Jürgen Klinsmann. Fra helt til jaget vilt på rekordtid

Får beinhard kritikk i amerikansk presse.

KRITISERES. Jürgen Klinsmann utsettes for massiv kritikk i amerikansk presse etter nederlaget for Mexico i CONCACAF CUP lørdag. Samme dag tapte U23-laget for Honduras. Foto: AFP/NTB/Scanpix.
KRITISERES. Jürgen Klinsmann utsettes for massiv kritikk i amerikansk presse etter nederlaget for Mexico i CONCACAF CUP lørdag. Samme dag tapte U23-laget for Honduras. Foto: AFP/NTB/Scanpix.Vis mer

(Dagbladet): Amerikansk presse er ute etter Jürgen Klinsmann.

Lørdag scoret Mexico vinnermålet i andre ekstraomgang med to minutter igjen på klokka i og vant CONCAFA Cup 3-2. Det medfører at USA blir hjemme, og Mexico får delta i Confederation Cup, som på norsk kalles prøve-VM i Russland i 2017.

Klinsmann får hard kritikk for sin dobbeltrolle som direktør og trener for det amerikanske landslaget.

Bleacherreport.com konkluderer med at USA mislyktes på den viktigste dagen siden VM i 2014. Nettstedet skriver at Klinsmann raskest mulig må ut av sin komfortsone, ellers risikerer landslaget gå på flere stygge blemmer i framtida. Men at det fortsatt er tid til å gjøre viktige endringer i forhold til feilgrepene i kontrakten til Klinsmann med tydelig adresse til tyskerens dobbeltrolle.

USA risikerer også å gå glipp av neste OL, etter at U23-laget samme dag tapte 0-2 for Honduras. Laget ledes av Andi Herzog, som er håndplukket av Jürgen Klinsmann.

Herzog sa etter kampen, at laget hans sviktet på den viktigste dagen. «Det er trist, men sant», sa Herzog ifølge Sports Illustrated.

Det resultatet blir også brukt mot Jürgen Klinsmann i amerikansk presse.

« Han feilet på den viktigste dagen som direktør og trener», skriver Bleacherreport.

Dobbeltrolle Sports Illustrated stiller spørsmål om Klinsmanns dobbeltrolle i det amerikanske landslaget:

«Det får deg til å spørre: Ville direktør Klinsmann valgt å beholde trener Klinsmann i jobben. Om ikke det var en og samme person?»

USA TODAY mener det ikke er framgang i det amerikanske landslaget etter at Klinsmann tok over for fire år siden. Avisa strekker seg langt i kritikken og mener de ser er en mann uten visjoner og ideer.

Jamaica slo USA 2-1 23. juli i semifinalen i CONCACAF Gold Cup. Da startet kritikken mot Klinsmann for alvor.

USA er på 29. plass på FIFA-rankingen. Jamaica befinner seg på 57. plass. Norge er forøvrig ranket som nr. 34.

Forsvares av spillere Klinsmann bakkes opp av spillerne, selv om flere helt ikke ville uttale seg etter lørdagens forsmedelige nederlag mot Mexico.

- Jeg har alltid ment at han er rett mann for oss. Vi kommer tilbake, sa Jermaine Jones.

Clint Dempsey fulgte opp og mener at tiden under Klinsmann har vært bra og lærerik.

- Vi kjempet hardt, men kom til kort, såvidt, sa Dempsey.

Snur raskt Det snur raskt i fotball. Også for Jürgen Klinsmann. Han ble sett på som et funn og en helt etter sluttspillet i VM i 2014. USA avanserte fra en knallhard gruppe bestående av Tyskland, som vant gruppa, Portugal og Ghana. USA spilte uavgjort mot Portugal og vant over Ghana. Laget tapte 0-1 for Tyskland.

Men så snudde det meste til det negative på rekordtid.

Tidligere landslagskaptein Landon Donovan gikk knallhardt ut foran kampen mot Mexico og forlangte at Klinsmann skulle sparkes, om det endte med et nytt nederlag.

Klinsmann hadde følgende svar til angrepet på fifa.com:

- Alle må få lov til å mene noe. Om jeg ikke blir likt av alle, så er det greit. Jeg er ikke her for å bli likt. Jeg er er for å gjøre en god jobb. Og jeg er priviligert som har den rollen jeg har.

Klinsmanns kontrakt, verdsatt til tre millioner dollar i årsinntekt strekker seg til 2018.