- Juksinga må stoppes!

Pele mener dommerne avgjør om årets VM blir en suksess.

Pele er en av tidenes VM-profiler. Dagen før åpningskampen i Sør-Korea peker brasilianeren ut mannen i sort som den kanskje viktigste aktøren i VM-kampene.

- Jeg vet at vanligvis er dommeren mannen fansen elsker å hate. Han er alles favorittfiende. Han er mannen som får skylda av spillere under kampene og fra trenerne etter kampene. Men aldri, slik jeg ser det, har dommeren vært mer viktig enn nå, sier Pele.

Brasils fotball-legende håper å se mange mål og underholdene spill den neste måneden.

- Det er viktig for framtidas fotball at dette første VM i et nytt århundre er full av god fotball. Det betyr høy kvalitet på midtbanespillet og flotte mål. Det betyr i sin tur at juksing og holding på overvinnes.

Fjern trøyeholding!

Han mener at nettopp trøyeholdinga må fjernes fra fotballen. I den kampen må ikke dommerne nøle med å trekke opp det røde kortet.

- Det siste trikset er trøyeholding. Da jeg spilte prøvde forsvarsspillerne nesten å dra trøya av meg. Men det så dommerne. Problemet nå er den «lille» holdinga i trøya - akkurat nok til å holde igjen spilleren idet han skal lure ei offsidefelle.

Men problemet stopper ikke der, ifølge Pele:

- Først må dommeren se det, så må han være modig nok til å blåse.

Viktig for sporten

Pele legger ikke skjul på at han ikke er like fornøyd med alle VM-dømmingen han har sett i de siste mesterskapene. Han går samtidig ut mot FIFAs dommerpolitikk.

- En av problemene i det siste er måten dommerne har blitt plukket ut på fra hele verden av politiske grunner, sier Pele.

Han mener at fotballens største utstillingsvindu krever de modigste dommerne. Det er dessuten viktig for fotballens image. Ikke minst i Asia hvor denne idretten er på kraftig frammarsj.

- Hvis alle de beste dommerne er fra Italia - og, i mine øyne så er Pierluigi Collina for eksempel en av de beste - så la de komme alle sammen, sier Pele.

(Dagbladet.no)

DOMMER-FOKUS: Dagen før VM sparkes i gang, retter Pelè en advarende finger mot dommerne.