Champions League, kvartfinale 2019: Liverpool-Porto

Jürgen Klopp er en høflig mann, Liverpool er et godt fotballag

Jürgen Klopp har ikke tapt med Liverpool over to sluttspillkamper i Europa. Den statistikken står seg inn i semifinalen i Champions League.

MYE Å GÅ PÅ: Mohamed Salah jobber som en helt, men er ikke helt der han var forrige sesong. Det forteller alt om hvor mye Liverpool har å gå på når det nå drar seg til i Premier League og Champions League. Foto: Andrew Yates/Sportimage via PA Images
MYE Å GÅ PÅ: Mohamed Salah jobber som en helt, men er ikke helt der han var forrige sesong. Det forteller alt om hvor mye Liverpool har å gå på når det nå drar seg til i Premier League og Champions League. Foto: Andrew Yates/Sportimage via PA ImagesVis mer
  • Liverpool-Porto 2–0 (2–0)

DET ER IKKE sluttspillkampene i de europeiske turneringene som er Liverpools problem under Jürgen Klopp. Det er finalene.

På veien til trofé-kampene har tyskeren fullt hus siden han overtok for Brendan Rodgers i 2015.

I finalene – Europa League 2016 og Champions League 2018 – har han to tap.

Først 1–3 for Sevilla i Basel.

Så 1–3 for Real Madrid i Kiev.

1. JUNI SPILLES årets finale på Atletico Madrids Wanda Metropolitano i Madrid. Liverpool kan fort være der også. Det er noe med Liverpool under Klopp i disse dobbeltkampene. De håndterer det bedre enn de fleste. Og selv om de ikke var overlegne laget de slo 5–0 over to kamper i åttendedelsfinalen forrige sesong, så er Liverpool et bedre fotballag alle dager.

Alle andre uttalelser fra den røde sida av Liverpool er falsk beskjedenhet.

UT OVER ET vertskaps naturlige og selvfølgelig høflighet er det derfor vanskelig å se hva Jürgen Klopp prøvde å fortelle oss da han sa at alle som kan fotball skjønner at ingen av de gjenstående lagene i Champions League (Barcelona, Juventus, Ajax, Manchester City, Tottenham, Manchester United og Liverpool) ønsket seg Porto i kvartfinalen. Nei vel. Hvem ønsket de seg da? Prøver Liverpool-manageren å fortelle oss at han satt med kryssede fingre og håpet på Barcelona, Juventus, Manchester City, Tottenham, ja til og med Ole Gunnar Solskjærs Manchester United da trekningen gikk for et par uker siden?

Nei, jeg tror ikke det.

Jeg tror Jürgen Klopp som alle de andre managerne i de store klubbene hadde Ajax øverst på ønskelista.

Og Porto som det klare andrevalget.

DERMED IKKE SAGT at Porto er en lett motstander. Det så du på Anfield. De hadde sine øyeblikk og muligheter. Når Champions League er redusert til åtte lag er alle lagene gode. Og alle som følger den internasjonale arenaen med en viss interesse husker jo i hvilke klubbfarger José Mourinho gikk bananas for første gang på den virkelig store scenen i mars 2004, den gangen Porto spilte åttendedelsfinale mot Manchester United og Coutinho utliknet til 1–1 det 90. minutt.

En scoring som sendte portugiserne videre (2-3), og etter hvert også hele veien til finalen og trofeet etter 3–0 over Monaco i den rare Champions League-sesongen 2003/2004.

Da Porto vant Europa League i 2011, etter å ha vunnet 14 av 17 kamper, var det ingenting ved klubbens internasjonale prestasjoner som var rart lenger.

MEN DE TILHØRER ikke de store. De er ikke helt der oppe. Så gode er ikke FC Porto. De er gode, men ikke gode. Og derfor måtte du minst være 1) portugiser fra Porto, eller 2) særdeles glad i byens og distriktets andre internasjonale merkevare – portvin – om du hadde det portugisiske mesterlaget som en av fire semifinalister etter trekningen av kvartfinalene.

Etter Liverpools 2–0 i denne første kampen er ikke det forandret.

LIVERPOOL ER IKKE like on fire som de var forrige sesong. Da scoret trioen Sadio Mané, Mohamed Salah og Roberto Firmini 30 mål i Champions League – 10+10+10. Men 3+3+3 er godt nok foreløpig, ikke minst fordi defensiven har tatt sjumilssteg med Virgil van Dijk i midtforsvaret, og har satt Liverpool i en god posisjon for å nå enda en finale.

De er ikke der ennå.

Men jeg vil ikke sette penger på at de ikke kommer dit.