Jublet da Becker slapp fengsel

BERLIN (Dagbladet): De fleste av tilhørerne i den fullsatte rettssalen klappet begeistret, mens noen kom med fyrop da tennislegenden Boris Becker (34) slapp med en betinget dom og bøter for skattesvindel.

Det var en lettet Becker som møtte pressen etter å ha fått en betinget dom på to år og bøter på 3,6 millioner kroner for skattesvindel.

- Jeg godtar dommen. Jeg er en fri mann og det er det viktigste. Jeg er glad og lettet over at denne vanskelige fasen i mitt liv er over. Dette er min viktigste seier, sa Becker, som ble sportsidol da han allerede som 17-åring vant sin første av tre seirer i Wimbledon.

Aktor hadde lagt ned påstand om en dom på tre og et halvt år. Hadde dommeren fulgt dette kravet, hadde Becker ikke kunnet unngå å havne bak murene. Men dommeren Huberta Knöringer kom til at kombinasjonen betinget fengsel og saftige bøter tilsvarte en dom på tre år og fire måneder og dermed nærmet seg aktors krav.

Dommeren var ikke i tvil om at Becker bevisst forsøkte å unndra seg skatt da han i åra 1991-93 oppga adresse i skatteparadiset Monaco mens han i virkeligheten bodde hjemme hos sin søster i München. Men dommer Knöringer fant også formildende omstendigheter:

- Vi må ikke glemme at tiltalte siden 1994 har bodd i Tyskland og har betalt sin skatt, i motsetning til mange andre kjendiser som har meldt flytting utenlands.

Hun fant det også formildende at Becker hadde overført 3,1 millioner til skattefuten umiddelbart før straffesaken startet. Dette skulle tilsvare det underslåtte beløpet som tiltalen omfattet på 1,7 millioner euro med renter og renters rente.

Formel-1 stjernen Michael Schumacher og fotballbossen Franz Beckenbauer er blant de kjendisene som har flyttet for å krympe skatten.

Becker har betalt nærmere 168 millioner kroner i skatt etter at han ga opp den fiktive adressen i Monaco.

LETTET: - Jeg godtar dommen. Jeg er en fri mann og det er det viktigste, sier Boris Becker etter rettsaken.