Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski 2017

Juledrama for Weng: Vurderte å trekke seg fra Tour de Ski etter en duell mot storesøster

Da storesøster Merete Weng holdt på å slå Heidi i et testløp i jula, ringte mer enn bare julebjellene. Alarmen gikk. Men familien og trener Roar Hjelmeset fikk snudd de negative tankene.

SEIERSKLEMMEN: May Bente Weng var omtrent like glad som Heidi Weng etter Tour de Ski-seieren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SEIERSKLEMMEN: May Bente Weng var omtrent like glad som Heidi Weng etter Tour de Ski-seieren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Ingen hadde flere pallplasseringer i verdenscupen uten å vinne før Heidi Weng tok sin første verdenscupseier i Toblach 9. januar helt i begynnelsen av 2016.

De neste 365 dagene har vært Wengs reise fra nest best til best. På toppen av monsterbakken i Val di Fiemme fikk hun nok et bevis på det - at hun er på topp både konkret og billedlig fortalt. Heidi Weng er årets vinner av Tour de Ski og leder også verdenscupen sammenlagt.

Akkurat nå er Weng best i verden. I dag var hun i en egen klasse. Etter en karakteristisk kunstpause fikk vi høre Wengs sjeldne jubelbrøl i målområdet. 25-åringen fra Ytre Enebakk smilte bredt og tok seg god til alle som ville ha en bit av henne.

Omfavnet familien

Til slutt gjenstod den viktigste biten: Den første klemmen gikk til mamma May Bente. Den neste gikk til kjæresten Kjetil Nygård. Så omfavnet hun pappa Ole Morten. Wengs nærmeste støttespillere har vært helt avgjørende for hennes suksess.

STØTTE: Heidi Weng gratuleres av kjæresten Kjetil Nygård.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STØTTE: Heidi Weng gratuleres av kjæresten Kjetil Nygård. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Dette var sykt artig. Jeg hadde ikke trodd dette i det hele tatt. Jeg åpnet litt for hardt i bakken, så jeg måtte roe litt ned og bli kvitt syra etter rykket. Jeg fryktet Krista og turte ikke å se meg bak, så jeg ikke gjorde noe dumt, sier Weng til Dagbladet.

- Hva betyr familien for deg?

- De er overivirige og glad i å trene. Det er ikke lett å bli kvitt mamma på en tretimerstur. Jeg har alltid en treningskompis, selv om det er irriterende at mamma aldri slipper når jeg forsøker å øke tempoet. De sier alltid ja til å bli med på økter, så jeg er heldig sånn sett, forteller hun.

Vurderte å trekke seg

Langrennsesset fikk ikke klemme storesøster Merete i målområdet i dag. Da søstrene Weng gikk et testløp i jula, ble Heidi skremt av hvor nærme Merete var.

- I jula ble jeg nesten slått av Merete i et fem kilometer testløp i klassisk. Hvis mamma hadde slått meg, hadde jeg lagt opp. Merete er god, men jeg frykta det verste da. Jeg hadde egentlig ikke lyst til å dra til Tour de Ski, avslører Weng.

- Jeg har ikke hatt supertroa og ikke følt meg så bra. Mamma har mer tro på meg enn jeg har, så det har vært godt å snakke med henne underveis i Tour de SKi. Det var nesten sånn at jeg ikke ville dra hit i det hele tatt. Det la jeg heldigvis fra meg.

Tror søstra kunne ha hevdet seg i Tour de Ski

Kvinnelandslagstrener Roar Hjelmesets retorikk nådde frem.

BEST: Heidi Weng vant Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST: Heidi Weng vant Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Roar sa at det ville være uaktuelt for meg å se Tour de Ski på TV, og det har han nok rett i. Men jeg hadde en tung oppladning og har ikke følt meg bra før den siste helga.

Sett i ettertid er Weng meget glad for at hun valgte å stille opp. Kanskje var testløpet i jula heller et tegn på at storesøster Merete er i superform.

- Ja, hun hadde sikkert gjort det bra om hun deltok her, sier Heidi og smiler.

Familien er svært viktig for Wengs karriereutvikling. De gir henne matchingen hun trenger i treningshverdagen.

- Jeg er fra Ytre Enebakk og har ikke hatt så mange andre å trene med som de som går for Oslo-klubber. Det har stort sett vært meg og Martine Ek Hagen.

Iversen heiet på Weng og ikke pappa

Eks-kjæresten Emil Iversen hyller Weng etter dagens løp.

- Meget fortjent. Det er artig å se på. Hun så fresh ut opp bakken. Det er viktig at Stina Nilsson og pappa ikke blir så høy på pæra, sier Iversen til Dagbladet.

- Han gliste likevel mye i området. Svir det?

- Det var det jeg frykta, sier Iversen.

Weng forteller Dagbladet at hun er takknemlig for støtten fra eks-kjæresten Iversen og de nærmeste rundt henne. Gjennom denne utgaven av Tour de Ski har hun vært svært usikker.

- Jeg har ikke hatt kontroll.. Jeg har ikke trodd at dette skulle skje i det hele tatt. Jeg har syntes det har vært sykt tøft og har vært irritert på meg selv. Det løsna først i Toblach, forteller Weng.

Før løpet fikk hun lykkeløsninger fra Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

- Det betyr mye å få meldinger fra Therese og Astrid. Det setter jeg stor pris på. Marit har jeg ikke hørt noe far. Hun har sikkert glemt meg, sier Weng og ler.

Slet med motivasjonen

Det var på ingen måte gitt at 25-åringen fra Ytre Enebakk skulle være best i verden denne sesongen. I vår startet Weng sesongoppkjøringen med motivasjonsproblemer. Selvtilliten kunne også ha vært bedre.

- Jeg har trengt tid på å finne tilbake motivasjonen og har ikke orket å trene med noen andre. Jeg har ikke vært helt der, men jeg kommer gradvis inn i det, sa Weng til Dagbladet i sommer.

- Du har ikke hatt lyst til å trene med lagvenninnene dine?

- Det er ikke sånn at jeg ikke vil, men jeg trenger litt tid på å komme skikkelig i gang, hvis du skjønner? Det er litt tungt i starten, synes jeg. Og da orker jeg ikke å trene med dem som har kommet lenger i sesongoppkjøringen enn meg. Da er det best å trene alene, forklarte hun.

- Jeg vil unngå å få de dårlige svarene nå, men heller vente med å pushe meg med lagvenninnene når jeg har kommet meg mer inn i det og i bedre form. For det kommer etter hvert. Det gjør det alltid - og jeg blir supermotivert når jeg først kommer skikkelig i gang.

Sprek familie
Hele livet har hun målt seg mot de som er eldre og bedre enn henne selv. Akkurat nå er det ingen. Barndommen var en kamp om å slå sine eldre søsken og søskenbarn for Heidi Weng. Det herdet henne. Det gjorde langrennsprofilen best i rekken av meget spreke og talentfulle idrettsutøvere i Weng-familien.

Mamma May-Bente og storesøster Merete er blant Norges beste i motbakkeløp, i likhet med Heidi. Også pappa Ole Morten er meget bra trent. Merete Weng har representert Norge i motbakkeløp, mens tremenning Martine Ek Hagen var på det norske langrennslandslaget i fjor og har vært på pallen i verdenscupen.

I tillegg er to av Norges største langrennstalent, tvillingsøstrene Lotta og Tiril Udnes Weng, firmenninger til verdens beste langrennsløper hittil i 2016/17-sesongen.

- Men hvorfor er du den aller beste, Heidi?

- Jeg har alltid vært yngst i søskenbarnflokken og hater å tape. Jeg tror de andre var snille og lot meg vinne av og til. Fetterne mine er sju og ni år eldre. Da de begynte å skøyte, gjorde jeg det samme, forteller Weng.

- Jeg har alltid begynt tidlig med ting. Jeg begynte også tidlig å spurte mot dem. Jeg tror jeg har hatt fordel av å være yngst, sier verdenscuplederen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media