Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

McLaren-rapporten:

Jukseprøver og regelbrudd: Nå mister Vylegzhanin VM

Russisk skisport ber dessverre om mer trøbbel.

I SVAK POSISJON: Mens Maxim Vylegzhanins manipulerte OL-prøver ligger til behandling hos IOC, bryter russeren sanksjonbestemmelsene til det internasjonale skiforbundet (FIS) . Det er en dårlig kombinasjon for å bli klar til VM i februar. FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
I SVAK POSISJON: Mens Maxim Vylegzhanins manipulerte OL-prøver ligger til behandling hos IOC, bryter russeren sanksjonbestemmelsene til det internasjonale skiforbundet (FIS) . Det er en dårlig kombinasjon for å bli klar til VM i februar. FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

VED å la suspenderte Maxim Vylegzhanin fritt få konkurrere videre i hjemlige renn, er russisk langrenn i ferd med å rote det til for seg selv. De to regionale mesterskapene han vant sist helg, kan i verste fall presse det internasjonale skiforbundet (FIS) til å utestenge Russland fra VM i Lahti.

Og hvis det ikke blir en slik kollektiv straff av russisk skisport, er det nærliggende å tro at FIS straffer Vylegzhanin alene ved å forlenge suspensjonen hans til dette mesterskapet er avsluttet.

EGENTLIG var det ventet at FIS denne uka kom med en beslutning hvorvidt Maxim Vylegzhanin og de fem andre utestengte russiske langrennsløperne skulle få lov til å konkurrere igjen mens dopingsakene deres fra Sotsji-skandalen i vinter-OL 2014 blir behandlet hos den internasjonale olympiske komite (IOC).

Det i seg selv er en vanskelig avgjørelse for FIS. Siden McLaren-rapportene i utgangspunktet har et bevismateriale som viser en kollektiv russisk svindel, framstår de individuelle sakene juridisk svært krevende. Idrettens påtalemyndighet må knytte et troverdig bånd mellom de statsorganiserte manipulerte prøvene og hvilket ansvar den enkelte utøver eventuelt har for dette jukset.

Det er her Vylegzhanin selv nå gjør det lett for dopingjegerne ved åpent å bryte skisportens eget regelverk.

FOR i FIS-reglene for utestengte løpere står det klart at han ikke har lov til å konkurrere. Antidoping bestemmelsene sier:

«Ingen utøver eller person som er blitt suspendert kan under suspensjonen være med i noen form for konkurranse eller aktivitet (bortsett fra tillatt antidoping-arbeid eller i rehabiliteringsprogram) organisert av FIS, et nasjonalt skiforbund og klubb...... eller konkurranser godkjent eller organisert av en profesjonell liga eller internasjonal/nasjonal eventbyrå.......eller enhver elite -eller breddeaktivitet som er offentlig finansiert».

Her er det altså ikke et eneste juridisk smutthull for å være med i et skimesterskap for regionen Udmurtia arrangert av de lokale sportsmyndighetene. Deltagelsen bryter definitivt denne FIS-regelen.

MEN så var det forskjellen på virkelighetsforståelsen da. Den russiske skipresidenten Elena Välbe mener at Vylegzhaninn fritt kunne gå:

- Maxim har ikke lov til å konkurrere internasjonalt eller være med på landslagsaktiviteter. Men noe annet er ikke forbudt for ham. Dette rennet har ikke noe å gjøre med FIS, kommenterte hun til det nasjonale nettstedet russki.ru.

Vylegzhanin fortalte også at han på forhånd hadde konsultert Välbe og andre sentrale russiske skiledere for å få et trygt svar på hvilke renn han kunne delta i uten å bryte suspensjonsbestemmelsene.

Det drar det russiske skiforbundet rett inn i saken, og gir et argument til de i FIS-ledelsen som ønsker en kollektiv avstraffelse av Russland som straff for jukset i Sotsji-OL. Det at suspenderte utøvere fikk konkurrere videre, var jo en av grunnene til at det internasjonale friidrettsforbundet i fjor utestengte alle russere fra Rio-OL.

LIKEVEL er det mer sannsynlig at FIS gjør det som politisk sett er enklere; altså begrenser sanksjonene til å gjelde bare Maxim Vylegzhanin.

Det ligger allerede et materiale for det i McLaren-rapportene. Der er Vylegzhanin knyttet til en manipulert prøve fra Sotsji-OL der flasken med urin har vært åpnet. I tillegg er han nevnt den e-mail utvekslingen mellom den russiske olympiatoppen og doplaboratoriet i Moskva som beskrev hvordan russerne systematisk byttet ut positive prøver fra sine beste utøvere.

Ifølge disse mailene testet Vylegzhanin postivt på hjertemedisinen trimetazidin i januar 2014. Prøven ble ikke meldt inn til det internasjonale antidopingbyrået (WADA) fordi de russiske sportsmyndighetene ga ordre om å beskytte ham. Derimot får en av de ansatte beskjed om personlig å advare Vylegzhanin om at han er blitt avslørt.

DETTE materialet er ennå ikke juridisk ettergått, og er dermed i seg selv ikke noe gyldig bevis for at Maxim Vylegzhanin virkelig har jukset. Men som argumenter i en vurdering av passende straff for nye regelbrudd, kan de påvirke beslutningstakerne i FIS.

Og da ryker Lahti- VM for en av de beste løperne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media