Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jubler for Vancouver-OL

OL i Vancouver i 2010 styrker norske byers sjanser til å få vinter-OL i 2014. Tromsøs varaorfører mener byen har mye å vise verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kanadiske byen vant i andre valgomgang under IOK-kongressen i Praha i ettermiddag.

Dermed gikk det som varaordføreren i Tromsø, Britt Sofie Illguth, og mange med henne, håpet på. Både Tromsø og Lillehammer har søkt om å arrangere vinter-OL i 2014.

- Dette var positivt. Nå blir det spennende, sier Illguth til Dagbladet.no.

- Mye å vise fram

Tromsø har, sammen med Lillehammer, drømmer om å få huse de olympiske vinterleker i 2014. At Salzburg ikke fikk 2010-lekene, betyr at sjansene for at en europeisk by får OL i 2014, er styrket.

Det var i mai Tromsø tok initiativet til å få OL til arktiske strøk for første gang.

- Vi har veldig mye å vise fram til resten av verden her oppe i nord. Frisk luft, mye flott natur, fredsaspekter og den samiske kulturen er bare noe av det vi vil at verden skal få oppleve, sier Illguth.

Men det er også andre grunner til at Illguth mener OL 2014 bør legges til Tromsø.

- Da Grunnloven ble underskrevet, nådde ikke folk fra Nord-Norge fram til begivenheten. Å begynne nordfra ville være en flott måte å feire 200 års-jubileet på, sier Illguth.

Også Lillehammers håp om å få OL i 2014 er styrket med Salzburg-tap og Vancouver-seier.

Salzburg utklasset

Vancouvers antatt hardeste konkurrent Salzburg røk ut allerede i første omgang. Sørkoreanske Pyeonchang ga Vancouver sterk konkurranse. Pyeonchang hadde flest stemmer i første valgomgang (51), Vancouver hadde 40, mens Salzburg kun hadde 16. Den Sørkoreanske byen var spådd små sjanser før kongressen.

Avgjørelsen er ikke bare basert på finalistenes presentasjoner i ettermiddag, men er også grunnet i den detaljerte rapporten til IOKs evalueringskommisjon, ledet av Gerhard Heiberg, melder IOK på sin hjemmeside. Også tidspunktet for OL i Vanciuver ble vurdert som ideelt.

OPTIMIST: Tromsøs varaordfører Britt Sofie Illguth er optimist til OL i Tromsø i 2014 nå som Vancouver får OL i 2010. Her sammen med ordfører Herman Kristoffersen. Foto: SCANPIX
SEIRET: Canadas statsminister Jean Chretien (nummer to fra høyre) og hans canadiske kolleger slapp jubelen løs da de vant kampen om OL i 2010. Foto: REUTERS/SCANPIX