Jürgen Klopp får skryt for sin heavy metal-fotball. Men hvordan oppsto den?

Alle snakker om det, fra forvirrede TV-eksperter til fotballsupportere på puben, men hvordan oppsto egentlig «høyt press»?

KJENT FOR GEGENPRESS: Liverpool-manager Jürgen Klopp. Foto: Philip Oldham/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
KJENT FOR GEGENPRESS: Liverpool-manager Jürgen Klopp. Foto: Philip Oldham/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(FourFourTwo): I 1934 hadde den tidligere sportsjournalisten Thomas Patrick Gorman, som nå var trener, en idé. Siden tidenes morgen hadde lag fulgt en naturlig impuls når de ikke hadde pucken: de trakk seg tilbake for å forsvare eget mål mot angrep.

Hva ville skje, tenkte Gorman, hvis de gjorde det motsatte? Hva om de stormet framover og la så mye press på motstanderen, at de ikke klarte å mobilisere et angrep i det hele tatt?

Gorman fortalte at angriperne skulle være aggressive og forsøke å låse motstandere som forsøkte å bygge angrep bakfra. En spiller ville storme mot motstanderen som hadde pucken i nærheten av eget mål, mens de andre blokkerte pasningsalternativene hans.

Gorman instruerte så forsvarerne sine til å trekke fram og posisjonere seg i midten av banen, for å bryte en dårlig pasning eller blokkere banen til en eventuell motstander som på en eller annen måte hadde kommet seg ut av sikkerhetsnettet som angriperne hadde laget.

Gormans spillere klødde seg i hodet. Det hørtes ut som en selvmordsplan. Hvis en av dem ikke gjorde jobben sin, ville motstanderen ha et helt åpnet område foran seg. Og selv om alle spillerne gjorde jobben sin, ville en gruppe med raske og tekniske forsvarere kunne spille seg ut av trøbbel med raske, korte pasninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer