Just do it!

Nike-avtalen med eks-doperen Justin Gatlin er et slag mot antidoping arbeid over hele verden.

FRITT FRAM:  Når Nike belønner dobbelt dopingdømte Justin Gatlin med ny personlig sponsoravtale, er det en beskjed til en hel idrettsverden om at det fortsatt kan lønne seg med dop. FOTO:AP Photo/Mark Baker.
FRITT FRAM: Når Nike belønner dobbelt dopingdømte Justin Gatlin med ny personlig sponsoravtale, er det en beskjed til en hel idrettsverden om at det fortsatt kan lønne seg med dop. FOTO:AP Photo/Mark Baker. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I FJOR tjente Nike rundt 20 milliarder kroner på å selge idrettstøy og joggesko over hele verden. I år har det samme konsernet med et pennestrøk redusert mye av verdien av det globale antidoping arbeidet.

For idet Nike-sjefene ba den dobbelt dopingdømte sprinteren Justin Gatlin signere den nye sponsoravtalen sin, sendte sportens desidert sterkeste merkevare en tydelig beskjed til alle som leker med tanken om å prestere litt bedre ved hjelp av dop:

•• Just do it!

Jukset ditt får ingen konsekvens likevel.

NIKE forsvarer avtalen med at Gatlin har sonet sin dom. Verdens nest raskeste mann fikk fire års utestengelse i 2007 for bruk av testosteron. Dette var Gatlins andre dopingdom, og han unngikk bare den obligatoriske livstidsdommen fordi han etter hvert samarbeidet med sportsmyndighetene om oppklaringen. Som utøver i doptreneren Trevor Graham sitt lag, satt Justin Gatlin midt i et system av organisert svindel:

- Etterpå har han jo konkurrert i fire år, sier selskapets talsmann Brian Strong.

Det er et syltynt forsvar på bakgrunn av det som er i ferd med å skje i internasjonal friidrett. For der er det forhåpentligvis like før dopingdemningen brister.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.