Juryen slår tilbake mot pris-kritikk

Ga ingen priser til Thorkildsen.

(Dagbladet.no): Friidrettspresident Svein-Arne Hansen raste tirsdag mot forbigåelsen av Andreas Thorkildsen under Idrettsgallaen lørdag.

Spydesset - som vant EM-gull i Göteborg i fjor - gikk hjem fra OL-amfiet uten en eneste pris, slik han også gjorde det i 2004 og 2005.

- Jeg synes det er helt skandaløst. Det går nesten ikke an å vinne hvis man ikke har ski på beina. Det er ikke lett å få priser i Norge. Det er rett og slett en skandale, sa Hansen til TV 2.

Thorkildsen selv uttalte seg noe rundere.

- Juryen står for de valgene, og det er tydelig at de ikke faller på meg. Det er ikke noe jeg kan gjøre noe med, sa han.

- Flåsete av Svein-Arne

I juryen satt toppidrettssjef Jarle Aambø, Karen-Marie Ellefsen, Arnfinn Vik, Jan-Erik Aalbu og Knut Holmann.

Aalbu - som sammen med Ellefsen har sittet i juryen de siste tre årene - mener utspillet om at man ikke vinner uten ski på beina faller på sin egen urimelighet.

INGEN HEDER: Andreas Thorkildsen var nominert for tredje år på rad, men fikk heller ikke denne gangen noen pris under idrettsgallaen - noe friidrettsmiljøet reagerte kraftig på. Foto: SCANPIX
INGEN HEDER: Andreas Thorkildsen var nominert for tredje år på rad, men fikk heller ikke denne gangen noen pris under idrettsgallaen - noe friidrettsmiljøet reagerte kraftig på. Foto: SCANPIX Vis mer

- Såvidt jeg vet har for eksempel ikke Gro Hammerseng ski på beina, og hun fikk flere priser under Idrettsgallaen, sier Aalbu til Dagbladet.no.

- Det synes jeg var en flåsete uttalelse av Svein-Arne. Jeg skulle gjerne delt ut en pris til alle de som var nominerte, men det er sånn at bare én kan få den. Og flertallet mente den personen skulle være Kjetil André Aamodt, sier Karen Marie Ellefsen.

Thorkildsen kunne med fullklaff tatt med seg tre priser hjem fra Idrettsgallaen, som årets mannlige utøver, folkets pris og utøvernes pris.

På nett med folket

Aalbu forstår at friidrettsfolket ønsker Thorkildsen som vinner, men understreker at juryen har vært helt på nett med folket og utøverne selv ved denne utdelingen.

- Det var jo bare én av prisene juryen kunne påvirke i forhold til Thorkildsen, og det var årets mannlige utøver. De to andre var det jo folket og utøverne som valgte. Juryen har vært på bølgelengde med resten av folket, konstaterer han.

- Hvem stemte du selv på?

- Det blir helt feil og illojalt overfor de andre om jeg svarer på det. Det var en lukket avstemning, så jeg vet heller ikke hva de andre stemte på.

Juryen slår tilbake mot pris-kritikk

- Har Thorkildsen høyere status internasjonalt enn her hjemme i Norge?

- Det kan gode hende. Jeg har vært sportssjef i kombinert tidligere, og guttene fikk vanvittig lite oppmerksomhet her hjemme i Norge i forhold til prestasjonene, sammenlignet med utlandet.

- Skiidretten er veldig anerkjent i Norge. Selv om jeg har bakgrunn fra skisporten, blir det feil å fokusere på hvem som går med ski og ikke. Det kan hende at utfallet ville blitt akkurat det samme selv om Svein-Arne hadde sittet i juryen, sier Aalbu.

<B>SLÅR TILBAKE</B>: Jurymedlem Jan-Erik Aalbu mener juryen var på bølgelengde med folket under årets Idrettsgalla.
<B>SLÅR TILBAKE</B>: Jurymedlem Karen Marie Ellefsen mener kritikken fra Svein-Arne Hansen blir flåsete.