Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Maren Lundby vant Raw Air-renn etter arrangørskandale

Jublet for seier. Så kom nedturen

Silje Opseth ble utropt til vinner av Raw Air-rennet, men så kom sjokkbeskjeden. - En av tidenes blemmer, sier NRK-ekspert Johan Remen Evensen.

GRÅTKVALT: Silje Opseth og Maren Lundby etter Raw Air-rennet på Lillehammer. Opseth ble først utrop til vinner, men regne feil gjorde at Maren Lundby vant dagens renn. 
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
GRÅTKVALT: Silje Opseth og Maren Lundby etter Raw Air-rennet på Lillehammer. Opseth ble først utrop til vinner, men regne feil gjorde at Maren Lundby vant dagens renn. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Opseth ble først utropt til vinner, 5,2 poeng foran Lundby, etter et hopp på 134 meter i finaleomgangen på Lillehammer.

I ettertid viste det seg at arrangøren hadde gjort en regnefeil, noe som førte til at Opseth feilaktig ble kåret til vinner. Etter at regnefeilen var justert var Maren Lundby 0,7 poeng foran lagvenninna.

Dermed rykket Opseth, som da hadde jublet for seieren i Raw Air-rennet i lang tid, ned til en andreplass, mens Maren Lundby tok seieren.

VAR SÅ GLAD: Silje Opseth trodde hun hadde vunnet rennet på Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
VAR SÅ GLAD: Silje Opseth trodde hun hadde vunnet rennet på Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Gråtkvalt

Opseth var på gråten etter at hun mistet seieren. Hun forteller til NRK at ventetiden fra hun fikk beskjed om at noe kunne være galt til det ble offentliggjort var de verste minuttene i hennes liv:

- Det er litt kjipt akkurat nå, sier en gråtende Silje Opseth til NRK.

Hun fortsetter:

- Jeg unner Maren seieren, for all del. Det hadde vært mye bedre om jeg hadde fått vite det med en gang. Da hadde jeg gledet meg over karrierebeste.

PROMO: Maren Lundby og Daniel-André Tande ble bedt om å promotere Raw Air i Polen. Klippet vekker oppsikt! Video: Raw Air Vis mer

- Tidenes blemme

Trolig var ikke kompensasjonspoengene for lavere avsats lagt inn i datasystemet.

- Mest sannsynlig har vi gjort en regnefeil på resultatlistene i dagens kvinnerenn. Dette er naturligvis uakseptabelt, sier mediaansvarlig i FIS, Horst Nilgen til VG, som var på Lillehammer.

Feilen får NRK-ekspert Johan Remen Evensen til å reagere. Han steiler over FIS' tabbe:

- Det er en av tidenes blemmer i hopphistorien. Jeg har aldri hørt om at det har blitt regnet feil på denne måten og at det har fått slike utslag Det er krise for Silje og Maren, Og det er krise for FIS og hele produktet, sier han til NRK.

Også Maren Lundby var misfornøyd etter seieren. De som var på sletta ble vitne til den merkelige situasjonen at det ble dobbelt norsk, men begge de to utøverne var triste.

- Du tror det er en spøk. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få trøstet Silje nok. Det er vanskelig å glede seg over en seier når det blir på denne måten, sier Lundby til NRK.

FIKK TRØST: Silje Opseth blir trøstet av trener Christian Meyer etter at det ble klart at Maren Lundby likevel hadde vunnet. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix
FIKK TRØST: Silje Opseth blir trøstet av trener Christian Meyer etter at det ble klart at Maren Lundby likevel hadde vunnet. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix Vis mer

Overlegen ledelse

Resultatene i kvalifiseringen teller med i sammenlagtstillingen i hoppturneringen, og sammenlagt har Lundby 44 poengs ledelse på Opseth før de tre siste omgangene i Granåsen.

Hun utklasset konkurrentene i kvalifiseringen i Lysgårdsbakken før hun var best også i rennet.

Lundby var best i første omgang med 134 meter og en ledelse med seks poeng foran Chiara Hölzl. Østerrikeren måtte etter et finalehopp på 122,5 meter se seg slått av begge de norske.

Lundby leverte et herlig kvalifiseringshopp på 139,5 meter. Det endte langt ned mot sletta. Den norske jenta klarte også å sette et rimelig bra nedslag. Hun var nesten 20 poeng foran nærmeste konkurrent Jacqueline Seifriedsberger i kvalifiseringen.

Dagbladet oppdaterer saken

Hele Norges coronakart