt med de hemmelige tjenester i etterkrigstiden.

Nytt om NRK

Mye i boka er kjent fra før, blant annet fra Lund-kommisjonens rapport og fra bøker som tidligere er utgitt. Bjørn Nilsen og Finn Sjue bringer nye opplysninger, særlig om forholdet mellom de hemmelige tjenestene og NRK-medarbeidere.

I tillegg forsøker de å gi en samlet framstilling av temaet, og å trekke grensen mellom presseetisk akseptabelt og uakseptabelt spill og samspill.

Lars-Jacob Kroghs tur til Wien er blant de kontakter som etter forfatternes mening ikke kan aksepteres av en journalist. Heller ikke at daværende kringkastingssjef Bjartmar Gjerde ga Krogh tillatelse til å utføre dette oppdraget, etter at programredaktør Eivind Otto Hjelle i Dagsrevyen først hadde sagt nei.

- Det er ennå mye vi ikke vet om Lars-Jacob Kroghs oppdrag i Wien. Men med de opplysninger som allerede er kjent, vil vi hevde at denne episoden illustrerer et av de mest problematiske og kritikkverdige samspillene mellom pressefolk og tjenestene i moderne tid, skriver Nilsen og Sjue.

Lars-Jacob Krogh har avslått å kommentere denne hendelsen overfor forfatterne. Men de har fått en kommentar fra Bjartmar Gjerde. Han forsvarer sin avgjørelse med at Krogh «måtte få gjøre hva han ville i sin fritid».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media