Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jubeldag: Dobbelt norsk da Sundby gikk til topps

Tre nordmenn blant de fire beste på tremila i Davos.

 VANT: Martin Johnsrud Sundby gikk til topps på tremila i Davos. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 VANT: Martin Johnsrud Sundby gikk til topps på tremila i Davos. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS/OSLO (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby vant 30-kilometeren i Davos i fjor, og var ute etter en ny seier på distansen i dag. Verdenscuplederen var også den store favoritten før starten i Sveits.

For seks dager siden var det en lettet og emosjonell 32-åring som møtte pressen etter seiersløpet i Lillehammer. Da kom også tårene.

I dag fikk Sundby tøff konkurranse i løypa, særlig fra en Anders Gløersen i kanonform. Men Sundby brukte kjempekreftene til slutt, og knep seieren foran landsmannen med 13,7 sekunder.

Sundby er fortsatt kongen av langdistanse.

- Jeg har følt meg i bra form denne uka. Jeg følte meg ikke så bra forrige helg, sier Sundby på den internasjonale pressekonferansen etter løpet.

Han forteller om et godt samarbeid med Matti Heikkinen.

- Jeg og Matti gikk et bra løp sammen. Han hjalp meg på hans siste runde, og vi fikk noen sekunder på Anders Gløersen der. De beholdt jeg inn, så vi jobbet bra sammen, sier han videre.

- Jeg elsker å gå på ski her i Davos. Det er et av de beste stedene å gå renn.

Fornøyd

Det var en fornøyd Gløersen som møtte pressen etter løpet.

- Det var kjempebra. Jeg var heldig i dag som fikk selskap av Manificat på andre runde. Det var flaks. Han holdt på å drepe meg på andre runde der, sier Gløersen til TV 2.

- Jeg fikk høre at jeg lå og kjempet om seieren hele veien, men jeg synes det gikk litt sakte på slutten. Når Martin klarer å knekke seg på sisterunden når han har gått og dratt mer enn meg, er det helt fortjent, sier han videre ifølge NTB.

Simen Andreas Sveen gjorde også et pangløp, og ble nummer fire. Matti Heikkinen tok tredjeplassen.

- Det er vel helt klart noe av det bedre jeg har gjort, sa Sveen etter løpet. Han var samtidig spent på hvilken plassering han ville få.

- For min del er det er en kjempeopptur i forhold til den fjorårssesongen som ble spolert av sykdom. Det viser at den jobben jeg har gjort har vært veldig veldig bra. Det er mulig å trene godt og gjøre jobben selv om du står utenfor landslaget, sier Sveen.

Jaget teten

Først 35 minutter etter førstemann gikk Sundby ut i løypa. Med startnummer 70 tok han opp jakten på ledende Maurice Manificat.

Nordmannen var 2,5 sekunder bak franskmannen ved første mellompassering. Han hadde på dette tidspunktet to nordmenn foran seg: Didrik Tønseth og Hans Christer Holund. Simen Andreas Sveen hang også godt med.

Etter andre passering var det hele fem nordmenn blant de åtte beste. Fortsatt var det Manificat som styrte showet, med seks sekunder ned til Sundby. Men da en tredjedel av løpet var unnagjort, var det Sundby som ledet foran russiske Aleksander Legkov.

- Tog-Sundby er i gang, mente TV 2-kommentator Christian Paasche.

Jevnt

Simen Andreas Sveen var klart best av utøverne som gikk ut med tidlig startnummer. Etter 22,2 kilometer ledet nordmannen med 5,8 sekunder da 29 løpere hadde passert. Anders Gløersen knuste imidlertid sin lagkamerat med 13,7 sekunder, samtidig som de store kanonene kom bakfra.

Det ble etter hvert klart at seieren kom til å stå mellom Gløersen, Sundby, Sveen og Legkov.

- Dette kan bli jevnere enn vi håpet på, mente TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeseth.

Legkov tapte dyrebare sekunder etterpå, og lå et godt stykke bak Gløersen fire kilometer før mål. Det så ut som Gløersen nå var den eneste som kunne tukte Sundby. I mål var han 22,6 sekunder foran Sveen. Samtidig passerte Sundby 8,8 sekunder foran Gløersen etter 22,2 kilometer.

Gløersen avsluttet løpet bra, noe som gjorde avslutningen utrolig spennende sett med norske øyne. Til slutt viste Sundby hvem som er best, og vant med solide 13,7 sekunder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!