Ajax til semifinalen i Champions League

Jubler etter sjokket: - Det fotballen trenger

- De fungerer som et slags korrektur i kjøpshysteriet, sier Viasat-kommentator Roar Stokke om Ajax-eventyret.

EVENTYRET FORTSETTER: I går - tjue måneder etter at Rosenborg slo ut Ajax i playoffen til Europa League - er nederlenderne klare for sin første semifinale i Champions League siden 1997 på bekostning av Ronaldo og Juventus' stjernemannskap. Foto: Filippo Monteforte / AFP / NTB Scanpix
EVENTYRET FORTSETTER: I går - tjue måneder etter at Rosenborg slo ut Ajax i playoffen til Europa League - er nederlenderne klare for sin første semifinale i Champions League siden 1997 på bekostning av Ronaldo og Juventus' stjernemannskap. Foto: Filippo Monteforte / AFP / NTB ScanpixVis mer

Mange fotballfans og -eksperter satt igjen sjokklammet etter at Ajax sendte Real Madrid, mestre av Champions League de tre siste sesongene, ut av det gjeve selskap i åttedelsfinalen.

I går sørget nederlenderne for nye overskrifter da Juventus og selveste Cristiano Ronaldo også måtte takke for seg i årets utgave av Champions League etter 3-2-tap sammenlagt.

Det unge Ajax-laget har vært tro til sin offensive og romantiske spillestil, uansett motstander, og i går ble de belønnet med klubbens første semifinaleplass i Champions League siden 1997.

Selv Alessandro Del Piero, klubblegende og større Juventus-fan enn noen andre, applauderte Ajax etter bragden.

- Det som imponerer meg mest er ikke arbeidsinnsatsen eller de tekniske ferdighetene, som er eksepsjonelle. Det er måten de fyller banen, deres forståelse av tid og rom, deres taktiske fornuft. Og i en så ung alder, sa Del Piero i sin vakre hyllest av det unge Ajax-mannskapet.

- Et korrektur i kjøpshysteriet

Roar Stokke, som kommenterte kampen for Viasat, hadde mye på hjertet da Dagbladet kontaktet han dagen derpå om det som kanskje er vårens vakreste fotballeventyr.

VIASAT-KOMMENTATOR: Roar Stokke. Foto. NTB Scapix
VIASAT-KOMMENTATOR: Roar Stokke. Foto. NTB Scapix Vis mer

- For en håpløs nostalgiker som meg, er det Young Boys gjorde i gruppespillet og det Ajax er i ferd med å gjøre nå, det fotballen trenger. De fungerer som et slags korrektur i et kjøpshysteri der alle de store klubbene tror den eneste veien til å bygge et godt lag, er å kjøpe ferdige stjerner, sier Stokke til Dagbladet.

Ajax stilte med en førsteellever med en snittalder på under 25 år i går, og etter 1-1 hjemme i Amsterdam, sikret de avansement med 2-1-seier i Torino.

En startellever med fire akademispillere og sju signeringer kjøpt for cirka femti millioner euro, med andre ord under halvparten av det Juventus brukte for å signere Ronaldo fra Real Madrid.

- Uansett om Ajax stopper i semifinalen og Young Boys røk ut av gruppespillet, så er de to lagene på mange måter krydderet i fotballen i dag. De viser at det er mulig å toppe kjøpshysteriet ved å gjøre godt sportslig arbeid, mener den norske kommentatoren.

Han mener Ajax er en god rollemodell for både små og store klubber, og at Young Boys, som imponerte i samme gruppe som Manchester United, er et godt eksempel for norske klubber.

- For alle som sier at penger er en begrensende faktor, så er det bare å se på hva de to lagene har prestert. Du ser at det er mulig. Slike eksempler trenger fotballen, og det er derfor det blir så vakkert. Som du sier: Det er vårens vakreste eventyr, sier Stokke.

Se sammendrag av kampen under:

Tro til egen filosofi

Noe som gjør bragden enda større er at Ajax har vært tro til sin fotballfilosofi hele veien. Uansett motstander og uansett tidspunkt i kampen. Alltid med et mål om å angripe motstanderen.

«De spiller sin egen fotball i løvens hule», beskriver Stokke.

