Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jurydommer: Dette kan redde Jakob

Team Ingebrigtsen må overtale juryen til å dele deres syn om at 1) Jakob Ingebrigtsens steg utenfor lista skjedde på langsiden, at han 2) ble hindret og 3) ikke hadde en fordel av den omstridte situasjonen. Minst to av tre kriteries må oppfylles.

SPORTSNYHETENE: Jakob Ingebrigtsen er diskvalifisert etter å ha tråkket utenfor banen på 5000-meteren. Video: NRK Vis mer

DOHA (Dagbladet): Britene la inn en protest som fikk Jakob Ingebrigtsen diskvalifisert fra mandagens VM-finale på 5000 meter. Nå har Norge anket avgjørelsen.

Jakob Ingebrigtsens siste ord før han ble disket var «Heia Norge» - mens han gikk forbi Dagbladets reportere i Doha og smilte lurt.

19-åringen droppet å gi intervju utover «Norge-ropet», fordi han skulle lade opp til VM-finalen på best mulig vis.

Så kom marerittbeskjeden.

Det store spørsmålet nå er: Hvordan kan Norge nå fram med anken og likevel få nasjonens største håp på 5000 meter med i VM-finalen likevel?

Dagbladet har vært i kontakt med en av de fremste ekspertisene på området, Terje Hofmann, som selv har vært jurydommer i denne typen mesterskap og vurdert liknende situasjoner.

ANKET: Norge har anket avgjørelsen om å diskvalifisere Jakob Ingebrigtsen. Det forteller kommunikasjonssjef Knut Skeie Solberg. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Hva som skjer med Jakob, avhenger for første av om han løp på innsiden av lista i svingen eller på langsiden. Om det skjer i svingen, blir man disket, så sant man ikke blir hindret og heller ikke har en fordel av det. På langsiden blir man bare disket om man får en bedre posisjon av situasjonen, forklarer Hoffmann til Dagbladet.

- Et sentralt spørsmål her er derfor om løpingen innenfor lista skjedde i svingen eller på langsiden. Det andre spørsmålet er om han ble hindret eller forbedret sin posisjon.

Grenseland

TV-bildene, som du kan se øverst i saken, viser at hendelsen skjer i grenseland mellom langside og sving.

Da er det essensielle for den norske leiren å få juryen til å dele synet om at 19-åringen fra Sandnes ble hindret og ikke hadde en fordel av det.

Det er også avgjørende for Norge å få fram at det skjedde på langsiden og ikke i svingen, ettersom fordelen av å løpe på innsiden i en sving objektivt sett er langt større.

Det norske håpet

Blir situasjonen vurdert til å ha funnet sted på langsiden og ikke i svingen, kan Jakob være reddet. Da øker sjansene betraktelig for at juryen frikjenner vidunderbarnet og lar ham løpe VM-finalen likevel.

- Hvis Jakob blir dyttet, skal han ikke bli disket, med mindre han forbedrer sin posisjon. Blir han dyttet fram i køen og passerer en annen løper, skal han bli disket uansett, sier Hoffmann videre.

FORBUD: Å vise mye hud eller vise fram tatoveringer, er ikke populært i Doha. Jakob Ingebrigtsen (18) må tre varsomhet de kommende ti dagene. Programledere: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Reportere: Ludvig Holmberg og Philipp Gadd (Expressen) Vis mer

Han vil selv ikke komme med en konklusjon basert på TV-bildene, selv om lite tyder på at Ingebrigtsen har en fordel av stegene på innsiden av lista.

Men Hoffmann vet at juryen har tilgang på bilder fra ulike vinkler som gir et mye bedre bilde enn det seerne får fra TV-skjermen.

- Jeg har selv sittet i juryen i denne type mesterskap og vet at juryen sitter med det beste vurderingsgrunnlaget. Skal du treffe riktig avgjørelse, må du ha filming fra flere vinklinger. Det man kan se fra en vinkel, kan være annerledes fra en annen vinkel, påpeker han.

DOHA-MAGASINET: FORBUD: Å vise mye hud eller vise fram tatoveringer, er ikke populært i Doha. Jakob Ingebrigtsen (18) må tre varsomhet de kommende ti dagene. Programledere: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Vis mer

- Juryen vil ha tilgang til filming fra flere vinkler. De vil ha et langt bedre grunnlag for å ta en riktig avgjørelse enn andre har som ser TV-bilder fra én til to vinklinger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling