Jubeljoik for «supersamen»

Det er ikke uvanlig at fotballspillere får spesialdesignet skoene sine. Men Morten Gamst Pedersen er trolig alene i verden om å få «supersamen» inngravert på skotøyet.

SUPERSKOENE: «Supersamen» pryder Gamstens rosa joggesko. Foto: ARNT E. FOLVIK
SUPERSKOENE: «Supersamen» pryder Gamstens rosa joggesko. Foto: ARNT E. FOLVIKVis mer

BISLETT (Dagbladet): Sametinget har gjerne viktigere saker på agendaen enn å kommentere skoa til fotballspillere, men gjør gladelig et unntak i Gamstens tilfelle.

Visepresident Marianne Balto ler godt av påfunnet til Blackburn-proffen - og berømmer ham samtidig for å være stolt over sine samiske aner.

- Det å være minoritet, og være stolt av det, gir oss kjempedrahjelp i forhold til å bygge stolthet og identitet for det samiske folk. Det at Gamst viser en sånn offensivitet på dette området er kjempeflott.

- Ser du på ham som en supersame?

- Det må han selv få lov til å definere. Føler han at han er en supersame, er det i orden for meg, sier hun.

Selv synes Gamst det er stas å snakke om sitt samiske opphav.

- Etter at jeg ble kjent, har jeg vel kanskje skryt på meg mer samiskhet enn jeg egentlig har, men det er bare artig, har han uttalt til den samiske avisa Sagat.

Supersamen-skoen med det meget friske fargevalget ble til da Gamst var innom en sportsbutikk i Oslo i sommer og skrev autografer.

- Der hadde de et system hvor man kan designe sine egne sko, sier sports marketng manager Thomas Mietinen i Adidas, som ikke kjenner til om Gamst bruker pseudonymet «Supersamen» i andre sammenhenger.

- Men vi nordfra er jo ikke redd for å ta i bruk superlativene, ler han.

Mot Skottland i morgen får vi se om Gamst lever opp til det nye pseudonymet - i det som blir hans første møte med Ullevaal etter den omdiskuterte målfeiringen fra Finland-kampen i april. Som et svar på publikums piping holdt Gamst seg demonstrativt til øret, før han latet som han skulle dra ned shortsen og vise ræva til publikum.

- Er du spent på gjensynet med Ullevaal-publikummet?

- Jeg gleder meg til kamp. Jeg tror det blir morsomt, at det kommer mye folk og at det kommer til å gå bra. Dette kommer neppe til å være i hodet på folk når de er på kamp, sier han.

Han håper like fullt på en god mottakelse fra sine egne.

- Det ville jeg satt kjempestor pris på. Jeg skal prøve å gi noe tilbake til publikum, sier han.

PS! Gamsten opplyser til Dagbladet at han ennå ikke har skrevet noen ny kontrakt med Blackburn. Den inneværende går ut om 10 måneder.

- Vi er i dialog, men akkurat nå prioriteres spillere inn og ut mens overgangsvinduet er åpent. Det er helt normalt, sier agent Rune Hauge.

PÅ TRENING PÅ BISLETT: Morten Gamst er stolt av sine samiske aner.
PÅ TRENING PÅ BISLETT: Morten Gamst er stolt av sine samiske aner. Vis mer