«JUKSELAG»: Qatars håndballag har spillere som er født i ni forskjellige land. Foto: Marko Djurica, Reuters / NTB scanpix
«JUKSELAG»: Qatars håndballag har spillere som er født i ni forskjellige land. Foto: Marko Djurica, Reuters / NTB scanpixVis mer

«Jukselag» med ni nasjonaliteter kan ta OL-gull

- Dette synes vi ikke noe om.

Qatars håndballherrer er et håndplukket stjernemannskap handlet inn for flere titalls millioner kroner. Tirsdag kan de slå tittelforsvarer Frankrike i OL.

Bare tre spillere er født i Qatar. De elleve andre er fra Bosnia, Cuba, Spania, Syria, Montenegro, Kroatia, Frankrike og Egypt.

– Dette synes vi absolutt ikke noe om, enten det dreier seg om håndball eller arabiske land som henter afrikanske løpere. Det skal ikke være pengene som rår, men utøvernes nasjonalitet, sier Norges IOC-medlem Gerhard Heiberg til NTB.

På agendaen

– Dette var en sak vi faktisk skulle ha tatt opp på et møte før OL, men som kjent var det andre ting som måtte prioriteres.

Skulle Qatar vinne OL-gullet, det er ikke utenkelig, vil det være et av de grelleste eksemplene på å kjøpe seg til suksess.

– Qatar lager et «jukselag». De fører sammen spillere uten noen binding til landet, sier svensken Christer Ahl til avisen Sunday Telegraph.

Han har vært sentral i internasjonal håndball i flere roller i flere tiår.

– Dette blir på et vis et «stjernelag», sier Ahl.

Søkkrike

Norske Frank Løke fikk tilbudet om å være med for noen få år siden, men han takket nei.

Pengene flommer over i Qatar, og spillerne tjener i håndballsammenheng fyrstelig. Årslønn på opp mot 10 millioner kroner er hva mange av dem tilbys.

Myndighetene i Qatar (vel 300.000 innbyggere) ser på sportslig suksess som et viktig PR-middel. Satsingen på herrehåndball er ikke så mange år gammel.

Qatars håndballforbund og importene benytter et omdiskutert hull i regelverket til De internasjonale håndballforbundet (IHF). Det gir spillere rett til å representere et nytt land dersom de ikke har spilt landskamper på tre år.

IHF-president, omstridte Hassan Moustafa, har fått knallhard kritikk for dette, men egypteren virker ikke å bry seg.

Sterke

Qatar har fått på beina et meget godt lag og ble nummer to i sitt eget VM i fjor.

OL-turneringen kunne ikke startet bedre. Søndag ble sterke Kroatia (slo ut Norge i kvalifiseringen) slått 30-23.

Frankrike tok gull i 2008 og 2012. Nå står den doble tittelforsvareren overfor en motstander med spillere fra ni nasjoner.

Og en gammel kjenning: Bertrand Roiné ble verdensmester for Frankrike så seint som i 2011. (©NTB)