Russisk doping Skiskytter-VM 2012

Jukset med penis og pung

Denne sporten kan takke seg selv for en så nitrist mester. Etter en høyst spesiell forklaring, ble russeren dømt som løgner.

SNAKKET: Aleksandr Loginov gikk igjennom pressesonen uten et ord, men på pressekonferansen måtte han snakke. Det gjorde ikke akkurat dette VM-gullet noe bedre. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix
SNAKKET: Aleksandr Loginov gikk igjennom pressesonen uten et ord, men på pressekonferansen måtte han snakke. Det gjorde ikke akkurat dette VM-gullet noe bedre. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ble ikke doping bare et spøkelse i skiskyting. Det ble selve ansiktet på sporten:

  • Med gårsdagens VM-gull til Alexandr Loginov fra det skandaløse russiske skiskytter-miljøet, er sporten ødelagt.

Igjen.

Det er snart to år siden toppledelsen ble fjernet etter beskyldninger om bedrageri og korrupsjon i forholdet til nettopp Russland. De påstandene mot eks-president Anders Besseberg og IBUs tyske generalsekretær Nicole Resch blir ikke stående før de eventuelt blir bekreftet i en rettssak i Østerrike. At dette rettsopgjøret drar ut, er i seg selv svært beklagelig.

Men sporten kan ikke klage over at en tidligere EPO-dømt nå plutselig går like fort i løypa som de raskeste gutta. Akkurat det er en konsekvens av årtier med unnfallenhet.

Det tok altfor lang tid før sjefene i det internasjonale Skiskytterforbundet (IBU), begynte å rydde opp. Inntil da rådet en gammeldags østeuropeisk dopkultur. Da blir det som dette.

Nitrist.

FOR Alexandr Loginovs bortforklaring etter at han ble utestengt for bloddoping, tilhører de mer spesielle.

Opprinnelig ble den positive prøven hans tatt allerede i desember 2013 under en tilfeldig test i Østersund. Den så mistenkelig ut, men måtte bli lagt til side av det anerkjente dopinglaboratoriet i Køln. Ekspertene der hadde ennå ikke fått utviklet vitenskapelige metoder som kunne bevise svindelen.

Først etter Sotsji-OL halvannet år seinere, var analysemetodene blitt gode nok til å få fram hva som hadde foregått. Da ble det funnet spor av EPO i A-prøven uten at den unge russeren hadde oppgitt noen medisinsk grunn for det.

- BEDRØVELIG: Dagbladet møter svenske Carl Johan Bergman, som var en del av stafettlaget både i OL i 2010 og VM i 2011, i forkant av dagens sprint. Han er klar på at svenskene føler seg snytt. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Loginov ville ikke ha noen B-prøve, og IBU ba russerne redegjøre for saken. En stund nektet både Loginov og det russiske skiskytterforbundet (RBU) å forklare noe som helst. IBU satte en frist til 16.februar etter at nyheten sprakk i januar 2015, men fikk ingen svar fra Russland. Først måneden etter kom forklaringen.

Den var påfallende.

DEN russiske versjonen av dette EPO-funnet, var at Aleksandr Loginov egentlig var alt for blyg til å be om å få testet B-prøven sin. Han ville ikke ha noen oppmerksomhet om hva som hadde skjedd:

Jeg ville ikke offentlig fortelle om mine intime og private problemer. Men for to år siden ble jeg diagnostisert med akutt prostatitt, skrev Loginov til IBU.

Dette er en betennelse i prostatakjertelen som utløses ved en akutt infeksjon, og som gjør at det blir skikkelig vondt både i penis og pung. Loginov beskrev i forklaringen at det på grunn av det harde programmet i verdenscupen i oktober 2013 (!) var umulig å komme seg på sykehus for å bli behandlet for denne plutselige sykdommen:

- Jeg følte meg presset til å rekke Sotsji-OL i februar siden jeg hadde trent så hardt for det. Derfor tok jeg et biologisk medikament uten at jeg visste at dette medikamentet inneholdt de forbudte stoffene som ble funnet i A-prøven min, skrev Loginov i sin rettslige forklaring.

Medikamentet fikk han fra en venn. Denne vennen hadde visst også problemer med smerter i penis og pung.

RARE forklaringer behøver slett ikke være usanne forklaringer. Men akkurat her kom Loginov ingen vei i forsøket på å koble sykdom til den prøven sin som viste spor av EPO.

En serie bevis fortalte noe annet:

  • Det fantes ingen tegn på noen sykdom
  • Det påståtte medikamentet var ikke oppgitt i russerens prøvepapirer.
  • Den medisinsk faglige linken manglet mellom det medikamentet han skulle ha brukt og den positive prøven.

Hele fortellingen var oppspinn. Det er jo derfor denne russiske verdensmesteren gikk rett gjennom mediesonen på VM-stadion i Anterselva i går uten å si ett ord, mens han under den påfølgende pressekonferansen inviterte alle hjem til den nye leiligheten sin i Moskva for å sjekke hva som var sant.

Rent tull; altså. For det meste er jo allerede sagt om hva russisk skiskyting står for.

I EN årrekke har dette landslaget vært storleverandør av svindlere. Stadig kommer det nye saker etter internasjonal retesting av gamle russiske prøver. Om du synes russisk langrenn har vært ille, overgår skiskytterne deres det meste. Her er vi på vektløfter-nivå i juks og fanteri.

Typisk nok var det en avslørt skiskytter som gjorde at Norge i går overtok førsteplassen på medaljestatistikken fra Sotsji-OL. Da IBU endelig klarte å få analysert uregelmessighetene i det biologiske passet til Evgenij Ustjugov fra 2010 til 2014, mistet Russland også OL-gullet på skiskytter-stafetten der.

Og bli ikke overrasket om mer retesting betyr stadig færre russiske medaljer. Bare siden sommerlekene i Sydney 2000 har Russland mistet 40 OL-medaljer på grunn av svindel.

Hvorfor skal vi nå stole på dem?

DET gjør heller ikke Alexsandr Loginovs norske konkurrenter. Ingen skal beskylde de norske skiskytterguttta for å ha ropt spesielt høyt om den svindelen som har hatt nakkegrep om sporten deres. Mens den franske storstjernen Martin Fourcade og svenskenes nye yndling Sebastian Samuelsson fulgte etter den modige tsjekkiske jenta Gabriela Koukalova i protest mot tidligere IBU-president Anders Bessebergs lefling med russerne, holdt våre gutter helst kjeft.

Det var feigt allerede dengang det våren 2018 gjaldt som mest med den omdiskuterte verdenscupfinalen plassert i dopingredet Russland, og prisen betaler de nå med en råtten verdensmester

Men skiskytterne våre tier heldigvis ikke lenger.

ETTER løpet i går var det endelig mulig å høre frustrasjonen blant de norske løperne

- Det er rart med de svake langrennene han har gått før i vinter. Men vi må vel bare gratulere, startet riktignok Johannes Thingnes Bø forsiktig. Men så sa storebror Tarjei det som måtte sies:

- Vi kan ikke pakke det inn hver gang vi snakker om russere og doping. Han fortjener ikke å være her. Han kan vi bare fjerne, sa Tarjei i intervju etter intervju.

Men sånn foregår det jo ikke. Da Loginov ble dømt for EPO, var strafferammene lavere. Han fikk bare to år for noe av det styggeste du kan gjøre i internasjonal toppidrett.

Og han får fortsatt trene i et system ingen av konkurrentene har noen som helst grunn til å stole på.

er spørsmålet hva som skjer i Idrettens Voldgiftsdomstol når den generelle utestengelsen av Russland utover sommeren blir behandlet der. I formuleringene fra Verdens Antidopingbyrå (WADA) ligger muligheten til å utestenge russiske utøvere nettopp i verdensmesterskap som dette.

Alternativet blir å innføre troverdige internasjonale kontroller som en forutsetning for i det hele tatt å få starte i internasjonale konkurranser. Altså slik som friidretten forhåpentligvis er i ferd med å få til.

For internasjonal friidrett tør å presse russerne. Da de russiske friidrettslederne løy om sykdommen til den svært populære høydehopperen Daniel Lysenko, endte de internasjonale dopingjegerne på en byggetomt i Moskva. Det var den påståtte adressen til det sykehuset som hadde gitt legeattesten for at Lysenko hadde vært for syk til å holde meldeplikten sin. Det fantes ikke noe slikt sykehus. Det var bare et hull i bakken.

Altså enda en tom russisk løgn.

AKKURAT nå gjelder dess tøffere dess bedre også for IBU. Dette VM-gullet til Alexandr Loginov kan i beste fall bli den åpenbare urettferdigheten som snur spillet.

At det blir slutt på å la russerne lure oss. At de heretter bare får lurt seg selv.

Ganske enkelt fordi ingen vil konkurrere med dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer