Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Justin Gatlin nominert til årets comeback i Laureus Sports Awards

Justin Gatlin nominert til prestisjepris for årets comeback etter to dopingdommer: - Det er jo helt sykt

Flere reagerer på nominasjonen. - Idretten ville ikke gjort dette, sier Ketil Tømmernes, president i Norges Friidrettsforbund.

SKANDALEFORFULGT: Justin Gatlin er tatt i doping to ganger. Likevel har juryen i Laureus Sports Awards tenkt at han fortjener en nominasjon i kategorien "årets comeback". Foto: NTB Scanpix
SKANDALEFORFULGT: Justin Gatlin er tatt i doping to ganger. Likevel har juryen i Laureus Sports Awards tenkt at han fortjener en nominasjon i kategorien "årets comeback". Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Etter to utestegengelser for positive dopingprøver i 2001 og 2006, fullførte amerikaneren rehabiliteringen ved å vinne en gullmedalje på 100 meter under VM.»

Det er faktisk det som står i nomineringen av Justin Gatlin (35) til den mest prestisjetunge prisutdelingen i idretten, Laureus World Sports Awards. Gatlin er nominert til prisen for årets comeback.

I beskrivelsen står det at prisen deles ut til en utøver eller et lag som har kommet seg gjennom skader, sykdom, skuffelser eller feil og reist seg igjen. Gatlin er nominert sammen med blant annet Roger Federer (kneskadet, men slo tilbake og vant Australian Open og sitt åttende Wimbledon) og fotballaget Chapecoense (nesten hele laget omkom i flystyrt).

Nominasjonen får flere til å reagere.

Direkte upopulær

Justin Gatlin er altså tatt for doping to ganger. I 2010 vendte amerikaneren tilbake til den internasjonale idrettsarenaen etter at hans siste dom ble redusert fra åtte til fire år på grunn av hans samarbeid med det amerikanske antidopingbyrået.

VM-GULL: Justin Gatlin tok VM-gull, men gikk på kne for sprintkongen Usain Bolt. Foto: REUTERS/Phil Noble
VM-GULL: Justin Gatlin tok VM-gull, men gikk på kne for sprintkongen Usain Bolt. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer

Under VM i London ble det klart at han var mesterskapets desidert mest upopulære utøver. Den amerikanske sprinteren ble møtt med en skikkelig pipekonsert fra publikum på Olympiastadion i London - en stor kontrast mellom ham og Usain Bolt, som ble hyllet som en helt. En premieseremoni ble også flyttet i frykt for buingen mot Gatlin.

Da Gatlin vant VM-gullet i august, kalte blant annet Dagbladets kommentator, Esten O. Sæther, Gatlin for den verste vinneren løpet kunne fått.

- Dette er ikke en idrettspris i den forstand, men en privat organisasjon som får storheter til å komme sammen. Så det er ikke en idrettsbevegelse som står bak prisutdelingen, og idretten står ikke inne for det, sier Ketil Tømmernes, president i Norges Friidrettsforbund, til Dagbladet.

- Hva slags signaler sender det at de nominerer ham til prisen på den bakgrunnen?

- Det må de stå for selv. Idretten ville ikke gjort dette, sier Tømmernes.

Raser

Svenske Sarah Sjöström, tre OL- og fem VM-medaljer, ble nylig kåret til Europas beste idrettskvinne. Hun er ikke nominert til Laureus, noe hun mener er feil, men hun regelrett raser over at Gatlin er nominert.

UENIG: Sarah Sjöström. Foto Jonas Ekströmer / TT
UENIG: Sarah Sjöström. Foto Jonas Ekströmer / TT Vis mer

- Han fortjener den ikke. Det er jo helt sykt å nominere noen som har kommet tilbake etter to dopingutestengelser? Årets comeback? spør Sjöström sarkastisk overfor Aftonbladet.

Laureus-prisen er altså kanskje idrettens mest prestisjetunge. I fjor var Usain Bolt, turner Simone Biles (fem OL-gull) og Leicester blant vinnerne. Bolt har for øvrig vunnet fire ganger. Det samme har Roger Federer. Både Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen har vært nominert.

​I 2000 vant Lance Armstrong prisen for årets comeback, men dette ble senere trukket tilbake av åpenbare grunner.

Det er et panel bestående av verdens ledende sportsredaktører, skribenter og TV-kanaler som kommer frem til nominerte og vinnere.

Gatlin er forfulgt av skandaler. Rett før jul avslørte den britiske storavisa Daily Telegraph at 25-åringens støtteapparat tilbød journalister doping.

Prisutdelingen er 27. februar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!