FRA GLEDE TIL SKUFFELSE: Edna Leikvoll (t.v.) er forferdelig skuffet over at tiden hennes ble underkjent. I midten er vinner Guro Skjeggerud og til høyre er Therese Falk som ble nummer tre. Foto: Privat
FRA GLEDE TIL SKUFFELSE: Edna Leikvoll (t.v.) er forferdelig skuffet over at tiden hennes ble underkjent. I midten er vinner Guro Skjeggerud og til høyre er Therese Falk som ble nummer tre. Foto: PrivatVis mer

Jublet over pallplass og VM-krav, så oppdaget de tabben: - Ble nesten litt kvalm

Teknisk feil på 100-kilometer i Bergen.

(Dagbladet): Se for deg at du har løpt 100 kilometer og tror du har klart VM-kravet, for så å få kontrabeskjed om at tiden blir underkjent.

Akkurat det skjedde med Edna Leikvoll (54).

- Akkurat der og da ble jeg forferdelig skuffet. Nesten litt kvalm. Så synker det inn. Det er ikke noe å gjøre med det. Gjort er gjort. Det skal ikke skje. Det er en tabbe som ikke skal skje, sier Leikvoll til Dagbladet.

Det var Bergens Tidende som først omtalte saken.

Leikvoll og resten av feltet skulle løpe 150 runder rundt Lille Lungegårdsvann i Bergen, men så ble rundene 95,96 og 97 ført opp to ganger på målingene. Løperne fikk dermed beskjed om at de hadde løpt 150 runder når antall runder i realiteten var 147. Dermed ble avstanden kortet ned med to kilometer - fra 100 kilometer til 98 kilometer.

Reagerte ikke Leikvoll konsentrerte seg om å klare VM-kravet som er på ni timer, og tenkte ikke over hvor mange runder hun hadde løpt.

- Jeg reagerte ikke på tiden. Du klarer ikke å tenke og telle etter en del timer. Du er avhengig av de på sidelinja og tilbakemeldinger derfra. Jeg fikk tilbakemeldinger på at «dette går fint, dette klarer du». Du stoler helt og fullt på tilbakemeldingene. Det er forferdelig trist, sier Leikvoll.

Hun hadde ingen forhåpninger om noen pallplass, og tenkte bare på VM-kravet. 54-åringen løp i mål på tiden 8,55.41.

- Pallplassering fokuserte jeg ikke på, men så ble jeg nummer to. De andre falt ifra og hadde ikke dagen. Det ble jo en bra plassering, og jeg er kjempefornøyd med det. Det er bare så synd at tidtakingen ikke er rett. Det var ikke ventet, sier Leikvoll.

- VM-kravet var som sagt et mål. Vi får bare satse neste gang det blir en mulighet, sier hun videre.

Beklager Det var Maratonkarusellen i samarbeid med BFG Bergen Friidrettsklubb som arrangerte norsk mesterskap. De brukte et elektronisk tidtakersystem hvor alle deltakerne hadde to tidtakerbrikker for å oppnå korrekte tider. Her var det en teknisk feil som oppstod.

Det var ved en intern gjennomgang av resultatene at denne feilen ble oppdaget, skriver Kondis. Arrangementskomiteen ved leder Morten Hauso beklager sterkt det som skjedde.

- Morten Hauso og BFG (FG Bergen Friidrettsklubb) har arrangert uttalige arrangement og det er forferdelig skuffende for arrangøren også, sier Leikvoll.

Ultraløpsutvalget i NFIF skriver dette i en uttalelse:

«Vi beklager selvsagt at det gikk feil med tidtagingen, og tar vår del av ansvaret for at tidtagerløsningen ikke ble avsjekket bedre med arrangøren på forhånd. Ved ankomst til løpet registrerte vi at arrangøren hadde valgt å ta seg av tidtagingen selv  — i stedet for å engasjere et profesjonelt selskap. Dette siste er vanlig for timesløp og løp der det er kritisk viktig å registrere runder i tillegg til løpende tid, så dette kom som en overraskelse uten at det var mulig å endre noe på det rett før start».

Norsk rekord Det var Didrik Hermansen og Guro Skjeggerud som gikk til topps i hver sin klasse. Begge trodde de hadde satt ny norsk rekord på distansen. Hermansen knuste den gamle rekorden på 6.50,15 med over ti minutter, noe som viste seg å være for godt til å være sant.

- Fire ganger mot slutten av løpet måtte jeg be crewet mitt sjekke om antall runder stemte. Jeg fikk det ikke til å stemme. Og samtlige ganger fikk de beskjed om at det stemte. Jeg vurderte faktisk å fortsette da jeg kom i mål, men dere vet jo hvordan kroppen er på slutten av en 100 km - så jeg fikk meg ikke til det dessverre, sier Leikvoll til Kondis.

Hermansen ville løpt i mål på rundt 6,48 dersom han hadde fullført de siste to kilometerne.

Guro Skjeggerud debuterte på 100 kilometer, og hun ville også satt ny rekord dersom vinnertiden ikke hadde blitt underkjent.

- Norgesmester er jeg uansett, jeg løp et sykt bra løp selv om det «bare» var 98 km. Når det gjelder en eventuell VM-deltakelse så var det for godt til å være sant uansett og det fikk jeg aldri bekreftet, sier Skjeggerud til Kondis.

Alle deltakerne beholder plasseringene og premiene.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram