NØKKELSPILLERE: Harry Kane (til venstre) og Philippe Coutinho (til høyre) har spilt strålende i desember. Foto: Steven Paston / Peter Byrne / PA / NTB Scanpix
NØKKELSPILLERE: Harry Kane (til venstre) og Philippe Coutinho (til høyre) har spilt strålende i desember. Foto: Steven Paston / Peter Byrne / PA / NTB ScanpixVis mer

Premier League

Jula tilhører Harry Kane. Pluss høyrebeinet til Philippe Coutinho, et av fotballens aller deiligste

Før Manchester City tar tre poeng til blir det stadig tettere langt bak dem. Så tett at en god venn fra Manchesters røde side truer med å boikotte portvin.

Liverpool-Swansea 5–0 (1–0)

LIVERPOOL ER GODE når de er gode. Veldig gode. Som i andreomgangen mot Swansea. Da så du virkelig hvor stor forskjell det er på topp og bunn i Premier League.

Litt som når Manchester City spiller mot hvem det måtte være.

TO TING ER ekstremt viktig når du spiller mot Liverpool. 1) Du må (helst) ikke la Mohamed Salah få ballen på venstrebeinet i egen boks. 2) Du må IKKE la Philippe Coutinho få ballen på høyrefoten når det er mindre enn 25 meter til eget mål. Det er selvfølgelig også en mengde andre defensive faktorer som må være på plass -som å nekte rom, ha en kamerat i sikring og følge løp inn i egen boks – men de to nevnte står alltid øverst på arket.

Sånn er det nemlig med de beste.

Du kan ikke gi dem tid og plass.

MOHAMED SALAH HÅNDTERTE Swansea rimelig godt på Anfield selv om Liverpools egypter fant det rommet venstrebeinet og karrieren hans lever av tidlig i andre omgang. Det ble i hvert fall ikke baklengs da Salah fant sin beste posisjon. Det ble det først da kampen for lengst var drept og høyrefoten hans fant Roberto Firmino til 4–0. Men Philippe Coutinho var på sitt skarpeste og reagerte på autopilot da hjernen hans ga et av klodens mest følsomme og presise høyrebein beskjed om å fyre av et missil da bare seks minutter var spilt.

Det tok et par tre sekunder og det var kvalitetsfotball på sitt ypperste.

HAR DU SCORET atten Premier League-mål fra forskjellige distanser utenfor motstanders straffefelt har du selvfølgelig mange fler i skoa. Nå har Philippe Coutinho nitten. Og om Leicester ikke passer seg 30. desember blir det fort tjue før 2018.

Så god er Liverpools lille brasilianer.

HARRY KANE ​ER ganske god han også. Og enda giftigere. Lille Julaften scoret han tre da Tottenham slo daværende tabellnabo Burnley 3–0 på Turf Moor. Det var viktig, det var imponerende og det var nøyaktig det Tottenham trengte for å bite seg fast i topp seks. Og samtidig tok det Harry Kane tilbake til toppen av toppscorerlista.

Med all mulig respekt for alle andre hissige, kliniske og notoriske målscorere i Premier League, det er der han hører hjemme.

TRE TIL MOT Southampton på Wembley (5-2 Tottenham) ga Harry Kanes målscorende ferdigheter luft på toppen av den prestisjetunge lista. Før Liverpool møtte Swansea i kveldskampen denne andre juledagen hadde han dette andre hat-tricket på to kamper og tre dager som buffer på Anfield-helten Mohamed Salah. Det har han fortsatt. Med 18 Premier League-scoringer på 19 serieunder er Harry Kane også i nærheten av en goal i snitt per kamp (0,95).

Holder han seg over 0.70 er Tottenham garantert i Champions League 2018/2019.

DET ER DET alt handler om for lagene bak Manchester City. Før Pep Guardiola og City spiller serierunde 20 i Newcastle (27. desember) har serielederen tolv poeng på Manchester United, tretten på Chelsea og sytten på Tottenham. Og mens Tottenham er formlaget på vei oppover tabellen er Manchester United i ferd med å gjøre det stadig vanskeligere for seg selv.

En god venn (veldig rød) truer nå, etter Uniteds andre strake 2–2 kamp, med å slutte og drikke portvin.

Da er det alvor i United-land.

Og mer enn en smule skepsis når det gjelder topp fire i mai.