- Juryen var dårligst av alle som var her

Hoppjentene føler seg snytt for VM-festen.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Arne Scheie sa det på forhånd, det gjorde sportssjef Clas Brede Bråthen også: Juryen kunne gjøre større skade på kvinnenes VM-hopprenn enn den grøt-tette tåka og den vanskelige vinden i Holmenkollen tilsammen.

Etter et lengstehopp på 97,5 meter, nesten ti meter mindre enn bakkestørrelsen på 106, mener Bråthen at det gikk som mange fryktet.

- Jeg syns jentene viser at de tåler dårlige forhold like bra som gutta. Av alle som var tilstede her i dag, så syns jeg juryen var dårligst, sier sportssjefen.

- Dere ser at feltet er tettere enn det det var før. Man hører hvordan publikum jubler for hopp ned mot 95 meter - det er jo derfor folk kommer for å se på. Nå kommer sikkert de i juryen til å argumentere med sikkerheten, da må jeg bare referere til Ingard Lerreim, som har en undersøkelse som dokumenterer 10 000 skihopp, der det ble målt tre færre skader som følge av lang hopping, sier Bråthen.

- Du var skuffet over farta i Liberec for to år siden, og du er skuffet nå igjen - hva må til for at forholdene skal bli lagt til rette for jentene?

- Jeg er mye skuffet over fart, tydeligvis. Nei, det må til en bevisstgjøring om at dette faktisk handler om å skape god stemning på tribunen, i kommentatorbua og hjemme i stua til folk, og den gode stemningen kommer nesten utelukkende som følge av lange skihopp, sier Bråthen til Dagbladet.

- Jeg sier ikke at det er noe galt med resultatlista her i dag, de beste vant. Sånn sett er alt greit. Men jeg syns hoppsporten kan være mye bedre å se på enn dette, sier han.

- Handler dette bare om at man er redd for å vise en jente som faller på TV?

- Det håper jeg virkelig ikke. Det ville vært komisk, om de mente det. Det tror jeg ikke. Men jeg vet ikke hva de tenker, jeg, sier Bråthen.

Sagen slakter juryen
Anette Sagen skuffet seg selv med 22. plass. Men hun er også skuffet over det publikum ble servert i Midtstubakken.

OPPGITT: Sportssjef Clas Brede Bråthen mener det er feighet som gjør at ikke jentene får bedre fart.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
OPPGITT: Sportssjef Clas Brede Bråthen mener det er feighet som gjør at ikke jentene får bedre fart. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Dette ble vel så langt unna det jeg hadde sett for meg på forhånd som det er mulig å komme, men sånn er det, sier hun til Dagbladet.

- Hva er du mest skuffet over, egen innsats eller måten rennet ble avviklet på?

- Jeg er mest skuffet over måten rennet ble avviklet på, det må jeg si, selv om jeg er skuffet over meg sjøl også. Det har jeg tross alt vært tidligere i vinter, men da under jevne, fine forhold, og i hvert fall ti meters sikt.

- Hva er det ved juryens opptreden du reagerer på?

- Det er jo at de på død og liv skal gjennomføre dette rennet under sånne forhold. Jeg syns godt de kunne ventet en dag, så kanskje alle sammen og publikum hadde fått en bedre opplevelse. Det var eneste grunn til at jeg hadde lyst til å sette utfor i dag, det at jeg hørte masse folk. Jeg hørte masse, men jeg så ingenting. Jeg er ikke noe glad i tåke, sier Sagen.

- Hvorfor får dere ikke høyere fart?

- Det er «hill size» 106 meter her, og hun som vant hoppet 97 meter. Da er det ikke bra nok fart. Jeg vet ikke hvorfor det blir sånn. Spør juryen, sier Anette Sagen.

Tror på OL
Sølvvinner fra Liberec, Lindsey Van, forsvant ut etter et håpløst hopp i første omgang. Etterpå var hun sint.

- Jeg skjønner ikke hvorfor juryen slapp meg utfor. Jeg lå sånn i lufta, sier Van til Dagbladet, og demonstrerer med en vinglete hånd.

Anette Sagen tror det ville blitt tatt en annen avgjørelse om det hadde vært gutter som hoppet i Holmenkollen i dag

- Det tror jeg. Jeg har sett gutterenn avlyst i mye finere vær enn dette her.

- Nå sier FIS-presidenten at han tror det er 90 prosent sjanse for kvinnehopp i OL i 2014, hva tror du?

- Jeg tror absolutt det blir det, det er jeg helt sikker på, sier Sagen til Dagbladet.

- Og da er du der?

- Kanskje som trener eller noe? Jeg vet ikke, det har jeg ikke tenkt over ennå.

Sportssjef Clas Brede Bråthen tror som Sagen at det vanskelige rennet i Midtstubakken ikke har ødelagt for OL-deltakelse.

- Jeg går ut fra at de som skal bestemme dette er kloke mennesker som faktisk ser at disse jentene ikke ble gitt allverdens muligheter under ekstremt vanskelige forhold i dag. At de ser at det er et potensial i dette produktet. Jeg er ikke sikker på noenting, men jentene har gjort jobben sin. Det har vel knapt vært gjennomført et renn under vanskeligere forhold enn dette i et mesterskap, sier Bråthen.