GLEDET SEG MED LAGVENNINNEN: Marit Bjørgen (t.v.) gledet seg mer over Vibeke Skofteruds tredjeplass enn sin egen seier.Foto: ThomasRasmus Skaug / Dagbladet
GLEDET SEG MED LAGVENNINNEN: Marit Bjørgen (t.v.) gledet seg mer over Vibeke Skofteruds tredjeplass enn sin egen seier.Foto: ThomasRasmus Skaug / DagbladetVis mer

Jublet mer for Skofteruds pallplass enn egen seier

- Det var den største gleden i dag, sier Bjørgen etter historisk triumf.

SJUSJØEN/OSLO (Dagbladet): Skal man dømme ut i fra de første 10 kilometerene av årets verdenscupsesong i langrenn på kvinnesiden, kommer det til å bli en særdeles lystig vinter sett med norske øyne.

Åpningsdistansen på Sjusjøen ble nemlig en norsk parademarsj: Seks løpere blant de sju beste, sju blant de ni, og helt på toppen: Marit Bjørgen, selvfølgelig.

Seieren, den 47. i verdenscupen totalt,  var en ny milepæl i den fantastiske skikarrieren til 31-åringen. Hun avsluttet fjorårets jubelsesong på samme antall som Bjørn Dæhlie.

Tre år på rad Lørdag åpnet hun årets sesong med å bli tidenes mestvinnende langrennsløper i verdenscupsammenheng. Samtidig satte hun konkurrentene, og da særlig Therese Johaug, som startet ett minutt foran, ettertrykkelig på plass.

- For meg er ikke antall verdenscupseirer så viktig, men hvis Bjørn Dæhlie ser på: Nå har jeg flere enn deg, sier en smilende Bjørgen til NRK, som forøvrig vant åpningsrennet for tredje år på rad.

Johaug holdt bare såvidt unna for lagvenninnen på oppløpet, og ble slått med 58 sekunder. Det holdt likevel til en så sterk plassering som en 7. plass, noe som forteller mye om Bjørgens overlegenhet.

- Jeg ville litt for mye, og har vel gått bedre tekniske løp tidligere, sier en selvkritisk Johaug til Dagbladet.

I SÆRKLASSE: Marit Bjørgen var spent før start, men var i en egen klasse i sitt første skirenn denne vinteren. I dag passerte hun også Bjørn Dæhlie i antall verdenscupseirer.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
I SÆRKLASSE: Marit Bjørgen var spent før start, men var i en egen klasse i sitt første skirenn denne vinteren. I dag passerte hun også Bjørn Dæhlie i antall verdenscupseirer.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Blir Egil Kristiansen streng på teknikkgjenomgangen i kveld?

- Han blir nok det. Jeg må skjerpe meg til neste renn.

Grublende Bjørgen Selv var vinneren langt fra trygg i sin første opptreden med startnummer på brystet på snø.

Hun valgte nemlig trening framfor svensk åpningsrenn forrige helg i motsetning til flere av konkurrentene.

- Det var artig å komme i gang. Jeg var utrolig spent før start, og hadde ikke peiling på hvor jeg sto. Jeg har grublet mye på egen form og hvor de andre sto i det siste, sier Bjørgen.

Storfornøyd Skofterud Nærmest var svenske Charlotte Kalla, som var 27,1 sekunder bak OL- og VM-dronningen fra Rognes, mens Vibeke Skofterud var den positive overraskelsen med sin tredjeplass - bare 1,9 sekunder bak den svenske yndlingen.

- Jeg er kjempefornøyd. Dette viser at jeg har tatt et stort steg framover i skøyting. Jeg jobber med å bli bedre til å stå hele løp. Jeg taper litt på slutten i dag, men det er klar framgang, sier Skofterud til Dagbladet.

- Når skjønte du at det kunne bli pallen?

- Det skjønte jeg vel ikke underveis, men jeg skjønte jeg gikk bra da Steinar Mundal (trener) begynte å sekundere med jentestemme.

Bjørgen gledet seg på sin side mer over å få selskap på seierspallen av lagvenninnen enn over egen seier.

- Det var utrolig moro å stå på seierspallen med Vibeke. Det var den største gleden i dag. Hun har jobbet veldig hardt for dette lenge, og hun fortjente virkelig å stå på pallen, sier vinneren om Skofteruds tredjeplass.

Tora Berger viste at hun - i likhet med storebror Lars - kan bite godt ifra seg i selskap med spesialistene. I verdenscupdebuten uten børse på ryggen, avsluttet 30-åringen fra Lesja slik hun har for vane, og gikk inn til en knallsterk fjerdeplass.

- Synd for sporten På de neste plassene fulgte Kristin Størmer Steira, Marthe Kristoffersen og nevnte Johaug før man finner neste utlending på lista, amerikanske Kikkan Randall. Det er ikke uproblematisk, mener kvinnetrener Egil Kristiansen.

- Vi gjør jobben vår best mulig. Det er det vi må, men det hadde vært en fordel om vi hadde hatt med flere nasjoner i toppen. Sånn sett er det bra at Charliotte (Kalla) er nummer to, på pallen og der oppe i toppen, men vi skulle nok hatt flere utlendinger i toppen, sier Kristiansen til NRK.

Borte siden forrige vinter er profiler som Virpi Kuitunen, Pirjo Muranen, Kristina Smigun, Sara Renner, Claudia Nystad, Marianna Longa, Arianna Follis, Magda Genuin, Petra Majdic, Lina Andersson og Anna Olsson. Og med verdenscupvinner Justyna Kowalczyk et godt stykke unna fjorårsformen, er det bare Kalla som virker i stand til å utfordre de beste norske løperne.

- Det er litt få land som er i toppen, men det er også et sterkt norsk damelag. Forhåpentligvis kommer det til å se annerledes ut utover denne sesongen. Det er viktig at det finnes profiler i andre land enn Norge. Vi trenger internasjonal bredde, konstaterer Kalla overfor NRK.

- Det er synd for sporten, men vi kan ikke trene noe mindre for å få konkurrentene opp i toppen, er Bjørgens kommentar til mangelen på utenlandsk konkurranser.

BLANDET SEG INN: Charlotte Kalla var den eneste utenlandske løperen som truet den norske dominansen på Sjusjøen. Den svenske jenta ble nummer to bak Marit Bjørgen.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
BLANDET SEG INN: Charlotte Kalla var den eneste utenlandske løperen som truet den norske dominansen på Sjusjøen. Den svenske jenta ble nummer to bak Marit Bjørgen.Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer