- Jukserne MÅ tas, ellers er klassisk langrenn i fare

Landslagssjef Vidar Løfshus.

SKREKKEKSEMPLET: Aleksej Poltoranin vant en Tour de Ski-etappe i Tablach sist vinter ved å stake på glatte ski i det klassiske rennet. Etterpå ble det enormt mye snakk om at Kazakstaneren hadde brukt vel mye skøytetak underveis. I vinter har juryen fått utvidede fullmakter til å luke vekk slikt.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKREKKEKSEMPLET: Aleksej Poltoranin vant en Tour de Ski-etappe i Tablach sist vinter ved å stake på glatte ski i det klassiske rennet. Etterpå ble det enormt mye snakk om at Kazakstaneren hadde brukt vel mye skøytetak underveis. I vinter har juryen fått utvidede fullmakter til å luke vekk slikt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Fredag om mindre enn ei uke er det sesongåpning i langrenn på Beitostølen. Deretter går det slag i slag til langt ut på vårparten.

Det er verdenscup, det er andre cuper, det er juniorrenn, barneskirenn, turrenn, langløp. Det er hundrevis av renn i løpet av vinteren.

Halvparten av dem er i klassisk stil, og der er trenden at stadig flere, også yngre løpere, slenger festesmørninga i bøtta og går på blanke ski. De staker. Og stadig flere av dem lar stakinga gli over i noe som kan ligne mistenkelig på småskøyting.

Vi så det flere ganger i verdenscupen sist vinter. Det var et stort samtaleemne i flere av langløpene, og det ble også bemerket i flere juniorrenn.

Det er noe herk, og det må stoppes, er sportssjef Vidar Løfshus klar på.

Andre vinnere - Regelverket er godt nok. Og det er innskjerpet foran denne sesongen. Det skal ikke forekomme skøyting i klassiske renn. Men vi så det sist vinter, flere ganger, og løperne slapp unna med det, sier Løfshus, og tenker ikke minst på Aleksej Poltoranins stakeseier i Toblach.

Etter det rennet, hvor kasakhstaneren staket seg til seier på blanke ski, ble det et voldsomt styr på sosiale medier. Ren, skjær juks. Han skøytet, var det mange som påsto.

Løfshus nøyer seg med å slå fast at det ble «mye snakket om, også i den norske leiren» etterpå.

- Jeg tror nok at enkelte renn sist vinter ville hatt andre vinnere om reglene hadde blitt praktisert strengere, sier han.

Og det forventer han at de blir denne vinteren.

- Ja, det gjør jeg. Hyppige sporskifter med skøytetak og rene fristilstak i svingene er ikke lov. Da må det straffes deretter. Jeg håper dommerne blir mye strengere på dette og setter presedens allerede fra starten av på Beitostølen. Om du heter Petter Northug, Therese Johaug eller Martin Johnsrud Sundby spiller ingen rolle. Om de bryter reglene, håper jeg de får rødt kort, sier Løfshus.

Trussel mot klassisk - Om ikke, gjør vi oss selv en bjørnetjeneste.

- Hva mener du?   

- Klassisk stil er jo under et visst press, og tillates det mer og mer «skøyting», vil det skli mer og mer over mot fristil.

- Og da sitter vi i realiteten igjen med én stilart, som igjen vil gjøre det mye enklere å skjære ned på antall øvelser i for eksempel OL, noe FIS-president Gianfranco Kasper vel har antydet at han har tenkt litt på. Det er en ikke ønsket utvkling.

- Hvor utbredt er dette «jukset» egentlig?

- Såpass at jeg ser på det som et problem som må stoppes.

- Er nordmennene flinkere enn utlendingene til å holde seg til reglene?

- Nei, det vil jeg ikke si. Vi er ikke noe bedre enn andre. Jeg husker å ha sett Eldar Rønning som ei skøytekråke uten å bli disket, og i sprinten i Drammen har det jo skjedd mye rart opp gjennom åra.

- Vi må få det bort, sier Vidar Løfshus.

Rødt kort på Beito? FIS innskjerpede regelverk gir rennelderne anledning til å gi løpere gult kort (to gule = disk) eller rødt kort uten den samme bevisbyrden som sist vinter. Om to jurymedlemmer er eninge om regelbrudd, er straffen et faktum.

Det er den rutinerne rennlederen Torbjørn Broks Pettersen som er TD på Beitostølen kommende helg, og han følger Vidar Løfshus sin tankegang.

- Med det nye regelverket blir det enklere for juryen å slå ned på reglebrudd. Og det kommer vi til å gjøre, lover Broks Pettersen.

- Vi skal legge lista ikke for høyt, men høyere enn sist vinter.

- Er du enig i at det ble «jukset» for mye sist vinter?

- Jeg var selv TD i renn hvor jeg hadde diskvalifisert løpere om jeg hadde hatt videobevis. Nå er kravet til slike bevis bortfalt, og om jeg ser det samme i år, blir det disk, sier Torbjørn Broks Pettersen til Dagbladet.

TRUER KLASSISK: Sportssjef Vidar Løfshus er klar på at «jukset» i klassisk langfrenn må stoppes. Om ikke, er stilarten i fare, mener han. Foto: Bjørn Langsem
TRUER KLASSISK: Sportssjef Vidar Løfshus er klar på at «jukset» i klassisk langfrenn må stoppes. Om ikke, er stilarten i fare, mener han. Foto: Bjørn Langsem Vis mer