LEVER ET LIV PÅ FLUKT: Julia Stepanova (30) er kvinnen som veltet den enorme russiske dopingbjørnen. Foto: Mark Ralston/AFP
LEVER ET LIV PÅ FLUKT: Julia Stepanova (30) er kvinnen som veltet den enorme russiske dopingbjørnen. Foto: Mark Ralston/AFPVis mer

Julia (30) avdekket det russiske dopingregimet. Nå har hackere drevet henne på flukt

Julia Stepanova er både elsket og hatet etter å ha avslørt det statlig styrte russiske dopingprogrammet.

(Dagbladet): Den russiske friidrettsutøveren Julia Stepanova (30) sjokkerte hele verden da hun for to år siden avdekket det enorme russiske domingregimet. Nå er hun nok en gang drevet på flukt, etter et hackerangrep.

Verdens antidopingbyrå (WADA) bekrefter nå at hackere har fått tilgang til Stepanovas private epostkonto og hennes interne profil hos WADA, ifølge Det internasjonale sportspresseforbundet (AIPS).

- I likhet med mange andre organisasjoner, er WADA dessverre ikke immun mot forsøk på hackerangrep, heter det i en uttalelse fra WADA.

«James Bond-metoder»

I samarbeid med sin ektemann Vitalij Stepanov var Julia Stepanova den viktigste varsleren blant utøverne som var med på å avsløre den omfattende, systematiske, statlige styrte dopingen i russisk idrett.

Gjennom bruk av skjult kamera og regelrette James Bond-metoder dokumenterte Stepanova, som selv hadde sonet to år for doping, hvordan russiske ledere og trenere motiverte til doping i stor skala. En talsmann for Vladimir Putin betegnet henne i ettertid som en Judas.

Stepanova har siden avsløringene levd et liv på flukt sammen med ektemannen og deres sønn.

Bor på hemlig adresse

Den siste tiden har familien bodd på hemmelig adresse, etter sigende i USA, beskyttet av det amerikanske antidopingbyrået. De har ikke fortalt noen, ikke engang sine foreldre hvor de befinner seg av frykt for å bli utsatt for represalier.

- Mitt ønske er at vi snart kan finne et permanent sted for oss, og at vi kan leve et normalt liv, som en helt normal familie. At sønnen vår kan gå i barnehage, sa Julia Stepalova til den tyske kringkasteren ARD i desember i fjor.

Men nå er familien nok en gang drevet på flukt.

Ifølge AIPS måtte Stepanova evakuere hjemmet sitt ettersom de to hackerangrepene anses som forsøk på å finne ut av hvor hun oppholder seg.

Forrige uke ble det kjent at WADA hadde blitt utsatt for et hackerangrep. Lørdag ble det altså bekreftet at angrepet var rettet mot Stepanova, skriver The Guardian.

Utestengt fra Rio-OL

Over hundre russiske utøvere ble utestengt fra sommer-OL i Rio de Janeiro etter avsløringene, som ble etterfulgt av den knusende McLaren-rapporten i juli.

Stepanova, som selv har tilstått sitt eget dopingmisbruk, fikk sin velsignelse av WADA og det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) til å delta i Rio, som en honnør til hennes viktige innsats som varsler. Men den olympiske komiteen (IOC) satt seg imidlertid på bakbeina, og nektet henne deltagelse.

- Dette vil forhindre andre syndere fra å stå fram. Dette er et tilbakeslag for å få en renere sport, sa Travis Tygart i det amerikanske dopingbyrået tidligere i år.

- Uvurderlig innsats

IOC-beslutningen ble også møtt med krass kritikk fra dopingjeger Rune Andersen, som leder inspeksjonskomiteen som skal sørge for en opprydning i russisk idrett.

- Hennes heltemodige innsats har drevet henne fra hjemlandet. Hun har satt seg selv og familien i fare. Uten henne ville vi stått maktesløse i kampen mot det russiske dopingsystemet. Det hun har prestert er uvurderlig. Det minste vi kunne gjort var å la henne få delta. IOC har snudd det hele opp ned ved å nekte henne å delta, sa Andersen til Dagbladet.

UTESTENGT: Konklusjonene i rapporten fra Rune Andersen og hans gruppe var klare. Det russiske antidopingsystemet kan ikke friskmeldes, og russiske friidrettsutøvere bør stå over OL i Rio de Janeiro. Video: NTB Reuters Vis mer