- De gjør det borte i München mot Bayern, de spiller en av de flotteste kampene Ajax har spilt, med den flotte fotballhistorien de har, borte mot Real Madrid. Så kommer de til Torino, som har kjøpt Ronaldo for én milliard kroner for å vinne turneringen, og står mot dem i tjue minutter, og kommer ut i andre omgang og gjør det samme som de gjorde i Madrid, sier Stokke.

- Det er det som er så imponerende. De «spiller Ajax». De spiller fotballen sin. De drar på de vanskeligste bortearenaene i Europa og spiller sitt eget spill. Den vakre pasningsfotballen, det lekne og lette, på mange måter løkkefotball i 4-3-3.

- En udødelig helhetstanke

Hvis man sammenlikner ressursene Ajax har tilgjengelig kontra de andre lagene i kvartfinalene i Champions League, er det smått utrolig at Ajax er blant topp fire.

I fjor sommer gikk de på et sjeldent underskudd på overgangsmarkedet, men det har de allerede tjent inn etter salget av Frenkie de Jong (21) til Barcelona.

Stokke viser til hvordan klubben fostrer opp egne spillere, og hva tankegangen er hvis de skal hente inn nye utenfra.

- Det store bildet er at Ajax er en klubbdrevet klubb uavhengig av hvem som trener dem. De vet hva de unge skal trene på, de vet hvilke rollemodeller de har, og de vet hvilke roller de utvikler spillere til. De plasserer spillerne i rollene og perfeksjonerer dem, så når de da debuterer på A-landslaget, kjenner spillerne sine roller allerede, forklarer Stokke.

Der storklubbene kanskje har en tendens til å se mye på å navn og hva spillerne har prestert i andre klubber når de er på utkikk på overgangsmarkedet, ser Ajax etter spillere som kan gå inn i roller som klubben har brukt i flere tiår.

- De former og bygger rundt unge, egne spillere, og kompletterer gjerne med litt erfaring. Med for eksempel Dusan Tadic, som har en liten av fysisk tilstedeværelse enn spillerne hadde fra før av. Det er en helhetstanke som er besnærende. Den er udødelig, sier Stokke.

Ajax brukte også 16 millioner - den nest dyreste signeringen deres i historien - for å hente tilbake Daley Blind fra Manchester United.

- Begge to har vært formidable suksesser. Jeg lurer på hva Manchester United tenker hvis de så Daley Blind spille midtstopper i går. Der ser du viktigheten av å ha en identitet i laget ditt. At spillemønstre er velkjent.

Saken fortsetter under videoen.

SLAKTES: Champions League-eventyret til Ole Gunnar Solskjær og Manchester United er over etter 4-0-tap sammenlagt mot Barcelona i kvartfinalen. Nå slaktes United-spillerne på børsen. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Rosenborg-sjokket i 2017

Ajax-suksessen er også smått underlig sett med norske øyne. For under to år slo Rosenborg dem ut i Europa League-playoff med sammenlagtsifrene 4-2.

Stokke ber oss om å se bak resultatet.

- Hvis du ser deg blindt på prestasjonen på resultat og prestasjonen til Samuel Adegbenro, så tenker alle: «Wow». Men resultater lyver jo om prestasjonen bak. Ajax hadde et purungt lag, med flere 17-, 18- og 19-åringer, og eide oppgjøret, sier trønderen.

- I en enkeltkamp kan fotballen være tilfeldig. Du så konturene allerede da om at det kommer med en fremragende generasjon. Da var (Matthijs) de Ligt 17 år, men spilte som han var 27 år.

Spoler man tjue måneder framover er Ajax i en Champions League-semifinale, og det med de Ligt som kaptein, tidenes yngste til å lede et lag i en utslagsrunde.

- Jeg skjønte i de kampene at dette kommer til å bli stort. Men Ajax kom jo tilbake til Amsterdam som slakt. Det lyste mot dem i tabloidene. Stolte Ajax ble slått ut av Rosenborg, og kommer ikke ut i Europa. Men Ajax fortsetter å satse ungt selv om de taper. Tvert imot er policyen at de satser videre og at et enkeltresultat ikke påvirker det store bildet. Det kan andre lære av.