Jubeldag med sur finsk sisu

LAHTI (Dagbladet): VM-gullet til Bente Skari var forventet. Men utspillet til finske skiledere i går om at Bentes pappa, Odd Martinsen, i egenskap av å være leder for langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har favorisert sin datter ved å endre reglene for verdenscupen, var bare utidig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Både Finlands sportssjef for langrenn og den finske landslagstreneren gikk i går ut og ba Odd Martinsen trekke seg som leder av langrennskomiteen i FIS fordi han hadde stemt for å endre reglene i verdenscupen, slik at sprint ble inkludert. Han skulle, ifølge finnene, ha gjort dette for å favorisere sin egen datter.

  • Jeg traff Odd Martinsen etter datterens gulløp i går. Og han smilte ikke. Jo da, han sa «takk» da vi gratulerte med gullet, men ikke mer. Han var synlig skuffet og innerst inne forståelig nok oppriktig forbanna.

For dette utspillet ødela dagen for «Stafett-Martin» i går.

Reaksjonen her i Lahti var enstemmig både fra ledere og løpere i går: Dette var ufint og «dirty» gjort, spesielt fordi Odd Martinsen snarere er kjent for å holde en nesten unaturlig stor avstand til datterens sportslige suksess. Han har sin del av æren fordi han har lært henne å gå på ski, men han vil aldri snakke om det. De har også et forretningsmessig samarbeid ved at en stor del av Bentes inntekter kommer fra Fischer som Odd Martinsen har hatt det norske agenturet for i mange år.

  • Som leder for langrennskomiteen spiller «stafett-Martin» en helt sentral politisk rolle for sportens utvikling. Han har vært med på å foreslå at sprint skal inngå i verdenscupen fordi det vil gi denne publikumsuvennlige idretten en ny dimensjon: Langrenn blir mer attraktivt for tilskuere og TV-kanaler. Men mange tradisjonstenkere, inklusive utøvere som Thomas Alsgaard, har kjempet imot en slik utvikling.

Hovedpoenget er like fullt at Odd Martinsen ikke er noen eneveldig maktperson i FIS. Forslagene fra langrennskomiteen er sendt videre til FIS-styret, som enstemmig har vedtatt endringene. Og dessuten: Inntil i år var ikke Bente regnet som en favoritt på sprinten.

  • Du kan mene at Martinsen på prinsipielt grunnlag ikke bør ha toppverv i skisporten så lenge datteren er aktiv, men det blir det samme som å hevde at Nils Arne Eggen i sin tid ikke burde trene Rosenborg fordi sønnen spilte der. Et slikt krav vil være urettferdig og familiediskriminerende så lenge inhabilitet ikke kan dokumenteres.
  • Bente Skari er en usedvanlig bevisst og klok toppidrettsutøver med full kontroll over egen karriere.

Hun sluker all kunnskap som kan gjøre henne bedre, hun tar alle avgjørelser om trening og renn, f.eks. gikk hun (og vant) i Salt Lake City i januar fordi hun ville bli kjent med OL-løypene. For henne er VM bare et steg på veien mot det store målet: OL-gull.

  • Du merker intelligensen også utenfor sporet: Bente takler alle spørsmål enten hun må svare på norsk eller engelsk, og hun trives med å være i fokus. Hun lar seg ikke påvirke selv om finske skiledere angriper pappaen hennes.

Vi fryktet finsk sisu i Lahti, men har hittil bare sett finsk misunnelse.

Odd-Bjørn Hjelmeset gjorde jobben sin ved å kapre bronsemedaljen i går, men de norske lederne virket litt skuffet. Gullhåpet Thomas Alsgaard sviktet og enda verre:

Vi ble slått av to svensker. Det er det verste.

SEIERSJENTA: Bente Skari kan løfte armene i været etter den strålende seieren på 15 km klassisk i Lahti i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer