Jukset med vilje: Disket

Stian Berg (27) vil endre reglene i klassisk langrenn. Lørdag valgte han å protestere, noe som førte til at han ble diskvalifisert.

PROTEST: Stian Berg fra Hamar Skiklubb er ikke fornøyd med reglene, og valgte å protestere under lørdagens 15-kilometer på Beitostølen. Video: NRK Vis mer
Publisert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): - Det var en del som ropte «disk, disk, disk» i løypa. Den så jeg komme, sier Stian Berg til Dagbladet.

Langrennsløperen, som går for Team Kaffebryggeriet, bestemte seg i dag tidlig for å gjennomføre et stunt på dagens 15 kilometer klassisk, som ble vunnet av Hans Christer Holund.

Til tross for at det er lagt inn stakefrie soner i løypa, staket han seg gjennom samfulle 15 kilometer.

PROTESTERTE Stian Berg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PROTESTERTE Stian Berg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Disket

Det endte som det måtte. Han fikk fullføre løpet, men da han kom i målet lyste det DSQ bak navnet på resultattavla.

Han var disket.

- Hvorfor gjorde du dette?

- Jeg er en motstander av regelverket i klassisk langrenn. Det er en del år siden de stakefrie sonene ble innført. Jeg satset allround før, men går langløp nå, og en av grunnene er faktisk det regelverket som ble innført. Jeg mener det er en stor hindring av langrennsutviklingen, forklarer Berg.

Han fortsetter:

- Jeg mener hver enkelt burde gå på sine styrker. For noen er det å gå med feste, for andre er det å nistake med glatte ski. Det hadde vært kult å få se det siste litt oftere.

DISKET: Stian Berg staket seg gjennom hele lypa for 15 km klassisk, og ble disket. Bak kommer Mathias Aas Rolid. Foto: Bøjrn Langsem / Dagbladet
DISKET: Stian Berg staket seg gjennom hele lypa for 15 km klassisk, og ble disket. Bak kommer Mathias Aas Rolid. Foto: Bøjrn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hva håper du å få ut av det?

- Jeg håper å få i gang en diskusjon rundt regelverket. Jeg snakket med en del andre som startet på blanke ski også. I dag er vi kanskje 5-6 som pigger på blanke ski. Noen gjør et krampaktig forsøk på fiskebein, noen ikke. Om 5-6 år er vi kanskje flere, og kanskje blir det slutt på regelverket.

- Kommer du til å levere inn protest på disken?

- Nei.

- Juks

Dagbladet var i kontakt med juryleder Marte Aagesen Trondsen etter dagens renn. Hun ga et krystallklart svar da vi spurte om et videointervju:

- Vi vil ikke gi mer fokus til en som bevisst jukser i et skirenn, sier hun til Dagbladet.

KLART SVAR: Juryleder Marte Aagesen Trondsen (t.v.) sammen med rennleder Torbjørn Broks Pettersen (i midten) og Skiforbundets Terje Lund.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLART SVAR: Juryleder Marte Aagesen Trondsen (t.v.) sammen med rennleder Torbjørn Broks Pettersen (i midten) og Skiforbundets Terje Lund.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Chris Jespersen gikk også på glatte ski i dag, men valgte å respektere de stakefrie sonene.

- Jeg forholder meg til reglene som er. Han må bare gjøre det hvis han vil, men det er ikke noe jeg vil gjøre. Det er ikke noe vits å være vanskelig, vi kan stake på Ski Classics, sier Jespersen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer