FRITT FRAM:  Når Nike belønner dobbelt dopingdømte Justin Gatlin med ny personlig sponsoravtale, er det en beskjed til en hel idrettsverden om at det fortsatt kan lønne seg med dop. FOTO:AP Photo/Mark Baker.
FRITT FRAM: Når Nike belønner dobbelt dopingdømte Justin Gatlin med ny personlig sponsoravtale, er det en beskjed til en hel idrettsverden om at det fortsatt kan lønne seg med dop. FOTO:AP Photo/Mark Baker.Vis mer

Just do it!

Nike-avtalen med eks-doperen Justin Gatlin er et slag mot antidoping arbeid over hele verden.

I FJOR tjente Nike rundt 20 milliarder kroner på å selge idrettstøy og joggesko over hele verden. I år har det samme konsernet med et pennestrøk redusert mye av verdien av det globale antidoping arbeidet.

For idet Nike-sjefene ba den dobbelt dopingdømte sprinteren Justin Gatlin signere den nye sponsoravtalen sin, sendte sportens desidert sterkeste merkevare en tydelig beskjed til alle som leker med tanken om å prestere litt bedre ved hjelp av dop:

•• Just do it!

Jukset ditt får ingen konsekvens likevel.

NIKE forsvarer avtalen med at Gatlin har sonet sin dom. Verdens nest raskeste mann fikk fire års utestengelse i 2007 for bruk av testosteron. Dette var Gatlins andre dopingdom, og han unngikk bare den obligatoriske livstidsdommen fordi han etter hvert samarbeidet med sportsmyndighetene om oppklaringen. Som utøver i doptreneren Trevor Graham sitt lag, satt Justin Gatlin midt i et system av organisert svindel:

- Etterpå har han jo konkurrert i fire år, sier selskapets talsmann Brian Strong.

Det er et syltynt forsvar på bakgrunn av det som er i ferd med å skje i internasjonal friidrett. For der er det forhåpentligvis like før dopingdemningen brister.

DE siste årene er nettopp friidretten blitt verstingen blant de store idrettene. Sannsynligvis har den hele tida vært ille. Det er bare det at jukset i sykkelsporten har tatt det meste av oppmerksomheten her i Europa.

Slik er det nettopp opprydningen i sykkel som naturlig dreier søkelyset mot friidretten:

•• Da blir det ikke mye pent å se.

Seinest for noen måneder siden ble for eksempel russernes utstrakte juks rullet opp.

På det viset er det underlig at en så markedsbevisst aktør som Nike ikke har kalkulert med at det kommer en opprydning. Kanskje er det i seg selv et dårlig tegn for oss som håper at internasjonal friidrett er i stand til å sette ned en tilsvarende uavhengig reformkommisjon som nylig avla rapport om de siste tiårs galskap i sykkel.

VELGER friidretten likevel å rydde opp, blir Gatlins vei tilbake til en anerkjennende sponsorkontrakt  interessant. For det var jo det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som valgte å ta sprinteren tilbake mens han sonet sin første dopingdom.

Årsaken var visstnok medisinsk. Gatlin hadde siden barndommen slitt med ADHD, og mente at funnet av amfetamin hadde sammenheng med de medisinene han brukte.

Slik har saken også en link til forholdet mellom Lance Armstrong og det internasjonale sykkelforbundet (UCI). For UCI ga Armstrong lov til å tilbakeføre datoen for reseptene sine for å beskytte ham fra tydelige positive dopingfunn.

DEN internasjonale friidretten har alle muligheter til å sette standarden for en ny renere idrett. Foreløpig har IAAF gjort det stikk motsatte. Seinest før jul ble Gatlin nominert til en ærespris som en av årets beste utøvere. Stort klarere går det ikke an å si at dette er sporten der fortid får lov til å være fortid.

I prestasjonsidrett er det dessverre ikke så enkelt. Norsk forskning har vist at det er en sammenheng mellom gammelt dopingbruk og nye resultater, og at den effekten sannsynligvis virker livet ut. Dette er forskning som det nå refereres til over hele verden i de mange protestene mot Nike sitt sponsorsamarbeid med Justin Gatlin.

OM protestene hjelper, er det både Nike og forbrukerne som bestemmer.

Inntil videre er det likegyldigheten som rår.

Da er det bare å gjøre det.

FOTNOTE: Det er tegn på at alvoret siger inn hos Nike-ledelsen. Tidligere denne uka virket det som om Gatlins dopingtatte lagkamerat Tyson Gay også skulle få sin sponsoravtale med selskapet. Nå benekter Nike  overfor nyhetsbyrået Reuters at det finnes slike planer.