Jubel- pappa

Dette er bildet av det Odd Martinsen har drømt om å gjøre i mange herrens år: Nemlig å sekundere og heie gulljenta Bente inn til VM-seier.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Etter nesten 40 år som aktiv løper, og representant for det internasjonale skiforbundet FIS, kunne Odd Martinsen endelig slippe følelsene løs. Som tilskuer til at Bente tok sitt fjerde VM-gull.

- Dette er første gangen siden 1966 jeg ikke er opptatt med noe annet enn å se på langrenn, sier Martinsen og gliser.

- Det er dette som er artig. Å fyke fra punkt til punkt i løypa, og bare heie Bente fram.

Nerver

Og det ble noen nervepirrende minutter for pappaen til verdens beste kvinnelige skiløper. Kristina Smigun hang på Bente lenger enn noen hadde trodd på forhånd. Og tempoet var drepende.

- Det er jo enorme tidsdifferanser. Jenta må nok virkelig ta i nå, konkluderer Odd etter drøyt halvgått løp.

Utpå sisterunden satte Bente inn det siste støtet. Og på 12 kilometer fikk hun den avgjørende luka. På 14 kilometer kan Odd gi gullsekunderingen til minstejenta i familien.

- Bente, du leder med fjorten sekunder. Dette greier du! roper han engasjert.

Men Bente fikk bare så vidt med seg ropene fra pappa.

- Ja, jeg så ham, og hørte han ropte, men er litt usikker på hva han egentlig sa, flirer Bente.

- Var det spesielt å ha ham på nært hold ute i løypa?

- Nei, det har jeg egentlig ikke tenkt så mye på. Han har jo vært der hver gang jeg har vunnet. Det er sikkert mer spesielt for ham.

Og det er det virkelig.

Samlet

I mange år har Odd holdt seg unna Bente på de største dagene i karrieren. I de tre tidligere mesterskapene har han ledet langrennskomiteen i FIS. Derfor har han bevisst holdt avstand, og holdt tilbake følelsene.

- Ja, det er klart jeg har gjort det. Hvis ikke hadde jo dere journalister slaktet meg for manglende habilitet, sier Odd.

Men i går gliste han. Helt fra morraen av var han til stede på stadion sammen med kona Hanne, Bentes svigerinne Tone og barnebarnet Mina. Under løpet dro pappa Odd til skogs, men under seiersseremonien kunne hele familien juble sammen på tribunen.

Bente synes det er bra å ha familien til stede.

- Men jeg får nesten ikke sett dem. Jeg møtte mamma, svigerinna og tanteungen min før start. Men det var bare sånn: «Hei, ha det», smiler Bente.

Ektemannen Geir forteller at Bente må fokusere på idretten.

- Hun setter enorm pris på at familien er der, men under løp og i forkant er Bente så proff at det bare er skigåinga hun tenker på.

Drev med sitt

Og det har mamma Hanne Martinsen ingenting imot.

- Nå er jeg bare kjempefornøyd, men hun gjorde det jo spennende nok for oss, ler hun.

- Det har joalltid vært mye fokusering på pappa Odd i Bentes karriere. Hvor mye har du betydd?

- Da Bente var lita, var det stort sett jeg som hadde henne med på tur i pulk. Odd gikk jo selv på ski og var mye borte. Men det at hun har blitt så god på ski, har hun ikke arvet fra meg, nei, he-he.

- Så du skryter ikke på deg noen skigener?

- Nei, absolutt ikke.

Men Hanne Martinsen tror Bente har hatt fordel av å vokse opp i skyggen av storebror Harald.

- Bente har alltid drevet med sitt. Det var alltid Harald som fikk høre at han skulle bli like god på ski som faren sin. Bente har alltid hatt et veldig avslappet forhold til idretten, og fått utvikle seg i fred.

Ikke utladet

I går raste Bente Skari fra pressekonferanser, via massasje, joggetur, sponsortreff med mannen Geir, og til kveldsshow på TV med Dan Børge Akerø. Alt planlagt til detalj.

- Du er ikke utladet nå, etter å ha tatt det første gullet?

- Nei.

Bente er nemlig sulten på mer.

HEIA BENTE: Bente, dette greier du! ropte pappa Odd på 14-kilometersmerket. Men Bente fikk bare så vidt med seg ropene fra pappa.