Menezes vant kvinnenes 48-kilosklasse ved å beseire tittelforsvarer Alina Dumitru fra Romania i finalen. Her fra en tidligere kamp. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Menezes vant kvinnenes 48-kilosklasse ved å beseire tittelforsvarer Alina Dumitru fra Romania i finalen. Her fra en tidligere kamp. Foto: REUTERS/Kim Kyung-HoonVis mer

Judogull til Brasil og Russland

Sarah Menezes og Arsen Galstjan vant.

Sarah Menezes fra Brasil og Arsen Galstjan fra Russland erobret de første gullmedaljene på judomatten i London-OL lørdag.

Menezes vant kvinnenes 48-kilosklasse ved å beseire tittelforsvarer Alina Dumitru fra Romania i finalen. 22-årige Menezes avgjorde med to poenggivende grep i det siste minuttet og ble første brasilianske kvinne med OL-gull i judo.

- Det er svært viktig, for det har tatt veldig mange år. Jeg håper dette baner vei for andre. Vi har sluttet å tvile på oss selv. Nå vet vi at vi er sterke og kan vinne, sa hun.

Dumitru hadde på vei mot finalen slått ut den toppseedede favoritten Tomoko Fukumi fra Japan. Fukumi tapte senere bronsekampen mot ungarske Eva Csemoviczki.

Csernviczki hadde en begivenhetsrik dag. Hun kom tilbake etter å ha mistet bevisstheten da belgiske Charlize van Snick festet et grep i kvartfinalen som gjorde at ungareren ikke fikk puste.

- Jeg visste ikke at jeg var ute. Jeg trodde kampen skulle fortsette, men så fikk jeg vite at det var over, sa Scernoviczki.

- Den neste halvtimen var vanskelig for meg. Jeg følte meg ikke bra, men treneren sa at jeg skulle konsentrere meg om kampen, og jeg greide det.

Van Snick erobret den andre bronsemedaljen og sto ved siden av Csernoviczki på seierspallen.

Vant for flomofre I mennenes 60-kilosklasse kunne Galstjan juble for gull med finaleseier over japanske Hiroaki Hiraoka. Han avgjorde med ippon etter bare 40 sekunder.

Verdensmester Rishod Sobirov fra Usbekistan måtte gi tapt for Galstjan i semifinalen, og dermed slo Galstjan de to høyest rangerte utøverne i de to siste kampene. Tittelen tilegnet han flomofrene i hjembyen Krasnodar.

- Medaljen vil bety mye for dem som mistet alt i flommen. Jeg vil uttrykke mine kondolanser, sa Galstjan, som tok Russlands første OL-gull i judo.

170 mennesker døde i flommen tidligere i måneden.

Sobirov sikret seg den ene bronsemedaljen i klassen og brasilianske Felipe Kitadai den andre.

(NTB)