Järbyn takker Norge for bronsen

- Svenskene bør be om unnskyldning, mener Svindal.

(Dagbladet.no): I går kjørte Patrik Järbyn inn til Sveriges første utformedalje - som den eldste medaljevinneren noensinne.

Men 37-åringen deler ikke æren med det svenske alpintlandslaget.


- Uten støtten fra USA og Norges landslag hadde jeg ikke stått her i dag, sier en takknemlig Järbyn til Aftonbladet.se.

Ble vraket - to ganger

Bakgrunnen for den bittersøte uttalelsen er at han to ganger er blitt vraket fra det svenske landslaget, seinest i fjor vår. En av de som synes det er rart, er den norske gullvinneren, Aksel Lund Svindal.


- Jeg synes det er veldig merkelig at de kastet ut Sveriges beste fartskjører foran VM på hjemmebane, sier Svindal til Aftonbladet.

Men til tross for vrakingene ga Patrik Järbyn aldri opp. I stedet satset han videre på egen hånd.

- Jeg hadde ikke noe valg. Sjølsagt var jeg skuffet, men det var ingen vits i å bruke energi på sinne og irritasjon, sier han.

STØTTER KONKURRENTEN: Gullvinner Aksel Lund Svindal (t.v.) mener det svenske skiforbundet bør be Patrik Järbyn om unnskyldning for vrakingen fra landslaget. I går vant de to henholdsvis gull og bronse. Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
STØTTER KONKURRENTEN: Gullvinner Aksel Lund Svindal (t.v.) mener det svenske skiforbundet bør be Patrik Järbyn om unnskyldning for vrakingen fra landslaget. I går vant de to henholdsvis gull og bronse. Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Vis mer


Forsesongen finansierte han med penger fra egen lomme.

- Det kostet meg masse. Hvor mye vil jeg ikke røpe, men det handler om ganske store summer, sier utforspesialisten.

- Mye å takke Norge og USA for

Seinere har han fått støtte fra det norske og amerikanske landslaget, og han mener denne hjelpa har vært uunnværlig.

- Jeg har mye å takke USA og Norges landslag for. Uten deres støtte hadde jeg ikke stått her i dag, fastslår altså svensken.

Aksel Lund Svindal er klar på at han mener veteranen fortjener en beklagelse.


- Det svenske skiforbundet bør be ham om unnskyldning før det setter seg ned og drikker champagne sammen med ham. Jeg tror Patrik tenker likedan, men han vil nok ikke si det, sier en klokkeklar Svindal.

Järbyn holder seg på sin side for god til å si «Hva var det jeg sa?».

Järbyn takker Norge for bronsen

- Jeg er for snill til å lage bråk, forklarer han.

- Nå bør jeg jo få plass

Men etter tredjeplassen delte han ikke champagnen med det svenske landslaget. Derimot feiret han sammen med sine nærmeste venner.


- Det er godt å være sammen med folk som har trodd på meg, sier han til Expressen.se.

En av vennene som fikk være med og dele gleden, var ekspertkommentatoren Tobias Hellman. Han er kjempeimponert over det svensken fikk til i går.

- Det er utrolig at Patrik har klart dette helt på egen hånd. Det finnes ingen idrettspersoner i Sverige som er sterkere mentalt, mener han.

Järbyn sier nå at han føler seg som en 18-åring, og at han vil fortsette ut sesongen. Muligens som en del av det svenske landslaget ...


- Nå bør jeg jo få plass på laget, sier han tørt.

Järbyn takker Norge for bronsen
GODE KAMERATER: Patrik Järbyn og det norske landslaget har hatt et godt forhold. Her sitter svensken sammen med Lasse Kjus (t.h.) etter sistnevntes siste Super G-renn, i Åre 16. mars i fjor.