DOPET MESTER:  Russiske Julia Efimova jubler for EM-gull på 200 meter bryst under mesterskapet i Herning i desember. Like etter kom avsløringen av dopingbruk. FOTO: AP/Jens Dresling.
DOPET MESTER: Russiske Julia Efimova jubler for EM-gull på 200 meter bryst under mesterskapet i Herning i desember. Like etter kom avsløringen av dopingbruk. FOTO: AP/Jens Dresling.Vis mer

Juksepille eller dopmiddel?

Verdensmester Julia ble senket av en tvilsom folkemedisin med et litt for godt rykte.

HVOR mye skal en verdensmester i svømming vite om forbudte stoffer i den folkemedisinen som blir tilbudt i helsekostbutikkene? Ikke så veldig mye ifølge en fersk dom fra det internasjonale svømmeforbundet (FINA) som sørget for at Julia Efimova; sportens svært populære nye stjerne, blir fri til å konkurrere igjen under VM hjemme i Kazan neste år.

Den russiske jenta som de siste fire årene har trent og studert i USA, fikk seks måneders strafferabatt på standard utestengelse på to år på grunn av mulig språkforvikling og manglende doping-skolering i Russland.

Eller kanskje fordi hun ble forsvart av Howard Jacobs; yndlingsadvokaten til amerikanske idrettsutøvere som på mer eller mindre mystisk vis har fått i seg forbudte stoffer.

FOR Julia var det slett ikke noe mystisk. Hun gikk inn i sin lokale helsekostbutikk i september i fjor og tok en boks med Cellucor clk fra hylla. Den inneholdt piller med kraft til å få vekk uønsket fett, og er ellers populær blant kroppsbyggere. At boksen var tydelig merket med det forbudte hormonet DHEA på etiketten så hun ikke:

- Jeg trodde amerikanske butikkmedarbeidere var kunnskapsrike og velutdannete vedrørende preparatene de solgte. Hadde jeg vært i Russland, ville jeg vært mer skeptisk, vitnet Julia, før advokat Howards trakk fram at det kan være vanskelig for en ung russer å få med seg det nye språket.

Det vitner i hvert fall om gode juridiske forberedelser.

KUNSTIG framstilt DHEA er vanligvis ikke akkurat blant de preparatene idrettsungdommen vet minst om. Nylig gikk Jamaicas mest kjente sportslege Paul Auden ut med en advarsel til alle landets unge fotballspillere om å holde seg unna dette stoffet. Da hadde de lokale apotekerne rapportert om storsalg av DHEA til sportsgutter ettersom hormonet har rykte for å bidra til både økt muskelmasse og sexlyst.

 VRIENT SPRÅK:  Svømmesportens nye stjerne Julia Efimova fikk strafferabatt på grunn av dårlige engelsk-kunnskaper. Eller kanskje heller på grunn av en flink advokat.
VRIENT SPRÅK: Svømmesportens nye stjerne Julia Efimova fikk strafferabatt på grunn av dårlige engelsk-kunnskaper. Eller kanskje heller på grunn av en flink advokat. Vis mer

Den kombinasjonen er ikke like selvsagt i de vitenskapelige testene. Selv om 22 år gamle Julia Efimova med to ferske VM-gull og verdensrekorder på 50 -og 200 meter bryst var bedre enn noen gang da hun ble avslørt i en prøve utenfor konkurranse, er effekten av DHEA omstridt.

Et forsøk med systematisk kunstig DHEA-tilførsel på ni elitesvømmere gjennom ni måneder, viste ifølge International Journal of Sports Medicine ingen framgang hverken for jentene eller guttene som var med.

SAMTIDIG er pirrende rykter vanskelig å begrense. De siste årene har norske leger opplevd en stadig økende tilstrømning av pasienter som vil ha testet sitt naturlige nivå av DHEA, fordi dette hormonet blir knyttet til ungdommelighet, økt muskelmasse, mindre fett og styrket virilitet.

Slik representerer denne kunstige utgaven av dette påståtte vidunderhormonet den stadig større gråsonen mellom den trauste sannheten om fysisk trening som grunnlaget for god helse, og drømmebildet om fysisk trening som garanti for et perfekt eksteriør samt et tilsynelatende vellykket liv.

Og altså den ikke helt sannsynlige historien om en russisk svømmestjerne som etter fire års studier i USA fortsatt sliter med å lese skriften på pilleglasset.

FOTNOTE: Selv om Julia er klar til neste VM, mistet hun verdensrekorden på 200 meter bryst (2.14,39) samt 50 meter bryst (28.71) på kortbane. Likevel har hun valgt å godta straffen på 16 måneders utestengelse.